Vrijdagavond check je de langste maansverduistering van de eeuw

Redactie 23 jul 2018 Entertainment

Aankomende vrijdag moet je zeker even omhoog kijken als je terugkomt van die borrel op het werk die toch net iets meer uit de hand is gelopen dan de bedoeling was. Er is dan namelijk een heuse bloedmaan te zien. Dat komt door de langste maansverduistering van deze eeuw.

We weten allemaal dat de maan niet schijnt van zichzelf, misschien nog een paar platte aarde fanatiekelingen die dit betwijfelen, maar dat zijn van die mensen geloven dat Adolf Hitler nog lang in Argentinië heeft gechilld. De verduistering komt doordat de aarde tussen de zon en de maan in komt te staan. Het zonlicht bereikt de maan dus niet, waardoor er een bloedmaan te zien is. Een beetje een rode gloed over de maan dus, wat een geweldig beeld op kan leveren.

Kort

Je hebt niet zo heel lang de tijd om de eclips te checken. Als de maan om 21.33 uur opkomt is het namelijk nog licht en ga je er weinig van meekrijgen. Rond 22.22 uur is het waarschijnlijk pas donker genoeg om te zien, dus tijd om je meisje even mee naar buiten te nemen. Romantiek op een presenteerblaadje ouwe pikkebaas, doe er je voordeel mee.

In totaal duur de maansverduistering een uur en drie kwartier. Na de verduistering komt er weer zonlicht op de maan en ziet ‘ie er weer doodnormaal uit. In totaal duurt het twee uur tot de maan weer volledig is bedolven met zonlicht.

Blauwe superbloedmaan

Klinkt als een gekke ramp waarbij alle Avengers in actie moeten komen, maar dit was een ding begin dit jaar. De maan stond toen dichter bij de aarde waardoor die groter lijkt. In combinatie met de verduistering werd het ook een bloedmaan en dat blauw komt doordat het de tweede volle maan was in een maand tijd. Maar hij was dus gewoon rood, net als die van vrijdag.

Foto: Screenshot YouTube.

Reageer op artikel:
Vrijdagavond check je de langste maansverduistering van de eeuw
Sluiten