36 tips voor een magistraal Lowlands-weekend

Redactie 15 aug 2018 Entertainment

Het leukste festival van Nederland staat keihard op de deur te bonken en man man man, wat hebben we er zin in. Lowlands! Om je helemaal goed op weg te helpen, hebben wij de ultieme Lowlands Festival Guide gemaakt. Dit is nuttige shit. Hier een hele backpack aan tips om jouw Lowlands-weekend tot one hell of a party te maken.

1. Neem een kussen mee
Als je zondagochtend na 48 uur zonder slaap eindelijk helemaal kapot neervalt is het lekker om niet op een stapel truien, maar gewoon op een kussen te tukken.

2. Donderdagavond
Op donderdagavond er al helemaal afliggen? Meh. Je krijgt dadelijk drie dagen formidabel feestplezier voorgeschoteld. Dan is kotsend de vrijdagochtend openen niet het best denkbare startsein. Dat doe je een keer of twee, maar door schade en schande wordt men wijzer.

3. Steekkar
De beste uitvinding sinds het wiel. Kapot gaan doe je toch wel, maar waarom al tijdens die eerste meters? Bespaar jezelf de moeite en versla die helse brug.

4. Toetenboeners
Schreeuwen dat je drie dagen niet gedoucht hebt is een beetje 2011, maar voor de diehards zijn er toetenboeners. En nee, daar kan je niet alleen je toet mee boenen.

5. Tip, vloei, tabak en een dikke hennepzak
Leer dit rijmpje uit je hoofd voordat je je tent verlaat en je hoeft nooit meer te bietsen. Ja om een vuurtje misschien, maar een makkelijkere openingszin is er nog steeds niet.

6. Oordoppen
Wij snappen dat je de pompende bassen van Charlotte de Witte wil voelen tot in je kleine linker teennagel, je oren zijn er minder bij gebaat. Oordopjes in, hoef je niet op je 50e al een gehoorapparaat. Anders altijd nog handig voor als je buren non-stop ballonnen poppen.

Lowlands
Knaks = winnen

7. Gaspitje
Hopen dat een vriend het meeneemt, want jij gaat het vast niet doen. Mocht je het overwegen: doen. Je gaat er de vruchten van plukken. Ontbijten met knaks op een bolletje, nice.

8. Knakworsten in blik
Moet je ze wel meenemen natuurlijk! Geen gaspitje? Knaks worden nooit zo heet gegeten als zij worden opgediend. Gewoon uit het vuistje. Met wat Zaanse mayo voor een extra portie smeuïge happiness.

9. Douche rond 6 uur ’s ochtends
Als je terugkomt van een avond keihard fistpompen in de Bravo is het heerlijk rustig bij de douches. Kan je rustig een halfuur lang het water over je bezwete lichaam laten gutsen. Vergeet je muntje niet.

10. Water
Water is vrij essentieel in je tent. Als je wakker wordt met een smaak in je bek alsof je 3 uur met een ziltige zwerver hebt getongd en vervolgens een dag in de Sahara hebt gelopen, dan is water het beste wat je ooit is overkomen. Komt ook van pas met tandenpoetsen, scheelt weer een wandeling.

Lowlands
Je gaat toch zeker niet in die rij staan?

11. Zakdoekjes
Naar de plee? Zakdoekjes mee! Niets zo kut als het moment dat je na het voorkomen van een diarree-explosie in je broek, dat je erachter komt dat er geen wc-papier aanwezig is.

12. Daglenzen
Heb je eindelijk je tent gevonden, moet je met je vieze vingers dat bakje zoeken die toch echt in die ene hoek van je tent lag waar je hem vanavond wel weer zou vinden. Niet dus. Gewoon lekker om vijf voor vijf in de Bravo uitploppen die dingen. Helder keek je toch al niet meer.

13. Telefoon uit
Wil je echt even een weekend helemaal van de wereld zijn? Smartphone uit. Moet jij eens opletten hoeveel rust dat geeft, waardoor jij je op één ding kan focussen: genieten in het hier en nu. Sta je bovendien ook niet continu filmpjes te maken die je nooit meer terugkijkt. Oké, zet je ‘m alleen af en toe aan om je vrienden terug te vinden.

Lowlands
Uit dat ding.

14. Indonesische maaltijd
Je kan er mee ontbijten, zit je gelijk goed voor de komende uren. Zowel de nasi- als de bami compleet is een aanrader van jewelste. Die 4,5e munt is het dubbel en dwars waard.

15. Loempia’s
De Vietnamese loempia’s, holy shit. Daar kunnen we er wel 40 van op. Krijg je nog groentes binnen. Hartstikke gezond dus!

16. Verstop je shit
Verstop je shit als je je aankomt en je bandje gaat halen. Ze pikken er willekeurig mensen uit en als de beveiliging wat vindt, ben je gewoon de Sjaak en kun je gedag zwaaien naar je favoriete weekend.

17. Verstop je shit (2)
Dan ben je er nog niet, want ook als je het festivalterrein opkomt moet je opletten. Er worden regelmatig willekeurig mensen uitgevist die even mee moeten lopen en van top tot teen gefouilleerd. Je zal niet de eerste zijn die op zaterdagmiddag snikkend het terrein moet verlaten. Met een beetje pech krijg je er nog een strafblad bij ook.

18. Flesje
Maar hé, het is geen Amerikaans vliegveld ofzo. Als je het terrein op wil, dan kun je meestal doorlopen zonder heftige fouilleerpraktijken. Dat biedt kansen! Vul een frisdrankflesje met een halve liter vodka, verstop ‘m in je kontzak, laat je t-shirt er nonchalant overheen hangen en grote kans dat je goedkope vodka cola’s drinkt.

Lowlands
Doe ‘ns gek en ga vooraan staan.

19. Vooraan
Dikke fan van Kendrick Lamar? Dan moet je verdomme in dat voorste vak gaan staan ook! Gewoon even tien minuutjes voor het concert vooraan aan de zijkant wachten, dan kun jij je rappende halfgod in volle glorie zien shinen. Voor de intense concertbeleving.

20. Meisjes met een ander kleur bandje zijn minderjarig
Alleen meisjes naar hun tent brengen die hetzelfde kleur bandje om hun pols hebben hangen. Zeg niet dat je het niet wist.

21. X-Ray c.q. Lima
Heb je geen idee waar naartoe? De X-Ray is altijd een goed idee. Ook is de Lima is weer van de partij in het centrum van Lowlands. Je bamboetak kan weer als vanouds tot 3 uur ’s nachts de lucht in!

22. Sexyland
Ben je echt ontzettend naar de klote en moet je een paar uurtjes uitblazen. Ga even chillen bij Sexyland. Iedere dag tussen 21:00 en 05:00 is het raak. Een komedie-karaoke, een casino, dating show of zelfs een heuse Vecht Arena: het kan allemaal. Het blijft alleen een grote verrassing waar je terecht komt.

23. Cabaretteketet
Valt er weinig te lachen met je vrienden? Naar de Juliet jij. Patrick Laureij staat er op de zondagavond bijvoorbeeld. Zeker even aanvinken in je blokkenschema, want dit wordt gegarandeerd lachen.

24. Jack Daniels
Voor de zekerheid in een plastic fles en pas mixen op de camping. Toch wel fijn als er op zondagmiddag meer leven in je drankje zit dan in jezelf.

Lowlands
Check altijd even zijdelings het polsbandje van onze aantrekkelijke vrouwelijke medemens.

Je zou het bijna vergeten, maar er is ook nog muziek! Daar komen we tenslotte met z’n allen voor naar Lowlands. Of niet. Maakt niet uit. Wij vertellen je de acts die je dit jaar niet mag missen.

25. Nils Frahm (16:45 – 17:45 uur, Bravo)
Klassieke muziek in de Bravo? Het kan gewoon op de vrijdagmiddag. Nils Frahm geeft wel een virtuoze twist aan dat klassieke genre. Van ademloos luisteren naar zijn weergaloze vingerwerk op de piano naar relaxed headbangen op zijn intergalactische groovy sound. Met zijn shitload aan apparatuur heeft hij alle ingrediënten in huis om je naar een andere planeet te laten zweven.

26. The Blaze (vrijdag, 18:45 – 19:45, Heineken)
Het eerste optreden van The Blaze in Nederland. De Franse neven maken dromerige maar light dansbare elektronische muziek met een poppy touch, op een bedje van spacende visuals.

27. Bicep (live) (vrijdag, 20:30 – 21:30, Bravo)
Van een blog uitgroeien tot een van de voorhoedespelers van de elektronische muziek van de laatste jaren. Een heerlijke mix van house, techno, disco en jungle en dat op grandioze wijze live aan elkaar gemixt. De veters van je dansschoenen gestrikt? Daar ga je jongen, zo het avontuurlijke ruim van de vrijdagnacht in.

Lowlands
Loesoe

28. Fatima Yamaha (vrijdag 01:15 – 02:30, Bravo)
Je kent Bas Bron als producer van de Jeugd van Tegenwoordig. Daarmee zet ‘ie aan het begin van de avond de Alpha al op stelten, maar Bas mag nog even blijven hangen in Biddinghuizen, want ’s avonds staat de set van zijn elektronische alter-ego Fatima Yamaha op het programma. De tunes van What’s a Girl To Do en Araya gaan je geheid in extase brengen.

29. Motor City Drum Ensemble (vrijdag, 02:30 – 05:00, Bravo)
Bij Dekmantel was ‘ie voor het eerst afwezig, maar gelukkig is de vrolijkheid van Motor City Drum Ensemble deze zomer toch nog in Nederland te bewonderen. Drie jaar geleden brak hij de stampvolle X-Ray al af en nu mag hij dat kunstje dunnetjes overdoen in de grote Bravo. Soul, disco en funky zijn de pijlers in zijn sets waarbij hij gegarandeerd een glimlach op je gezicht gaat draaien.

30. DeWolff (zaterdag, 13:20 – 14:20, Heineken)
Tijd om de gitaren van stal te halen! Dat kun je aan de drie langharige jongens van DeWolff wel overlaten, want zij leveren een lekkere portie energieke rock die je kater van de vrijdagavond uit je hoofd blazen.

Lowlands
Fissa Foto: Jeroen Roest

31. Bonobo (zaterdag 15:45 – 16:45, Alpha)
In 2010 had hij in de vorm van Black Sands een van de beste albums van dat jaar. Hij maakt filosofeermuziek dat je op je koptelefoon wil luisteren als je op een tropisch strand in Azië ligt met een biertje in je hand, maar vertaalt dat gevoel met alle gemak naar een zaterdagmiddag in de Hollandse polder.

32. N.E.R.D. (zaterdag, 21:45 – 23:00, Alpha)
Ja halloooo. N.E.R.D. in tha house. Natuurlijk moet jij hier bij zijn. Rockstar, Lapdance, She Wants to Move. Hoogste tijd om de hitmachine uit de kast te trekken en die hele tent af te breken!

33. Red Axes (zaterdag, 02:30 – 04:30, India)
De zaterdagnacht is als vanouds techno-nacht in de Bravo en met Charlotte de Witte, Surgeon en Dr. Rubinstein ga je daar ook zeker aan je trekken komen, maar tegelijkertijd staat er in de India ook een uitermate puik avondje op het programma met Floating Points, Tom Trago en Red Axes uit Tel Aviv. Lekker bouncy!

Lowlands Armadillow
Bij het 24-uurs gebied van de Armadillow kun je altijd terecht

34. Kiasmos (zondag, 21:00 – 22:00, Heineken)
2 van de 334.252 meest getalenteerde inwoners van IJsland. Het duo bestaat uit Ólafur die meer klassiek geschoold is en Janus die electropop produceert. Tel die twee bij elkaar op en het resultaat is een uurtje schitterende dance waarbij de vlokjes magie door de lucht dwarrelen.

35. Kendrick Lamar (zondag, 21:45 – 23:00, Alpha)
The Return of King Kendrick. Twee keer eerder stond hij al op Lowlands, maar hij is niet te beroerd om dat kunstje dunnetjes over te doen. Dé headliner van dit jaar, want misschien wel de beste hiphopartiest ter wereld.

36. Âme II Âme (zondag, 00:30 – 03:00, Bravo)
De diepe, meeslepende house van Âme en dat keer twee. Normaal gesproken splitst Âme (bestaande uit dj Kristian Beyer en live-act Frank Wiedemann) zich op in tweeën en draaien zij los van elkaar over de hele wereld, maar soms, héél soms kun je ze gezamenlijk achter de knoppen zien excelleren. Het resultaat is het allerbeste dat de muziekconnaisseurs van het Innervisions-label te bieden hebben. Champions League house, het wordt gewoon gespeeld in Biddinghuizen. Lowlands bewaart het beste duidelijk voor het laatst.

Foto’s: Jeroen Roest
Tekst: Chris Riemens

Reageer op artikel:
36 tips voor een magistraal Lowlands-weekend
Sluiten