Het leukste festival van Nederland staat keihard op de deur te bonken en man man man, wat hebben we er zin in. Lowlands! Net als de pittige tantes van thegreenhappines.com, die kijken er ook naar uit. Godsiemikkie, wat werden zij een partijtje afgemaakt vorige week. Die moeten lekker een mindfulness retraite weekend in de Dordogne boeken, met hun kamillethee. Nee, aan die tips heb je helemaal niets. In tegenstelling tot FHM’s Lowlands Festival Guide. Dit is nuttige shit. Hier 37 tips om je Lowlands-weekend tot a hell of a party te maken.

1. Neem een kussen mee
Als je zondagochtend na 48 uur zonder slaap eindelijk helemaal kapot neervalt is het lekker om niet op een stapel truien, maar gewoon op een kussen te tukken.

2. Donderdagavond
Op donderdagavond er al helemaal afliggen? Meh. Je krijgt dadelijk drie dagen formidabel feestplezier voorgeschoteld. Dan is kotsend de vrijdagochtend openen niet het best denkbare startsein. Dat doe je een keer of twee, maar door schade en schande wordt men wijzer.

3. Steekkar
De beste uitvinding sinds het wiel. Kapot gaan doe je toch wel, maar waarom al tijdens die eerste meters? Bespaar jezelf de moeite en versla die helse brug.

4. Toetenboeners
Schreeuwen dat je drie dagen niet gedoucht hebt is een beetje 2012, maar voor de diehards zijn er toetenboeners. En nee, daar kan je niet alleen je toet mee boenen.

5. Tip, vloei, tabak en een dikke hennepzak
Leer dit rijmpje uit je hoofd voordat je je tent verlaat en je hoeft nooit meer te bietsen. Ja om een vuurtje misschien, maar een makkelijkere openingszin is er nog steeds niet.

6. Oordoppen
Wij snappen dat je de pompende bassen van Nina Kraviz wil voelen tot in je kleine linker teennagel, je oren zijn er minder bij gebaat. Oordopjes in, hoef je niet op je 50e al een gehoorapparaat. Anders altijd nog handig voor als je buren non-stop ballonnen poppen.

Lowlands
Knaks = winnen

7. Gaspitje
Hopen dat een vriend het meeneemt, want jij gaat het vast niet doen. Mocht je het overwegen: doen. Je gaat er de vruchten van plukken. Ontbijten met knaks op een bolletje, nice.

8. Knakworsten in blik
Moet je ze wel meenemen natuurlijk! Geen gaspitje? Knaks worden nooit zo heet gegeten als zij worden opgediend. Gewoon uit het vuistje. Met wat Zaanse mayo voor wat extra happiness.

9. Douche rond 6 uur ’s ochtends
Als je terugkomt van een avond keihard fistpompen in de Bravo is het heerlijk rustig bij de douches. Kan je rustig een halfuur lang het water over je bezwete lichaam laten gutsen. Vergeet je muntje niet.

10. Water
Water is vrij essentieel in je tent. Als je wakker wordt met een smaak in je bek alsof je 3 uur met een ziltige zwerver hebt getongd en vervolgens een dag in de Sahara hebt gelopen, dan is water het beste wat je ooit is overkomen. Komt ook van pas met tandenpoetsen, scheelt weer een wandeling.

Lowlands
Je gaat toch zeker niet in die rij staan?

11. Zakdoekjes
Naar de plee? Zakdoekjes mee! Niets zo kut als het moment dat je na het voorkomen van een diarree-explosie in je broek, erachter komt dat er geen wc-papier is.

12. Daglenzen
Heb je eindelijk je tent gevonden, moet je met je vieze vingers dat bakje zoeken die toch echt in die ene hoek van je tent lag waar je hem vanavond wel weer zou vinden. Niet dus. Gewoon lekker om vijf voor vijf in de Bravo uitploppen die dingen. Helder keek je toch al niet meer.

13. Telefoon uit
Wil je echt even een weekend helemaal van de wereld zijn? Smartphone uit. Moet jij eens opletten hoeveel rust dat geeft, waardoor jij je op één ding kan focussen: genieten in het hier en nu. Sta je bovendien ook niet continu filmpjes te maken die je nooit meer terugkijkt.

Lowlands
Uit dat ding.

14. Indonesische maaltijd
Je kan er mee ontbijten, zit je gelijk goed voor de komende uren. Zowel de nasi- als de bami compleet is een aanrader van jewelste.

15. Loempia’s
De Vietnamese loempia’s, holy shit. Daar kunnen we er wel 40 van op. Krijg je nog groentes binnen ook.

16. Verstop je shit
Verstop je shit als je je aankomt en je bandje gaat halen. Ze pikken er willekeurig mensen uit en als de beveiliging wat vindt, ben je gewoon de Sjaak en kun je gedag zwaaien naar je favoriete weekend.

17. Verstop je shit (2)
Dan ben je er nog niet, want ook als je het festivalterrein opkomt moet je opletten. Er worden regelmatig willekeurig mensen uitgevist die even mee moeten lopen en van top tot teen gefouilleerd. Je zal niet de eerste zijn die op zaterdagmiddag snikkend het terrein moet verlaten. Met een beetje pech krijg je er nog een strafblad bij ook.

18. Flesje
Maar hé, het is geen Amerikaans vliegveld ofzo. Als je het terrein op wil, dan kun je meestal doorlopen zonder heftige fouilleerpraktijken. Dat biedt kansen! Vul een frisdrankflesje met een halve liter vodka, verstop ‘m in je kontzak, laat je t-shirt er nonchalant overheen hangen en grote kans dat je goedkope vodka cola’s drinkt.

Lowlands
Doe ‘ns gek en ga vooraan staan.

19. Vooraan
Dikke fan van Moderat? Dan moet je verdomme in dat voorste vak gaan staan ook! Gewoon even vijf minuutjes voor het concert ervoor vooraan aan de zijkant wachten, dan kun jij je helden in volle glorie zien shinen. Voor de intense concertbeleving.

20. Meisjes met een ander kleur bandje zijn minderjarig
Alleen meisjes naar hun tent brengen die hetzelfde kleur bandje om hun pols hebben hangen. Zeg niet dat je het niet wist!

21. X-Ray c.q. Lima
Heb je geen idee waar naartoe? De X-Ray is altijd een goed idee. Ook is de Lima na een uitstapje van een paar jaar weer terug in het centrum van Lowlands. Je bamboetak kan weer ouderwets tot 3 uur ’s nachts de lucht in!

22. Filmpje
Ben je echt ontzettend naar de klote en moet je een paar uurtjes uitblazen. Er staat een bioscoop. Baby Driver en Terminator 2: Judgement Day draaien bijvoorbeeld. Een beukpartij met Arnie is altijd goed, waar dan ook.

23. Cabaretteketet
Valt er weinig te lachen met je vrienden? Naar de Juliet jij. Rundfunk en Henry van Loon zijn er op vrijdag. De Comedytrain reist zaterdagavond af naar Biddinghuizen en Martijn Koning is er op zondagavond. Nu al gezellig.

24. Jack Daniels|
Voor de zekerheid in een plastic fles en pas mixen op de camping. Toch wel fijn als er op zondagmiddag meer leven in je drankje zit dan in jezelf.

Lowlands
Check altijd even zijdelings het polsbandje van onze aantrekkelijke vrouwelijke medemens.

Je zou het bijna vergeten, maar er is ook nog muziek! Daar komen we tenslotte met z’n allen voor naar Lowlands. Of niet. Maakt niet uit. Wij vertellen je de acts die niet mag missen.

25. Michael Kiwanuka (vrijdag, 15:00 – 16:00, Bravo)
Met de soulvolle stem van Michael wordt het een heerlijk relaxte start van de vrijdagmiddagborrel. Je kent ongetwijfeld zijn megahit Home Again.

26. Glass Animals (vrijdag, 15:20 – 16:20, Heineken)
Als je het wel hebt gezien bij Michael Kiwanuka kun je doorstappen naar Glass Animals, het dromerige Brits bandje met veel elektronische invloeden. Hun hit (Ed de) Gooey komt je wellicht bekend voor.

27. Mura Masa (vrijdag, 16:50 – 17:50, Bravo)
We zagen ‘m ooit al de X-Ray op Lowlands plat spelen, maar dat was slechts het begin. Mura Masa gaat vrolijk verder met de wereld veroveren. Dit jaar staat de Britse producer vrijdagmiddag in de Bravo. Love$ick met A$AP Rocky ken je natuurlijk van de FHM Playlist.

Lowlands
Loesoe

28. Moderat (vrijdag 19:30 -20:45, Alpha)
Vernietigende bassen met betoverende visuals. Een van de laatste keren dat je de mannen van Modeselektor x Apparat live kan zien optreden, want ze hebben aangekondigd er (voorlopig) mee te stoppen. Laat je de kans niet ontnemen, dit wordt geheid een van de beste optredens van het festival.

29. The XX (vrijdag, 21:40 – 23:00, Alpha)
Stond je bij Moderat? Lekker blijven staan voor The XX! Hoogwaardige wegdroommuziek van de bovenste etage. Hopen dat ze veel van het eerste album spelen. Intro is nog altijd een kippenvelopwekkende track.

30. Dixon (vrijdag, 02:30 – 05:00, Bravo)
Volgens Resident Advisor Top 100, de kwalitatieve tegenhanger van de DJMag Top 100, is Dixon al vier jaar achter elkaar de nummer 1 van de wereld. Een onbetwiste koning. Draait diepe doctorandusdeephouse afgewisseld met donkere, gevaarlijke universiteitstechno. Denk er af en toe nog wat Afrikaanse vocals tussendoor, dansschoenen aan en je zit de vrijdagavond compleet gebakken.

31. DJ Deeon (vrijdag 03:00 – 05:00, X-Ray)
Toch effe ergens anders kijken? Hups dan naar de buren van de X-Ray waar Dj Deeon het publiek geheid in de lampen zal laten klimmen.

32. London Grammar (zaterdag, 18:40 – 19:40, Bravo)
Na twee eerder mislukte pogingen is drie keer dan eindelijk scheepsrecht en is London Grammer op Lowlands te bewonderen. Loepzuivere stem met zulke mooie liedjes, dat ze in staat is om de tranen in je ogen te zingen.

Lowlands
Fissa

33. Colin Benders (zaterdag, 22:00 – 22:59, X-Ray)
Ken je Kyteman nog? Dat was van Colin. Is van de trompet overgestapt op grootse installaties met heel veel draden en knopjes waar die vette geluiden uitserveert op een bordje van een heel stevige bass.

34. Giegling (zaterdag, 23:00 – 05:00, X-Ray)
Lowlands is allang geen rockers of bandjesfestival meer. Dat bewijzen ze elk jaar weer door de beste elektronische acts vast te leggen. De prestigieuze zaterdagavond is volledig ter beschikking gesteld aan het alom bewierookte Giegling label.

35. Nina Kraviz (zaterdag, 03:00 – 05:00, Bravo)
Misschien wel de knapste vrouwelijke dj ter wereld. De Russische beauty is veelzijdig. We zagen haar op Dekmantel nog een vrolijk discosetje draaien, maar zaterdagnacht in de Bravo mag je je heggenschaar meenemen, want dan gaat er gewoon snoeiende techno gedraaid worden.

36. Flume (zondag, 19:45 – 20:45, Alpha)
Vermenigvuldig hiphop met electro en je hebt de gruwelijke beats van Flume. “Zinderende electromantiek bij stroboscooplicht voor hem en haar”, schrijft Lowlands in zijn bio. We hadden het niet mooier kunnen verwoorden.

37. Black Sun Empire (zondag, 02:45 – 04:45, India)
Je kan een partijtje fistpompen bij Ben Klock. Sowieso wel lekker, maar de allerlaatste energierestjes gaan eruit worden gestampt door de mannen van Black Sun Empire. Drum ’n Bass op hoog niveau. Dat wordt zweten.

Foto’s: Jeroen Roest