Leestip: De wereld volgens Gijp

redactie 17 sep 2016 Entertainment

De wereld volgens Gijp ligt vanaf maandag in de winkels. Het boek over één van de helden van Voetbal Inside is weer geschreven door Michel van Egmond, net als voorganger Gijp. Een combinatie van serieuze onderwerpen en gruwelijk goede grappen, zorgt ervoor dat je hem in no-time uitleest.

Het was eigenlijk de bedoeling dat Michel, of Harry (Mulisch) volgens René, samen met hem een gids zou schrijven voor de sportzomer van 2016. Een soort handleiding. Maar omdat het leven van de ex-voetballer compleet op zijn kop staat, kan alles weer in de papierversnipperaar.

De moeder van zijn kind komt te overlijden en ineens krijgt René de volledige zorg over zijn jongste zoon, op dat moment veertien jaar oud. Voor iemand die normaal gesproken om half vijf ’s nachts gaat slapen en om een uur of twee een keer opstaat, is dat een behoorlijk verschil ineens.

Het lijkt allemaal een heel zwaar onderwerp, maar tussendoor valt er genoeg te lachen. Bijvoorbeeld als René vertelt wat hij eigenlijk tegen de vrouw van de Kinderbescherming wil zeggen op de vraag hoe het met hem gaat: “Nou, mevrouw, het valt als rechtgeaard pedofiel niet mee om opeens met een jongen van veertien in huis te wonen”.

Het boek is een ode aan Daniëlle, de moeder van zijn zoon, en aan zijn overleden moeder. Maar zeker ook aan Van der Gijp zelf. Tijdens het lezen krijg je nog meer sympathie voor deze man en krijg je een ander beeld te zien van de schaterlachende man op RTL 7.

Reageer op artikel:
Leestip: De wereld volgens Gijp
Sluiten