Hier, een komodovaraan die een aap met huid en haar oppeuzelt

Redactie 9 jan 2018 Entertainment

Voor iedereen die ooit met verwondering heeft gekeken naar de battle tussen drie cheetah’s en een struisvogel, hebben we hier wederom een opzienbarend filmpje uit een dierenrijk. Dit keer moet een aap het onderspit delven tegen een Komodovaraan. Je weet wel, zo’n enorme hagedis die je met huid en haar op kan vreten.

De komodovaraan is een fascinerend beest. Zo eentje die de oerknal wel heeft overleefd en dat zie je er aan af. Echt knap is ‘ie niet. Alsof een krokodil, slang en een hagedis een fusiondance hebben gedaan en daar dit dan uit voort is gekomen. Met een lengte tot wel drie meter is het de grootste hagedis ter wereld. En dan is ‘ie ook nog levensgevaarlijk.

Komodovaraan heeft geen vijanden

De komodovaraan wordt beschouwd als een carnivoor en een alfapredator (een actief jagend roofdier), die eigenlijk geen vijanden kent en daardoor aan de top van de apenrots staat. Een beet van de komodovaraan is dodelijk, want hij beschikt over gif. Lang werd gedacht dat het gif kwam door de vele bacteriën in de bek, maar uit onderzoek van een paar jaar geleden is gebleken dat hij over over gifklieren beschikt zoals een slang en dat een beet daardoor dodelijk is. Nope, daar wil je geen ruzie mee.

Een hagedis verpakt in een krokodillenlichaam die beschikt over slangengif, je met schedel en al opeet als een wurgslang, dol is op water, in bomen kan klimmen, op het land een snelheid kan halen tot wel 20 km/u en beschikt over zo’n 60 scherpe tanden waarmee hij je aan flarden kan scheuren. En ja, het beest eet ook mensen. Om je enigszins gerust te stellen: in de afgelopen 30 jaar is het aantal sterfgevallen op een hand te te tellen. Op dit moment leven er nog zo’n 3.000 exemplaren op een paar eilanden in het oosten van Indonesië.

Oh ja, die aap! Na deze Freek Vonkiaanse lessen over de komodovaraan zouden we het filmpje met die aap bijna vergeten. Check het hieronder.

Video: Melink Rinca

vkmag.com

Reageer op artikel:
Hier, een komodovaraan die een aap met huid en haar oppeuzelt
Sluiten