Schaatsbaas Kjeld Nuis haalt wereldrecord: 93 kilometer per uur

Redactie 28 mrt 2018 Entertainment

Schaatsbaas en tweemaal Olympisch kampioen Kjeld Nuis heeft vandaag een wereldrecord gereden op natuurijs. Hij behaalde met een snelheid van 93 kilometer per uur de snelste tijd die ooit geschaatst is op deze aardbol. Hij blijft onze grote held.

Een snelheid waarbij je wangen naar achteren slaan alsof je je hoofd uit het vliegtuigraampje steekt. Kjeld is nergens bang voor. Op een mooie vlakte op het natuurijs in Luleå, Zweden, ging Kjeld zo snel als zijn schaduw en klapte hij een wereldrecord neer. Hij reed op een afstand van 1500 meter zonder bochten. Op het natuurijs waait het nogal hard en zijn zo’n snelheden onmogelijk zonder windscherm. Studenten van de Universiteit in Eindhoven en zijn sponsor Red Bull hielpen hem hiermee.

Schaatsen niet controleren

Alles was live te volgen via Red Bull Facebook. De magische 100 kilometer per uur was bijna gehaald en stiekem kon Kjeld Nuis dit onmenselijke getal halen. Toch lukte het hem niet. “Ik kon wel sneller, maar ik kon mijn schaatsen niet meer controleren.” Tja, veiligheid gaat boven alles. Straks klapt ‘ie pontificaal met zijn harses op het harde ijs, willen we natuurlijk niet. Als iemand dan vraagt hoe het voelt om zo hard te schaatsen, zegt hij: “Ga maar eens op de snelweg met je hoofd uit het raam hangen. Dat gevoel, maar dan op ijzers van 1.1 millimeter.” Dat gaan we liever niet uitproberen. Thanks voor de tip Kjeld.

50 procent sneller dan normaal

Erben Wennemars begeleidde het project. “Dit ging zó hard. Kjeld schaatst hier 50 procent harder dan hij ooit gedaan heeft. Het was veel gecompliceerder dan we dachten. De auto had eerst niet voldoende druk op de wielen. We hebben een zamboni laten invliegen om de scheuren uit het ijs te krijgen en de baan nog een 200 meter langer gemaakt dan hij al was.” Wat een geweld allemaal en dat speciaal voor onze Kjeld. Hulde aan deze gast. Congrats Kjeld!

Foto: Red Bull

Reageer op artikel:
Schaatsbaas Kjeld Nuis haalt wereldrecord: 93 kilometer per uur
Sluiten