Kijk dan, Faberyayo kan ook schrijven!

Redactie 8 jan 2014 Entertainment

Je kent hem als een van de beruchte cowboys van De Jeugd Van Tegenwoordig: Faberyayo aka Pepijn Lanen. Tussen alle optredens en crowdsurfpartijtjes heeft ‘ie ook nog tijd gevonden om een boek uit te brengen. Sjeumig is een excentrieke verhalenbundel waarin Pepijn z’n omvangrijke fantasieën flink de vrije loop heeft gelaten. Dat boek gaat harstikke lekker, want na zo’n drie weken was het al toe aan de derde druk. FHM sprak met Faberyayo over de totstandkoming van zijn boek, de kater van Faber Wilhelm en schrijven onder invloed.

Yo Pepijn! Waar komt het idee voor je boek vandaan?
Ik had op gegeven moment een paar korte verhalen geschreven en ik had ook al een heleboel columns voor VICE geschreven. Die columns wilde ik eigenlijk gaan bundelen en uitgeven. Maar op gegeven moment dacht ik van ‘Naaa die columns, wie zit daar eigenlijk op te wachten?’. Toen heb ik wat lopen wieken waarna ik nog maar vier of vijf korte verhalen over had. Vanaf daar ben ik opnieuw begonnen en meer verhalen erbij gaan schrijven. Daar heb ik er een aantal van laten lezen aan Parra – goede vriend en illustrator van het boek. Hij vond die korte verhalen heel grappig, waarna ik op die lijn ben gaan voortborduren.

Hoe lang schrijf je al?
Het eerste wat is gepubliceerd was in 2007 voor VICE Magazine. Daarvoor schreef ik ook wel eens dingen, maar daar gebeurde dan niks mee. Dat telt dan eigenlijk niet, vind ik. Schrijven van muziek of het schrijven van een column vind ik wel twee verschillende dingen. Het ene is autorijden, het andere is motorrijden.

Hoelang ben je met het boek bezig geweest?
Mijn deadline lag voor de zomer, maar ik had dus al vijf verhalen af. Over de andere vijftien verhalen heb zo’n twee jaar de tijd voor genomen.

Hoe begin je zo’n verhaal?
Het begint met een idee. Dat kan een persoon of een titel zijn, of een gekke gebeurtenis, of een transactie tussen twee mensen. Op gegeven moment komt daar een ander idee bij. Dan kun je van punt A naar punt B schrijven. Zo komt het een beetje op gang. Terwijl ik aan het schrijven ben ontwikkelen de karakters van de personen zich vanzelf, net als de rest van de omgeving van het verhaal. Uiteindelijk komt er zo een logische ontknoping aan het verhaal.

Zo’n verhaal he, schrijf je dat in een ruk op?
Ik probeer altijd alles in een zitting op te schrijven. Er gaat nog wel eindredactie overheen en ik haal nog wel eens wat weg of voeg wat toe, maar binnen die ene zit probeer ik wel lekker op stoom te komen. Vaak kom ik op een punt dat ik heel lekker ga, maar dat enthousiasme ebt ook wel weer een beetje weg. Maar als de ontknoping eenmaal in zicht komt dan kom ik altijd weer in een rush terecht waardoor er een hoop zinnen uit mijn vingers komen. Het gaat een beetje zoals met de golven van de zee. Maar ik moet zeggen dat een deadline wel goed werkte. Daardoor kwam ik toch meer in een werkmodus terecht. De laatste drie verhalen heb ik in de laatste twee weken geschreven.

Schrijf je om jezelf te entertainen?  
Ja. Of met iemand in gedachte die ik wil vermaken. Dat is wel ongeveer hoe het werkt.

Is er een moment op de dag waarop je het liefst schrijft?
Ik vind het fijn om redelijk vroeg eraan te beginnen. Wakker worden, eerst even te sporten en daarna te beginnen. Ik begin het liefst om een uurtje of tien a elf om dan lekker door te schrijven zodat je om ’s middags rond een uurtje of drie er een punt achter kan zetten. Als je aan het schrijven bent en het wordt donker, dan voelt het voor mij meer als een taak die je aan het uitvoeren bent. Maar dat is misschien ook wel een psychische connectie met de middelbare school en werkstukken waar ik te laat aan begon.

Wat vind je zelf het tofste verhaal uit je bundel?
Heel wisselend. Maar nu ga ik voor een Taxi naar de tering en De Afzatknalavonturen van Faber Wilhelm. Er zitten veel dingen in die gewoon heel grappig vind. Faber Wilhelm heeft een kater, dat is de opzet van het verhaal. Het blijft leuk als je iemand na een stapavond tegenkomt en die persoon helemaal niet meer weet wat er de vorige avond is gebeurd. Dat er langzaam stukjes informatie terugkomen van de vorige dag. Dat vind ik gewoon een heel grappig gegeven.

Haha, gebeurt je dat vaak dan?
Nou, gelukkig de laatste tijd steeds minder. Maar het is absoluut niet iets wat mij vreemd is.

Heb je een favoriet personage in het boek?
Faber Wilhelm is sowieso een favoriet. Al is het alleen al omdat hij drie sprookjesdwergen gewurgd heeft omdat ze U2 de beste band aller tijden vinden. Tja, U2…

Vind je U2 kut?
Nou, nee helemaal niet hoor. Maar zij zijn toch de muzikale belichaming van een bepaalde generatie die maar niet los wil laten. We kunnen nu toch wel met veiligheid stellen dat de laatste goeie plaat van U2 toch wel 15 jaar geleden is. En alsnog wordt het overal de hele tijd maar gedraaid. Dat is toch de stranglehold of a generation op de media. Queen is eindelijk echt een beetje af aan het sterven. Maar dat Bohemian Rhapsody staat al jaren op nummer één in de Top 2000. Maar als je steekproefsgewijs bij mensen onder de vijfendertig gaat peilen wat die nou het beste nummer aller tijden vinden vind je dat nummer niet eens in de top-100.

Heb je ooit Nederlands gestudeerd of is alles uit je hart gekomen?
Nee, ik heb gewoon een hoop boeken gelezen.

Welke twee boeken zou je aanraden?
Dan ga ik voor Burning Chrome van William Gibson en Het Wonderlijk Verhaal van Hendrik Meier van Roald Dahl.

Zijn er Nederlandse schrijvers die een voorbeeld voor jou zijn?
Nee. Er zijn wel allemaal schrijvers die ik heel goed vind. Maar er zijn niet zozeer schrijvers die ik probeer na te doen, of die zo’n vormende invloed op mij hebben gehad dat je dat terug kunt lezen in de manier waarop ik schrijf. Maar Simon Vestdijk is een hele goeie schrijver. Ik vind Herman Koch heel tof. Arnold Grunberg kan ik van tijd op tijd met plezier lezen, Herman Brusselmans is een hele goeie schrijver.

Zie je jezelf over twintig jaar meer als schrijver dan als muzikant?
Nee, dit is geen transitie voor mij. De Jeugd blijft altijd bestaan en ik wil ook muziek blijven maken. Maar dit wil ik er graag bij blijven doen. Ik wil graag groeien als schrijver en ik hoop nog veel dingen te mogen schrijven en uitbrengen.

Wat vinden je collega’s van De Jeugd van het boek?
Wille Wartaal vond het heel grappig maar hij heeft pas drie verhalen gelezen. Daarna heeft zijn vriendin het afgenomen. Die lacht wel vaak hardop heb ik me laten vertellen. Van Bas weet ik überhaupt niet wat hij ervan vindt. Moet ik het boek ook nog geven volgens mij. En Freddie heeft wat voorgelezen, dat vond hij heel tof.

Schrijf je eigenlijk volledig nuchter?
Ja tuurlijk. Het is gewoon werk. Bij muziek is het wel anders, daar kun je nog baat hebben bij een drankje of twee. Dan wordt je gewoon wat losser en benader je iets misschien vanuit een andere invalshoek. Maar bij schrijven heeft dat helemaal geen zin joh. Daar moet ik scherp en geconcentreerd voor zijn. Je moet met veel dingen tegelijk rekening houden. Een zin moet lopen. Je moet niet halverwege al zo enthousiast worden dat je werkwoorden weglaat of het onderwerp opeens meervoud maakt. Dat soort dingen.

Denk je niet dat het tof kan werken als je onder invloed allemaal rotzooi opschrijft om de dag erna alles te herzien?
Nee lijkt me verschrikkelijk. Dan schrijf ik liever gewoon nuchter in een keer iets tofs. Je kan wel als je een beetje aangeschoten bent een goed idee verzinnen dat opschrijven en later uitwerken. Maar nee, onder invloed schrijven kan ik me persoonlijk niks bij voorstellen.

Hoe ga je om met criticasters?
Nou niet eigenlijk. Het is nooit leuk om iets negatiefs te horen over dingen die je gemaakt hebt. Maar met De Jeugd zijn we met z’n vieren dus dan deel je het altijd wel. Om eerlijk te zijn wordt er niet zo slecht gesproken over de jeugd, dus dan valt het sowieso wel mee. Maar dit heb ik helemaal in m’n eentje gemaakt, dus dat valt dan wel extra zwaar. Dus dat probeer ik ook wel een beetje uit de weg te gaan. Maar over het algemeen is het vrij positief allemaal. Ook de verkoop, niet dat dat de maatstaf hoeft te zijn, maar dat voegt wel toe aan een blij gevoel. Na een kleine maand was het boek al toe aan de derde druk. Dat is toch wel iets waar ik heel erg trots op ben.

Wat hoop je bij je lezers te bereiken?
Ik hoop dat mensen vermaakt worden. Dat ze het leuk vinden om te lezen. En dat mensen die normaal niet echt boekenlezers zijn, zich zo vermaken dat ze hierna misschien per ongeluk nog een boek gaan lezen, want lezen is namelijk best leuk.

Wil jij het boek van Pepijn Lanen winnen? Dat kan! FHM geeft 3 pakketjes weg met daarin het boek, een single en een t-shirt.

Winnen? Like dit artikel en geef in de comments antwoord op de volgende vraag:

Naast schrijver, is Faberyayo ook lid van een Nederlandse band. Welke? 
A) Hermes House Band
B) Kane
C) De Jeugd van Tegenwoordig
D) The Amazing Stroopwafels

Tekst: Chris Riemens
Beeld: Thomas van Driel

Reageer op artikel:
Kijk dan, Faberyayo kan ook schrijven!
Sluiten