Johan Cruijff legt even uit hoe je een corner verdedigt

thomas 21 sep 2015 Entertainment

Nadat het Nederlands elftal roemloos ten onder ging tegen IJsland en Turkije was het vorige week de beurt aan de clubteams van eigen bodem om te de Nederlandse eer te redden, en dat lukte niet echt. De week begon goed met PSV dat drie puntjes pakte tegen het miljoenen ensemble van Louis van gaal. Helaas konden Ajax, Groningen en AZ dit goede voorbeeld niet echt volgen. Volgens Cruijff zijn er verschillende redenen waarom de Nederlandse clubs het zo slecht doen in Europa en één daarvan is het verdedigen van corners. Gelukkig kan Johan ons haarfijn uitleggen hoe dit wel moet.

Volgens het orakel van Betondorp geldt voor corners: Less is more. “Waarom moeten alle elf spelers in het strafschopgebied staan? Met elf heb je er al twee te veel, omdat de tegenstander de keeper en de nemer van de hoekschop mist. Het is dus sowieso elf tegen negen. Als je ook nog drie man voorin houdt, dan wordt de tegenstander gedwongen die te dekken en wordt het acht tegen zes.”

Nog beter is volgens El Salvador om nog minder mensen in je eigen zestien te houden. “Nog een stap verder is om twee spelers net buiten de zestien te houden, waardoor het zes tegen vier wordt. Of eigenlijk zesenhalf tegen vier, omdat jij nog iemand erbij hebt die zijn handen mag gebruiken.”

Volgens Cruijff is een hoekschop op deze manier veel gemakkelijker te verdedigen en heeft de keeper meer overzicht. Of de Nederlandse clubs het hier mee eens zijn gaan we volgende week zien want dan trekken zij weer ten strijden op het Europese podium.

Reageer op artikel:
Johan Cruijff legt even uit hoe je een corner verdedigt
Sluiten