The Innocent Man is een docu-serie die nog heftiger is dan Making a Murderer

redactie 5 dec 2018 Entertainment

Netflix weet ons de laatste tijd wel weer te verwennen. Dat is geen probleem, wij houden wel van cadeautjes. The Innocent Man is een nieuwe misdaaddocumentaireserie die nog weer even laat zien hoe gek het rechtssysteem is in de Verenigde Staten. 

Het verhaal van The Innocent Man is voor velen geen onbekend verhaal. In 2010 bracht John Grisham het boek The Innocent Man: Murder and Injustice in a Small Town uit, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het verhaal deed nogal wat stof opwaaien in de Verenigde Staten en op zich is dat niet heel vreemd. Vele mensen vonden het onbegrijpelijk dat zo’n verhaal waar kon zijn, omdat het zo freaking bizar is.

Het verhaal

In The Innocent Man volgen we Ron Williamson. Deze guy was druk bezig met zijn carrière om een honkballer op hoog niveau te worden. Dat liep helaas anders dan verwacht, Ron raakte verzeild in drugs en drank. Het was het jaar 1982 toen in Oklahoma de serveerster Debra Sue Carter verkracht en vermoord werd. Haar levenloze lichaam werd gevonden vlakbij het huis van Ron. Een getuige meende hem gezien te hebben. Hij en zijn goede vriend Dennis Fritz werden volgens de rechtbank schuldig bevonden. Ze worden ter dood veroordeeld. Toch blijkt het bewijs voor wat zij hebben gedaan niet zo sterk te zijn… In ’84 wordt Denice Haraway vermoord.  Hiervoor worden Tommy Ward en Karl Fontenot schuldig bevonden. De vier mannen in kwestie hebben een ding gemeen: ze zijn onschuldig.

Doodstraf

Advocaten van de veroordeelden lieten uit gesprekken blijken dat er geen vingerafdrukken en bloedmonsters zijn gevonden van de verdachten op de plaats delict. Door het Innocence Project worden Ron en Dennis jaren later vrijgelaten. In 1999 werd namelijk nieuwe DNA-bewijs gevonden. Het was echt net op tijd, want de doodstraf van Ron had een paar dagen erna plaats moeten vinden.

Stof tot nadenken

De serie is wederom een kritische kijk op het Amerikaanse rechtssysteem. De serie is vergelijkbaar met Making a Murderer, alleen is The Innocent Man een stuk rauwer en harder.  Het is stof om over na te denken. Voor de serie vonden interviews plaats met de slachtoffers, vrienden, journalisten en familieleden. De serie is vanaf 14 december op Netflix te zien.

Esquire

Reageer op artikel:
The Innocent Man is een docu-serie die nog heftiger is dan Making a Murderer
Sluiten