In Turkije ontloop je de dienstplicht door het delen van een foto waarbij je wordt genomen door een andere kerel

In Turkije geldt tot de dag van vandaag nog steeds de dienstplicht. Iedere man die 20 jaar of ouder is kan worden opgeroepen om de kisten weer uit de kast te halen, de camo schmink weer op te smeren om zichzelf mentaal voor te bereiden op het eten van blikvoer. Alleen als je invalide of homoseksueel bent maakt het Turkse leger een uitzondering: je bent dan officieel ongeschikt.

Ahmed—een 20-jarige Turkse jongen die homoseksueel is—vertelt over een bizarre ondervraging door een plaatselijke militaire dokter: “Hij vroeg mij of ik van voetbal hield, of ik soms vrouwenkleding draag en of ik zo nu en dan vrouwenparfum opspuit”. Opvallend genoeg zag Ahmed er niet als een homo uit volgens de dokter: “Ik had een licht baardje laten staan en  ben van mijzelf redelijk gespierd, de dokter vond mij er niet uitzien als een doorsnee homo dus hij geloofde mij in eerste instantie niet. Het is zelfs zo extreem dat homoseksuelen letterlijk moeten bewijzen of ze homo zijn of niet met een foto waarop te zien is dat je seks hebt met een andere man, waarbij jij ook nog eens de ontvanger bent. Mocht jij toevallig de gever zijn dan ben je volgens de Turken bizar genoeg geen homoseksueel. 

Volgens een andere militair die in de jaren ’90 actief in dienst was krijgen potentieel soldaten een keuringsbewijs waarop bij homoseksuele mannen de reden “psychologisch incapabel” staat, met daarachter tussen haakjes [homoseksueel].

Turkse militaire ziekenhuizen zien homoseksualiteit nog steeds als een ziekte, wat is gebaseerd op een uit 1968 handgeschreven document van de American Psychiatric Association. 

Reageer op artikel:
In Turkije ontloop je de dienstplicht door het delen van een foto waarbij je wordt genomen door een andere kerel
Sluiten