In Eindhoven staat de dikste bioscoopzaal ter wereld

Redactie 1 mrt 2015 Entertainment

Heb je het al gehoord? In Eindhoven staat sinds december een van de dikste bioscoopzalen ter wereld. JT Bioscopen heeft de eervolle wereldprimeur te pakken door de eerste bioscoopzaal ter wereld te zijn die volledig beschikt over de nieuwste techniek van Dolby Laboratories. FHM ging langs om popcorn te eten en om te checken of dat inderdaad zo tof is als het klinkt.

In hartje Eindhoven, op vijf minuten lopen van het station, bevindt zich de spectaculairste witte doek-beleving van dit moment. De bioscoop beschikt over acht zalen met in totaal 1.537 stoelen. Twee zalen daarvan beschikken over Dolby Atmos, het beste geluidssysteem van Dolby. Maar de absolute blikvanger, zeg maar de Francesco Totti van de bioscoop, is de Dolby Cinema. Dit is dé nieuwe uitdager van IMAX. Terwijl we lurken aan ons colaatje vertelt Ron Sterk, algemeen directeur van JT: ‘Met Dolby Cinema zorgen we echt voor een andere bioscoopbeleving. Dit is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de filmindustrie.’

Bloed uit je oren
We krijgen een rondleiding in de bioscoop die nog ruikt naar vers tapijt. Deurtje door, trapje op. En opeens sta je bij de grote wapens van deze bios van de toekomst. ‘De meeste bioscopen ter wereld knijpen zich al in hun handjes als ze één laserprojector van deze kwaliteit hebben staan. Wij hebben als enige bioscoop ter wereld twee van deze laserprojectoren. De helderheid van het beeld met laserprojectie is echt ongeëvenaard’, aldus de enthousiaste Chief Development Officer Gerrit Doorn. Dolby Vision, zoals het geavanceerde systeem heet, is een samenwerking tussen Dolby en Christie. ‘Dit zijn laser 4 projectoren, met laser 5 schieten Amerikanen raketten uit de lucht’. Om maar even aan te geven. We lopen door naar het Atmos-geluidssysteem dat beschikt over meer dan 60 kanalen van in totaal zo’n 230.000 watt. Dat wil zeggen: een super surround systeem waarbij je van zestig verschillende kanten geluid op je afgevuurd krijgt. ‘Het geluid is zo zuiver en kan zo hard dat het bloed uit je oren zal stromen terwijl je niks in de gaten hebt. Maar omdat het zo goed is, hoeft het helemaal niet zo hard.’ Yes, hier staan gewoon serieuze oorlogswapens.


De videowand in de gang naar de zaal.

Topnotch
Klinkt veelbelovend allemaal. Tijd om die state of the art zaal te ervaren. Het begint allemaal al bij de entree. Via een speciale gang met mooie gangpadverlichting, een videowand en geluid dat je achtervolgt (aka een soundshower) word je warmgemaakt voor de film die je gaat zien. Eenmaal binnen is het groot en stil. Als je voorin de zaal fluistert, kan je het achterin nog horen. Dat heeft te maken met de speciale akoestiek. ‘Je bent hier echt even weg van de wereld. Je denkt even niet meer aan de hypotheek die je moet betalen. Alles staat in het teken van de film. In deze zaal is de afleiding minimaal. Zo hebben we zelfs voor elkaar gekregen om het groene nooduitgang-bord uit te mogen laten’, legt Ron uit.

De zaal is inderdaad erg fraai. Het scherm is twintig bij twaalf en behoort daarmee tot de tien grootste schermen van Nederland. Om het doek zit catchy blauwe Halo verlichting wat je verder ook terugziet in de zaal. De kalfslederen stoelen zitten lekker en je hebt zat beenruimte. Normaal gesproken zou je misschien niet zo snel op de eerste of tweede rij gaan zitten, maar dat is hier wel anders. In deze zaal kan de rugleuning namelijk naar achter zodat je liggend kan kijken. Behoorlijk chill! 

FHM gaat vandaag naar Kingsman: The Secret Service. Om een mooie indruk te krijgen waar de zaal allemaal toe in staat is krijgen we een stukje van The Hobbit te zien, een trailer van Furious 7 en een trailer van Star Wars: The Force Awakens. Die laatste film is trouwens de eerste film die qua beeld en geluid voor deze zaal is gemaakt. The Hobbit en Star Wars bewijzen dat dit het beste 3D systeem ter wereld is. Wat vet. In combinatie met het geluid dat zo om je heen cirkelt lijkt zit je direct middenin de film. Hoe Kingsman: The Secret Service was? Hier geven we je vijf redenen waarom je er naartoe moet. Gratis supertip van ons.

Conclusione
Wij gaan toch wel zo’n twee tot drie keer per maand naar de bioscoop. Maar nog nooit hebben we in zo’n gruwelijke zaal als deze popcorn gegeten. Het scherm is zo scherp als een Japans koksmes en de kleuren zo helder als de oceaan bij de Malediven. Maar vooral het Dolby Atmos-systeem maakt diepe indruk. De bassen die doordreunen in je lijf, regen dat zo klinkt alsof het ín de zaal regent, het geluid dat van alle kanten op je af komt. We kunnen je alleen maar aanraden om deze zaal zelf te bezoeken. Je betaalt wat meer dan voor een normaal bioscoopkaartje (15 euro voor Dolby Cinema), maar dat betaalt zich dik terug in gaafheid. Zoek een knallende actiefilm (Furious 7 bijvoorbeeld) of een vette 3D uit (duurt nog even, maar Star Wars gaat sick worden in deze zaal) uit en combineer het met een weekendje Eindhoven met je vriendinnetje of als start van een bierrijke stapavond met je vrienden. Geloof ons, het is het waard.

Kaartjes? Check www.jt.nl

Reageer op artikel:
In Eindhoven staat de dikste bioscoopzaal ter wereld
Sluiten