The Evil Within 2 is horrorgaming op zijn best

Redactie 22 okt 2017 Entertainment

Heel veel horrorgames zijn er niet waar je uit kunt kiezen. Begin dit jaar kregen we gelukkig het heerlijke Resident Evil 7. Met The Evil Within 2 hebben we nu de tweede grote release van dit jaar binnen dat genre. Dat is niet heel erg veel. Gelukkig hoeven we over de kwaliteit niet te klagen. The Evil Within 2 weet namelijk op veel verschillende vlakken uitstekend voor de dag te komen.

Bij het spelen van The Evil Within 2 is het niet nodig om het eerste deel gespeeld te hebben, maar er worden wel heel wat referenties naar toe gemaakt. De game speelt zich namelijk af na de avonturen van het origineel. Sebastian Castellanos speelt andermaal de hoofdrol. Na de nachtmerrie van het origineel probeert hij zijn ellende weg te drinken. Daarbij komt ook nog eens naar boven dat hij het verdriet van de dood van zijn dochter moet verwerken. Die is namelijk bij een brand in zijn huis omgekomen. Althans, dat denkt Sebastian. De waarheid wordt duidelijk wanneer Juli Kidman zijn bar instapt. Ook zij is een oude bekende en werkt voor de mysterieuze organisatie Mobius. Zij vertelt Sebastian dat zijn dochter Lili nog leeft en destijds bij de brand door Mobius is ontvoerd. Lili is daarbij ingezet als een proefpersoon om een alternatieve wereld te maken. Een wereld die Mobius gebruikt om de macht in de wereld naar zich toe te trekken.

Ja, dat klinkt supervaag, maar geloof ons, het went. Sebastian besluit naar die wereld, die zich afspeelt in het plaatsje Union, af te reizen om daar zijn dochter te redden. Helaas blijkt het één grote chaos te zijn in de wereld met monsterlijke vijanden en een mysterieus persoon die Sebastian steeds op het verkeerde been zet. Het resultaat van dit alles is een game die veel diepgang en inhoud heeft en tegelijkertijd toffe gameplay-elementen kent. Iets dat we via deze drie punten willen benadrukken.

Vrijheid is goed

Het grote verschil ten op zichte van zijn voorganger, is dat The Evil Within 2 je heel erg veel vrijheid speelt. Ja, er zijn stukken in de game die erg lineair zijn en waarbij er maar één weg is die je kunt volgen. Maar er zijn ook grote open omgevingen. Je kunt er dan voor kiezen om je puur op de hoofdmissie te focussen, maar dan mis je heel wat interessante zijverhalen en plekken waar je verschikkelijke vijanden vindt. Ook maakt het minder duidelijk waar het gevaar vandaan komt. Soms loop je door een tuintje en lijkt alles koek en ei. Totdat uit het gras opeens drie vijanden van de grond op staan en je belagen.

Continu ben je op je hoede

Je bent dan ook continu op je hoede. Er zijn stukken waar het erg voor de hand ligt dat er gevaar op de loer ligt, maar meer dan eens werden we totaal verrast. Denk daarbij aan het betreden van een verlaten gebouw en je daar in de wc kijkt of er nog iets te halen valt. Daar blijkt niks te zijn, maar als je je dan omdraait, dan bespringt een zombie je opeens. Dat is gewoon materiaal om van te schrikken. Er zijn heel wat toffe jumpscares in de game, maar minstens zo interessant is de psychologische spanning waarmee de game speelt. Stukken waar je verwacht een monster te vinden, omdat er vanuit het niets een deur open ging en dan blijkt dat er niks is. Of geluiden die je hoort en dan wegebben. Om je vervolgens op een punt waar je denkt veilig te zijn opeens aan te vallen. The Evil Within 2 grijpt je en laat je niet los.

Je probeert constant beter te worden

Naast de duidelijke survival-horror elementen in de game, is The Evil Within 2 ook een RPG. Overal waar je komt zijn voorwerpen te vinden. Kogels zijn handig om vijanden mee af te knallen, maar je vindt ook weapon parts waarmee jij kunt bepalen welke wapens je beter maakt. Tevens laten gesneuvelde vijanden een groen goedje achter, waarmee jij dan weer diverse vaardigheden van Sebastian kunt verbeteren. Zo kan hij langer rennen of meer aanvallen incasseren voordat hij het loodje legt. Het is een totaalpakket om u tegen te zeggen en wij hebben ons dan ook bijzonder goed geamuseerd met The Evil Within 2.

The Evil Within 2 is nu beschikbaar voor de pc, Xbox One en PlayStation 4

Reageer op artikel:
The Evil Within 2 is horrorgaming op zijn best
Sluiten