Hooligans hebben zin in het WK in Rusland

Redactie 25 feb 2017 Entertainment

Bij hooligans denk je al gauw aan tuig van de richel dat loopt te matten na een wedstrijdje voetbal. Mannen die een avondje voetbal kijken en na de pot opgefokt richting de rivaliserende fans trekken. Soms zoeken deze mannen de confrontatie met de politie en wordt de ME ingezet.

Engeland kunnen we zien als de bakermat van de hooligans. Het hoorde lange tijd bij de competitie dat firms elkaar opzochten en wat petsen uitdeelden. Gewone jongens die een kick kregen van geweld en vaak liters bier achterover sloegen. Er was nog een vleugje sentiment en romantiek te bespeuren.

Copa90 GIF - Find & Share on GIPHY

De laatste jaren zien we een nieuwe vorm van hooligans opdraven: goed getrainde mannen die zich organiseren en professioneel voorbereiden op de gevechten. Vooral in het Oostblok is deze vorm van hooliganisme zeer in opkomst. Bijna al deze mannen volgen vechtsporten als MMA om de kunst van een goede hoek uit te delen perfect te beheersen. Er komen regelmatig filmpjes voorbij waarin er twee groepen hooligans op elkaar afrennen op afgesproken plaats en tijdstip. Dit om te oefenen en de eigen kracht te testen.

FHM-Hooligans

Maar dit gaat er helemaal aan voorbij hoe het ooit bedoeld was en wat de kern van het geweld was. Het draaide om liefde voor de club, passie en strijd. Na de wedstrijd zocht je de confrontatie op met andere mannen die een passie voor hun clubje hadden en deelde je wat tikken uit. De nieuwe vorm lijkt meer op een massale boksring waarin kooigevechten worden gehouden.

Police GIF - Find & Share on GIPHY

Voor het komende WK in Rusland in 2018 vrezen veel landen voor een explosie aan geweld. Bij het afgelopen EK was het al zover dat Russische hooligans massaal huishielden. In eigen land hebben ze vrij spel, is de verwachting. In het filmpje zien we Russische hooligans zich voorbereiden op de naderende gevechten, hoewel de autoriteiten geen geweld verwachten, lijken de hooligans zelf naar de aanstaande matpartij uit te kijken.

Reageer op artikel:
Hooligans hebben zin in het WK in Rusland
Sluiten