Hoera! Snerpend uitlaatgeluid keert vanaf 2016 terug in de F1

Redactie 1 okt 2015 Machines

De grootste kritiek op de F1 de afgelopen twee jaar was dat zelfs de scooters van de marshalls langs de baan meer lawaai produceerden dan de bolides op het circuit. Fans, Max Verstappen en capo di tutti capi Bernie Ecclestone waren het er allemaal over eens dat daar rap iets aan gedaan moest worden.

Het goede nieuws: vanaf 2016 wórdt daar iets aan gedaan. De FIA heeft aankondigd dat vanaf komend seizoen elke auto verplicht wordt gesteld om met een dubbele uitlaat rond te scheuren. ‘Voor 2016 moeten alle auto’s een aparte uitlaat hebben voor de wastegate. Deze maatregel is genomen om het lawaai van de wagens te verhogen en zal geen significant effect hebben op de kracht of uitstraling.’

De extra uitlaat moet de turbo omzeilen, waardoor de sound rechtstreeks vanuit het hart van het motorblok komt. Op dit moment wordt de enkele uitlaat gedempt door de turbo. De turbomotor met één uitlaat is sinds 2014 verplicht. Rechtstreeks gevolg was dat de F1-wagens daardoor als een stelletje stofzuigers over het circuit knalden. Godzijdank gaat daar nu iets aan worden gedaan, want de koningsklasse van de autosport moet ook klinken als de koningsklasse van de autosport. Snerpend, fel en keihard.

Reageer op artikel:
Hoera! Snerpend uitlaatgeluid keert vanaf 2016 terug in de F1
Sluiten