Hoe gaat het met dat 2-jarige kind dat 40 sigaretten per dag rookte?

Redactie 15 mei 2017 Entertainment

Om een tweejarig ventje te zien roken is al schokkend genoeg. Hoe halen je ouders het in hun hoofd, om een kind een slof peuken te geven, is de vraag die in je opkomt. Toen de beelden van deze rokende peuter viraal gingen, was de collectieve verontwaardiging dan ook ontzettend groot. De Indonesische Aldi Rizal kreeg de poppen  aan het dansen. Het ogenschijnlijk vergiftigde kind rookte als een ketter, en zou maar liefst 40 sigaretten per dag in z’n longen proppen. Dit moest zijn ouders 5 dollar per dag kosten, in een  deel van de wereld waar het gemiddelde arbeidsloon slechts 90 dollar per maand bedraagt.

Zijn ouders zagen het probleem niet
Men dacht nog dat het verslaafde kind de sigaretten  van oudere kinderen kreeg, maar al snel kwam aan het licht dat zijn ouders hem van sigaretten voorzagen.  ‘Hij is gewoon ontzettend verslaafd’ vertelde zijn moeder. ‘Als hij geen sigaretten krijgt, wordt hij boos en schreeuwt hij alles bij elkaar. Hij kan dan met zijn hoofd tegen de muur gaan slaan en roepen dat hij duizelig en ziek is.’ Vader liet weten het probleem niet te zien.

Hij kickt af
Toen er internationaal schande werd gesproken van het kind en de rol van zijn ouders, besloot de Indonesische regering het kind naar een verslavingskliniek te sturen. Volgens the Daily Mail werd het kind vervolgens naar een kliniek in Jakarta gebracht. Hier is hij afgekickt. Zijn moeder vertelde dat Rizal thuis in Sumatra nog vaak sigaretten krijgt aangeboden van andere kinderen, maar deze afslaat ´omdat hij de dokter die hem behandelde niet verdrietig wil maken door weer te gaan roken´.

Hij raakt ergens anders aan verslaafd
Iedereen die is gestopt met roken, weet hoe makkelijk je vervalt in meer eten wanneer je de peuken vaarwel zegt. Hij viel zo van de ene verslaving  in de andere. `In het begin wilde hij steeds meer speelgoed. Weer kreeg hij woedeaanvallen als hij niet zijn zin kreeg.  Toen begon hij steeds meer te eten. Met zoveel mensen in huis vind hij altijd wel ergens eten.´ Het kind wordt uiteindelijk zo dik, dat hij obsitas zou kunnnen krijgen.

De nicotine heeft bij het jonge kind veel endocriene hormonen aangemaakt. Waarschijnlijk heeft dit bij Rizal tot gevolg gehad dat hij resistent is geworden voor insuline. Zijn bloed zou dan niet meer in staat zijn om glucose af te breken, waardoor Rizal alleen maar dikker en dikker zal worden. Een verslaggeefster van The Huffington Post is naar het dorpje nabij Jakarta gegaan om het kind op te zoeken, en vertelde dat het een lokale held is geworden. Mensen riepen hem na en namen foto´s.

Hij betert zijn leven
Vier jaar later is Aldi Rizal flink afgevallen. Zijn moeder heeft alle junk food uit huis verbannen en vervangen door fruit en groente. Hij is bijna niet meer terug te herkennen en heeft veel vrienden. Hij doet het goed op school en is bijna klaar met de vierd klas van de lagere school. Volgens The Guardian is het geen op zichzelf staand voorval, en roken jongetjes in Indonesië gemiddeld op hun zevende levensjaar.

 

Reageer op artikel:
Hoe gaat het met dat 2-jarige kind dat 40 sigaretten per dag rookte?
Sluiten