Hier moet je op letten als je een smartphone koopt

Redactie 23 feb 2018 Entertainment

Op zoek naar een nieuwe smartphone, maar word je al moe van de gedachte om je hierin te verdiepen? Wij helpen je graag op weg. In dit artikel noemen wij X-aantal zaken waar je op moet letten als je op zoek gaat naar een nieuwe telefoon.

Ben je weer aan de beurt om een nieuwe abonnement af te sluiten? Velen combineren een bel- en databundel met een nieuw toestel. Zo sla je twee vliegen in één klap. Het is belangrijk dat je hier goed over nadenkt: een telefoon gebruik je waarschijnlijk vaker dan een pen. We nemen hem overal mee naar toe en kunnen geen moment zonder. In je zoektocht naar een nieuwe telefoon doe je er goed aan om op de volgende zaken te letten.

#1 Prijs

How deep are your pockets? Het is een vraag die alleen jijzelf kunt beantwoorden. De een heeft nu eenmaal meer te besteden dan de ander. Afgezien van je bankrekening speelt er nog een ander aspect mee: hoeveel ben je bereid om uit te geven? Smartphones kunnen spotgoedkoop zijn, maar ook ‘eerst-mijn-lever-verkopen’ duur. Een mooie tussenmoot vinden we onder meer bij Motorola. De Moto G5 aanbieding is bijna te mooi om waar te zijn. Je haalt deze topper al in huis voor 179 euro. Een mooi prijskaartje voor een complete middenklasser. Als geld geen rol speelt, ga dan voor de iPhone X of het nieuwste vlaggenschip van Samsung, Huawei of LG.

#2 Grootte

Smartphones zijn er in allerlei soorten en maten. De iPhone SE is de kleinste telefoon die je op dit moment kunt krijgen voor je geld (4,0 inch), de Samsung Galaxy Note 8 de grootste (6,3 inch). Tussen beide schermformaten gaat een wereld van kleine en grotere toestellen schuil. Het voordeel van een compacte telefoon is dat hij altijd in iedere zak past en lekker licht is. Films en series kijken is op een phablets een stuk prettiger vanwege het grote scherm. Maak voor jezelf de afweging wat voor jou een aangename grootte is.

#3 Accu

Een smartphone kan op papier helemaal het einde zijn. Maar als je zonder stroom komt te staan, is het niet meer dan een blok aan je been. Een goede batterij is dus van essentieel belang. Om de accucapaciteit te achterhalen, kijk je naar het aantal milliampère uur of mAh. Een telefoon als de Huawei P10 Lite heeft een respectabele 3100 mAh batterij. Grote jongens als de Samsung Galaxy S8, Razer Phone en Lenovo P2 hebben significant meer power onder de motorkap, maar daar betaal je ook ruimhartig voor. Kijk naast het aantal mAh ook of de telefoon die je op het oog hebt snellaadtechnieken als Quick Charge ondersteunen. Opladen gaat dan een stuk sneller. Dat is handig als je weinig tijd hebt en je je telefoon maar even aan de oplader kunt hangen.

#4 Camera

Een goede camera is onmisbaar en hoort bij een nieuwe mobiele telefoon. Sommigen zouden het liefst de hele dag willen fotograferen en alles wat los en vast zit op beeld vereeuwigen. Belangrijk is dat je je daarbij niet blindstaart op het aantal megapixels en camera’s. De hoeveelheid megapixels zegt lang niet alles over de kwaliteit van de foto’s. Een dubbele camera betekent evenmin dat foto’s twee keer zo mooi uit de verf rollen. Kijk in plaats daarvan naar zaken als optische beeldstabilisatie, diafragmagrootte, aanwezigheid van portretmodus (bokeh-effect) en 4K-video-opnamemogelijkheden.

#5 Besturingssysteem

Een laatste aspect om naar te kijken is het besturingssysteem. Nog niet zo gek lang geleden moest je kiezen tussen verschillende operating systems. Tegenwoordig zijn er nog maar twee grote spelers op de markt: Android en iOS. Dat maakt de keuze een stuk eenvoudiger. Een besturingssysteem gaat niet alleen over hoe de interface van je smartphone eruit ziet: het is een ecosysteem dat samenhangt met beschikbare diensten, producten en apps. Werk je dagelijks met Gmail, Google Drive of Chrome? Dan ben je beter af met een Android-telefoon. Vertrouw je meer op iCloud, Safari en apps als Gezondheid? Kies dan voor een iPhone van Apple.

Reageer op artikel:
Hier moet je op letten als je een smartphone koopt
Sluiten