Head-on: de Motorola Moto G5 versus de Nokia 6

Redactie 2 nov 2017 Entertainment

Budgettelefoons zijn niet vooruit te branden en high-end smartphones kosten een rib uit het lijf. Gelukkig is er nog een derde categorie: de middenklasser. Het is zeker niet de Jupiler League, maar desalniettemin presteren ze op hoog niveau. Laten we eens naar 2 van deze toestellen kijken: de Motorola Moto G5 en Nokia 6.

De compacte Motorola Moto G5…

We beginnen met de Motorola Moto G5. Zoals de naam al aangeeft is dit alweer de vijfde generatie in deze reeks. Een teken dat consumenten ze enorm waarderen. Door de jaren heen heeft de Moto G veel veranderingen ondergaan, zowel aan de binnen- als de buitenkant. Het onhandig grote phabletformaat van 5,5 inch heeft Motorola gedag gezegd. Een fabrikant die goed naar zijn klanten luistert. Daardoor is het Full HD-display scherper dan ooit. Nicky Opheij zag er nog nooit zo goed uit.

Wat betreft rekenkracht weet de Moto G5 zijn mannetje te staan. Dat is te danken aan de Qualcomm Snapdragon 430 in combinatie met Adreno 505 GPU en 3 GB werkgeheugen. Switchen tussen apps gaat lekker vlot en snel, zoals het hoort. Helaas krijg je maar 16 GB geheugen, waarvan je ongeveer 10 GB overhoudt voor eigen gebruik. Voor enkele tientjes heb je tegenwoordig al een geheugenkaart waarmee je de opslagcapaciteit kunt uitbreiden.

Plaatjes schiet je met een 13 megapixelcamera, oftewel 13 miljoen pixels om alle pracht en praal om je heen vast te leggen. Dankzij de 3000 mAh batterij haal je moeiteloos het einde van de dag. En jah, de  Moto G5 heeft ook een vingerafdrukscanner. Hij draait nu nog op een schone, maar verouderde versie van Google’s besturingssysteem, maar nog even en je kunt aan de slag met Android 8.0 Oreo. En dat alles voor nog geen 200 euro.

…Of toch de complete Nokia 6?

Nokia is terug van weggeweest. Of in ieder geval, de naam is weer te zien in het Nederlandse straatbeeld. De Nokia 6 werd eind vorig jaar aangekondigd voor de Chinese markt, maar heeft inmiddels zijn weg naar ons land gevonden. We hebben er dus even op moeten wachten, maar dat was meer dan de moeite waard.

De Nokia 6 prijzen is niet zo moeilijk. Om te beginnen heeft hij een oerdegelijk en oogverblindend design. De behuizing is volledig gemaakt van aluminium en voelt lekker gespierd aan. Maar waterbestendig is hij helaas niet. Het 5,5 inch grote Full HD-display is een stuk groter dan de Motorola Moto G5. Beide toestellen verzetten bergen met werk. De Nokia 6 heeft dezelfde chipset en hoeveelheid werkgeheugen als de Moto G5. Je krijgt wel twee keer zo veel opslagcapaciteit, namelijk 32 GB.

De camera van de Nokia 6 telt 16 megapixels. De accucapaciteit is eveneens gelijk. En ook beschikt hij, net als de Moto G5, over een vingerafdrukscanner. Ben je iemand die liever zijn smartphone tevoorschijn tovert in plaats van je portemonnee? Dan is het goed om te weten dat de Nokia 6 is uitgerust met NFC-chip. Contactloos betalen met je telefoon is dus een eitje. Waar de Nokia 6 duidelijk een streepje voor heeft, is dat je maandelijks beveiligingsupdates krijgt. Verder heeft Nokia toegezegd Android Oreo en volgend jaar Android P uit te rollen naar de Nokia 6. Bij Motorola is het maar de vraag of en hoe vaak je software-updates ontvangt. Er hangt echter wel een prijskaartje van ongeveer 250 euro aan.

De Motorola Moto G5 en Nokia 6 hebben ieder hun sterke punten. Welke kies jij? 

Reageer op artikel:
Head-on: de Motorola Moto G5 versus de Nokia 6
Sluiten