In Colombia hebben ze de grootste drugsvangst ooit gedaan

Redactie 9 nov 2017 Entertainment

Het was een rumoerig avondje afgelopen nacht in Colombia, want de politie heeft de grootste drugsvangst ooit gedaan. Volgens president Juan Manuel Santos werd er in totaal werd meer dan twaalf ton cocaïne in beslag genomen.

Dat is nogal wat. De geschatte straatwaarde bedraagt een niet te misverstane 310 miljoen euro. Als je bedenkt dat de grootste vangst in Nederland ooit 4.200 kilo coke was, dan weet je dat de vangst in Colombia dus nog drie keer zo groot was. Het komt ook gelijk binnen in de top-10 van grootste drugsvangsten aller tijden. De winnaar van deze dubieuze wedstrijd is nog altijd Los Angeles, waar door de DEA in 1989 ruim 21 ton cocaïne werd gevonden in een pakhuis.

Lijstaanvoerder

In dat lijstje is Colombia wel goed vertegenwoordigd met vier noteringen in de top-10. Colombia is dan ook de trotse koploper in het cocaïneproducentklassement. De vangst is wel een schijntje in vergelijking met de totale productie in het land. Zo werd er volgens rapporten in 2016 zo’n 866 ton aan cocaïne geproduceerd. Wij kunnen ook best trots zijn op ons kleine landje, want wij zijn toch de Europees kampioen drugshandel.

Even terug naar gisteravond. De cocaïne in Colombia was ondergronds opgeslagen op vier verschillende bananenboerderijen in de provincie Antioquaia, vlakbij de grens met Panama. Waarschijnlijk is de drugs afkomstig van het Golfkartel, dat kan worden gezien als een van de machtigste drugsbendes in het land. In totaal werden er liefst 400 mannen ingezet van leger en politie voor de operatie, waarbij vier mannen zijn opgepakt. De plaatselijke Pablo zal wel even flink hebben gevloekt en getierd, maar de grootste drugsvangst ooit zal vast niet het einde van z’n imperium zijn.

Na dit allemaal te hebben gelezen vroegen wij ons af waar in de wereld je nou het goedkoopst en het duurst uitbent als je een grammetje coka wil bestellen. Uit het World Drug Report van de Verenigde Naties een paar jaar geleden bleek dat je, zoals verwacht, het best in Zuid of Midden-Amerika terecht kunt voor je lijntje. Hieronder enkele prijzen van over de hele wereld:

Prijs per gram cocaïne over de wereld

Panama: 2 dollar per gram
Marokko: 10 dollar per gram
Nederland: 60 dollar per gram
Rusland: 220 dollar per gram
Australië: 310 dollar per gram

Reageer op artikel:
In Colombia hebben ze de grootste drugsvangst ooit gedaan
Sluiten