De allereerste geprinte motorfiets ter wereld is een feit

redactie 1 dec 2018 Machines

Het is een historische gebeurtenis. Op het gebied van 3D-printen zijn we tegenwoordig al heel ver. Zo printte BMW al een S1000RR-frame voor een motor uit. Nu is er ‘s werelds eerste geprinte motorfiets en deze primeur gaat niet naar BMW. 

Al zijn het wel onze oosterburen hebben de primeur te pakken. Het Duitse bedrijf BigRep presenteerde de motorfiets, het is uiteraard nog een conceptfiets. De gehele motor komt uit de 3D-printer, op wat elektronische onderdelen na. Het project kreeg de titel NERA. Het idee werd in ontwikkeld in het NOWLA, het testlab van BigRep.

Verschillende innovaties

De motorfiets bestaat uit zo’n vijftien onderdelen. Zo rolden o.a. de banden, de velgen, het frame en het zadel uit de printmachine. Zal dit de toekomst van het motorrijden zijn? Wij twijfelen er nog over, het is op zich wel dik, maar er moet qua design nog wel het een en ander gebeuren. “De Nera combineert verschillende innovaties die door NOWLAB zijn ontwikkeld, zoals de airless-band, functionele integratie en ingebouwde sensortechnologie,” zegt Daniel Büning, medeoprichter en directeur van NOWLAB.

Het ziet er behoorlijk futuristisch uit allemaal. Wanneer we ze ook daadwerkelijke op de weg gaan zien is nog onbekend. Het is nog een concept, dus wie weet.

geprinte motorfiets geprinte motorfiets geprinte motorfiets geprinte motorfiets

 

Maxim

Reageer op artikel:
De allereerste geprinte motorfiets ter wereld is een feit
Sluiten