Film1, HBO of toch maar Netflix?

Redactie 1 mei 2015 Entertainment

In Nederland zijn steeds meer diensten die ons voor een paar knaken toegang verschaffen tot de dikste series en films. Alles in HD, zonder reclames over afwasmiddel, tampons en toiletpapier met schattige hondjes. Hemel op beeldbuisaarde. De meest aansprekende diensten zijn op dit moment waarschijnlijk Film1, HBO en Netflix. Maar welke dienst heeft nu de vetste shit?

Film1

Film1 is al bijna 10 jaar actief in Nederland en wie een abonnement op de dienst afsluit betaalt daarvoor 15 euro per maand en krijgt toegang tot vijf extra tv-zenders waarop veel films en enkele series worden uitgezonden. Afhankelijk van de kabelaar krijg je ook toegang tot Film1 On Demand en Film1 Go.

De nadruk ligt bij Film1 vooral op de films en er werd eigenlijk pas begonnen met het uitzenden van series toen het duidelijk was dat HBO naar Nederland zou komen. Het gevolg is dat het filmaanbod op Film1 erg goed te noemen is. Daar staat tegenover dat het serieaanbod relatief mager is.

HBO

Home Box Office, beter bekend als HBO, is een Amerikaanse betaalzender die in 2012 in eerste instantie in samenwerking met Ziggo in Nederland werd geïntroduceerd. Een abonnement kost 15 euro en daarmee krijg je toegang tot 3 extra tv-zenders. Indien je bij de ‘juiste’ kabelaar zit krijg je ook toegang tot de on demand-dienst ‘HBO Go’.

Het grote verschil zit hem bij HBO vooral in het aanbod. Je krijgt namelijk toegang tot een aantal exclusieve series die door HBO zelf geproduceerd zijn (o.a. Game of Thrones en True Detective) en wereldwijd bekend staan als de absolute top.

Netflix

Netflix is eigenlijk geen betaalzender, maar een online on demand-dienst waarmee je voor ‘slechts’ 9 euro per maand onbeperkt films en series kunt kijken. Je krijgt dus geen extra tv-zenders en moet altijd zelf op een apparaat met internetverbinding de serie of film selecteren. Klinkt wat omslachtig, maar in de praktijk is dit zeer eenvoudig. Met de Google Chromecast kan je Netflix ook makkelijk naar de tv streamen.

De dienst is met zo’n een miljoen Nederlandse abonnees zeer succesvol. Het aanbod op Netflix is veel groter dan op de betaalzenders en er kunnen zo’n 1.800 films en series worden gekeken. Met een mix echte klassiekers, recente films en eigen producties van Netflix is er voor iedereen wel wat vette content te vinden. Onder de eigen producties van Netflix vallen series als House of Cards, Daredevil, Breaking Bad en Better Call Saul. Je kunt Netflix voor een maand gratis uitproberen (en als je toch niets aan vindt ook direct weer opzeggen).

Wie van de drie?
Inmiddels is iedereen aan het idee gewend om extra knaken neer te leggen voor goede content. Naast de 3 bovengenoemden zijn er ook andere partijen als Videoland en Pathé Thuis die een graantje mee proberen te pikken. De stijgende populariteit van de betaalzenders lijkt een logisch gevolg van de neerwaartse kwaliteit van het reguliere aanbod van de tv aanbieders, die zich tussen al het geweld toch proberen stand te houden. Zo is Vodafone Thuis een relatief nieuwe aanbieder die de focus legt op het maandelijks aanpassen van je abonnement zodat je makkelijk verschillende pakketten kunt uitproberen en aan of uit kunt zetten wanneer je wilt.

Waar je het beste een zak geld kunt neerleggen? Waarschijnlijk Netflix. De prijs ligt iets lager, het aanbod is groter en je kunt altijd kijken wanneer jij wilt op verschillende devices. Je hoeft Netflix bovendien niet bij je kabelaar af te sluiten waardoor je zelfs je tv-abonnement zou kunnen opzeggen. Minpunt is dat je actief moet kiezen wat je wilt kijken, terwijl HBO en Film1 je via de tv-zenders content voorschotelen. Hiernaast mis je met Netflix bijvoorbeeld ook series als Game of Thrones.

Op Nieuwdezeweek.nl kun je de verschillende content makkelijker vergelijken en zien wat er ‘deze week nieuw is’ bij de verschillende kanalen… Waar kijken jullie?

Reageer op artikel:
Film1, HBO of toch maar Netflix?
Sluiten