FHM x ADE: interview met De Sluwe Vos

Redactie 15 okt 2015 Entertainment

Met meer dan 2.000 artiesten die optreden op 350 verschillende events verspreid over vijf dagen is het Amsterdam Dance Event het grootste club festival op het gebied van elektronische muziek. Van woensdag 15 tot en met zondag 18 oktober staat onze hoofdstad in het teken van ADE. Dat laat ook FHM niet onopgemerkt voorbijgaan. In een drieluik van interviews spreken we met drie verschillende belangrijke spelers binnen de elektronische muziek. Na de beroemdste partyfotograaf ter wereld en de man achter DGTL sluiten we de rij met niemand minder dan De Sluwe Vos. De dj die afgelopen zomer furore maakte op onder meer Awakenings, Tomorrowland en Lowlands en met z’n energieke, rammende techno het kalk uit de betonmuren beukt.

Sluwe! Hoe is het?
Ja gaat lekker. Ik heb weer een goed weekendje gehad. Vrijdag stond ik in Den Bosch waar ik draaide in de P-79 en de dag erna stond ik in Dublin in The Hangar. Het was echt sick. Dublin is echt… pfff. Het was crazy. Die Ieren gaan zo hard los. Af en toe hoorde ik de muziek niet eens omdat ze zo hard schreeuwden. Echt heel vet om daar te staan.

Hoe is het allemaal eigenlijk begonnen?
Het is allemaal begonnen in de illegale scene in Deventer, waar ik vandaan kom. Ik vond het heel vet dat de muziek zo verbond. Muziek in general was ik sowieso heel erg in geïnteresseerd. Op zo’n illegale zag ik dan wat muziek daadwerkelijk voor effect had op de sfeer. Echt die bonding. Dat sprak me heel erg aan.

Hoe begon je met draaien?
Ik was twaalf jaar oud ik met drive-in shows begon. Dan draaide ik op bruiloften enzo. Dan had ik twee stereodecks waarmee je de bas niet eens kon weghalen. Als je ‘m echt goed wist te krijgen was dat echt sick, maar je kon niks gelijk laten lopen. Op gegeven moment raakte ik in de house en dan met name die Sneakerz vibe. De hele oude eclectic sound wat tegen het minimal aanhing vond ik echt vet. Mannen zoals Oliver Twist. Uiteindelijk begon ik techno te luisteren en ben ik daar verliefd op geworden. Ik kom uit Twello, een dorpje naast Deventer. Ik dacht altijd dat er maar drie mensen op deze aardbol waren die naar techno luisterden. Totdat ik iemand op m’n beroepsopleiding podium/ theatertechniek ontmoette die ook heel erg into die muziek was. Toen zijn we samen opgetrokken en gingen naar feesten als Time Warp en Awakenings. Op gegeven moment raakte ik zo in de muziek dat ik ook tijdens de les alleen nog maar muziek aan het maken was. Toen zeiden ze op de opleiding ‘Het is prima als je muziek wilt maken, maar doe dat dan op een plek waar niemand last van je heeft’, waarop ze me van school hebben gestuurd. Toen heb ik een tussenjaar gedaan en besloten dat het enige waar ik echt goed in ben muziek maken is en dat daar m’n passie ligt. Daarop ben ik naar de Herman Brood Academie gegaan waar ik ben afgestudeerd. Daar heb ik nog een jaartje les gegeven en nu word ik hier geïnterviewd door FHM. .


Waarom koos je ervoor om jezelf De Sluwe Vos te noemen?
Ik wilde iets wat bleef hangen en opvalt, maar het is ook een beetje een middelvinger naar alle dj’s die zichzelf te serieus nemen. Het gaat om feest maken, gezelligheid en met elkaar zijn. Om plezier op de dansvloer te hebben en even je week vergeten. Dat is mijn ultimate goal. Als je dat al bij de flyer kan laten beginnen dan is dat vet.

Wat heb je afgelopen zomer allemaal gedaan?
Ik heb echt bizar veel festivals gedaan. Ik geloof 34 festivals in binnen- en buitenland. In het buitenland heb ik gestaan op Pollerwiesen. Dat was een beetje Welcome To The Future achtig. Dat was heel cool. Verder stond ik op Tomorrowland, Lowlands, Pukkelpop, We Are Electric, DGTL Barcelona en nog wat kleinere festivals in Nederland en België.

Wat was voor jou de vetste gig van afgelopen zom…
Lowlands. Daar hoef ik niet eens bij na te denken. Je staat in een keer op Lowlands. En dan ook gewoon de Bravo helemaal vol. Alle reacties erna waren echt sick. Voor m’n gevoel zat ik er echt lekker in. Het was een allergrootste droom. Nu alleen nog Expeditie Robinson.

Waarom was Sticks er eigenlijk niet bij op Lowlands? Jullie stonden er allebei…
Sticks had op dat moment een show waar ik ’s ochtends moest draaien. We moesten allebei op dezelfde twee festivals spelen, maar dan gecrosst. Helaas. Het had het helemaal afgemaakt.

Je hebt op meer dan 30 festivals gestaan en bent mega populair. Heb je wel eens het gevoel dat je geleefd wordt?
Ja, soms heb ik het gevoel dat ik slaaf van de agenda ben. Maar ik heb er zelf voor gekozen. Laatste wat ik ga doen is klagen. Ik vind dat zoiets raars. Toen ik ervoor koos om van mijn hobby mijn beroep te maken toen koos ik er ook voor dat dit zou kunnen gebeuren. Hier heb ik zelf naartoe gewerkt. Om dan te zeggen ‘ik heb het zo ontzettend druk’, nee. Ik doe wat ik het leukst vind, het zal nooit echt als werk voelen.


De Sluwe op Lowlands

Is het topsport?
Het is wel heftig ja. Ik zie nu ook een beetje wit. Het is pittig maar je krijgt er zoveel voor terug. Je moet alleen af en toe niet vergeten dat er maar een bepaald aantal uur in een dag zit.

Er zijn natuurlijk bepaalde middelen, zeker in het wereldje waar jij in zit, waar je je minder moe door gaat voelen. Jij hebt wel eens gezegd dat jij nog nooit iets hebt gebruikt.
Klopt, ik heb nog nooit drugs gebruikt. Het is inderdaad een zeer aanwezige factor in dit wereldje. Soms is het eerste wat een promotor vraagt als je binnenkomt ‘hé, heb je wat nodig?’. Het gaat hand in hand met elkaar. Muziek is een uitlaatklep. Drugs is ook een uitlaatklep. Maar ik ben verliefd op de muziek. Ik was heel lang benieuwd naar hoe het zou zijn. Maar ik heb te veel mensen om me heen verloren en heel veel dingen zijn niet meer zoals ze zijn, door drugs. Dus nee. Ik zie het mezelf ook niet meer doen. Ik ben best wel heftig in bepaalde dingen. Ik ben bang dat als drugs me goed bevalt dat ik dat ook heel veel ga doen.

Tegen welke dj’s kijk je op?
Benny Rodrigues en Samuel Deep. Qua platenkeuze, technische skills.. dat vind ik de twee beste dj’s. Ricardo Villalobos vind ik de beste dj die nu leeft, of nou ja, half comateus levend. En Benny en Samuel zijn in mijn ogen de beste van Nederland. Die kunnen weinig fout doen. Met Benny heb ik de laatste tijd ook een paar keer samen gedraaid. Daar haal ik veel inspiratie uit.

We horen hiphopinvloeden, house maar ook snoeiharde techno. Hoe zou jij je stijl omschrijven?
De Sluwe Vos is energie. Alles wat energie bevat en dat je recht in je bek raakt. Dat kan van alles zijn. Vorige week heb ik een uur niet geademd toen ik de nieuwe mixtape van Drake and Future hoorde. Dat kan ik ook gewoon draaien. Als ik het vet vindt vind ik het vet. Ik ben nu bezig met een aantal aliassen bezig om het wat meer op te splitsen. Aan de ene kant de elektronica wat ik op m’n Kontra-album heb laten horen en aan de andere kant meer hiphop georiënteerd. Ik ben nu ook voor een paar rappers aan het produceren. Pure hiphopbeats. Volgend jaar gaan we nog het een en ander primeuren. Waar, wanneer en hoe het gaat heten kan ik allemaal nog niet zeggen. Dat wordt echt snoeiharde techno, maar wel met een warme sound.

Cool. Welk festival staat bovenaan je bucketlist om te draaien?
Ik zou heel graag op Ultra Music Festival in Miami willen draaien. Ik ben fucking benieuwd hoe dat is. Ik heb gehoord dat ze op de wc’s voor bezoekers airco en tapijt hebben. Burning Man lijkt me ook heel vet om te doen. Heb je dat filmpje gezien van die GoPro die naar beneden viel? Zo vet. Beetje zo’n Mad Max-vibe. Een hele rare maar coole wereld. Het zijn wel twee uitersten die ik opnoem. Ultra heeft heel veel met geld te maken heeft en alles is daar groot, groter grootst. Aan de andere kant is Burning Man het compleet tegenovergestelde, daar draait alles juist om ruilhandel en is totaal niet materialistisch of kapitalistisch.

Ga je zelf nog veel uit?
Nee, ik hou niet van uitgaan. Of nou ja, ik ben er juist niet van gaan houden. Het klinkt heel verwend. Ik ben een bepaalde ruimte om me heen gewend waar ik rustig kan staan met m’n drankje en dan kan luisteren. Ik ben iemand die heel graag luistert naar de muziek en hoe het in elkaar is gezet. Ik wil het kunnen begrijpen. Als ik uitga heb ik daar de ruimte niet perse voor. Tenzij ik helemaal achterin wil staan, maar daar is het geluid niet goed. Daarnaast hou ik ervan om alleen te zijn. Ik hou ervan om mezelf terug te trekken. Met uitgaan heb je al die mensen en al die drukte en dan wordt het me al snel te veel. Terwijl ik vroeger heel veel uitging. Wel drie a vier keer in het weekend.

Is dat samengegaan met dat jij veel meer ging draaien dat je juist minder van uitgaan bent gaan houden?
Nou, ik ga gewoon liever naar een café met vrienden met hele slechte muziek zoals Nickelback. Ik hou stiekem heel erg van Nickelback. Ik schaam me er zo erg voor dat ik een app op m’n computer heb geïnstalleerd dat heet Nickelblock. Alles wat met Nickelback te maken heeft wordt zwart of je ziet het niet.

Haha, kijk aan. Je hebt met Sticks samengewerkt. Wat is Sticks voor jou?
Een held. Het is een kunstenaar. Hoe hij rap interpreteert is kunst. Die gast kan schoenveter met sinaasappel laten rijmen. Het is bizar. Het was een hele vette ervaring om met hem samen te werken.

Met wie zou je nog eens samen willen werken?
Ik zou nog eens met Fink samen willen werken. Zijn stem is zo waanzinnig goed. En het hele mysterie wat om zijn tracks hangt. De simpelheid. Hij zegt niet zo heel veel in een track, maar toch heb je het gevoel dat het verhaal is verteld. Dat is vet. Ik heb nog nooit een nummer van hem in een remix gegooid. Ik durf er niet aan te komen.

Wat is voor jou het verschil tussen draaien en produceren?
Draaien is alsof je een kleurplaat inkleurt. Je hebt wel bepaalde richtlijnen waar je je aan zou moeten houden. Ik ga geen Ilse de Lange spelen als je op Lowlands staat. En produceren is alsof je op een leeg papier een tekening gaat maken.

Hoe was de totstandkoming van je album?
Het afwerken van het album was wel nachtwerk. Op gegeven moment zat ik er een beetje doorheen. Toen ben ik naar een huisje op de Veluwe gegaan waar ik een paar weken heb gezeten. Daar heb ik uiteindelijk zo veel materiaal afgemaakt dat ik terugkwam met 26 tracks. Ik wilde altijd al een album maken. Ik had ook veel opzetjes voor bepaalde dingen wat totaal anders klonk wat ik daarvoor had gemaakt. Juist door de tijd en vrijheid die ik had. Het skelet van het album heb ik daar opgezet en hier in Amsterdam uitgewerkt. Gastartiesten uitgenodigd, zo is de samenwerking met Sticks tot stand gekomen. Dingen uitgeschreven voor de band om een tour de starten en uiteindelijk met een co-producer gezeten om het allemaal uit te werken. Dat is wel echt een lang proces te denken. Uiteindelijk ben ik er wel een jaar mee bezig geweest. Ik ben iemand die snel werkt. Ik kan wel twee of drie tracks op een dag maken.

Binnenkort start met Kontra Live je clubtour. Wat kunnen we daarvan verwachten?
Het wordt echt een live vertolking. Dus een hele band die met mij meespeelt. Alle gastartiesten gaan mee op tour, dus ook Sticks en Willem van de Opposites. Soms overdag in de vorm van een concertshow en soms in de vorm van een nachtprogramma. Maar we hebben ons vaste dj-team bij ons. Het wordt heel vet. Ik kijk met name heel erg uit naar de opening in het Burgerweeshuis in Deventer op 24 oktober. Alles wat ik nieuw doe trap ik altijd af in Burger.

Hoe ziet ADE er voor je uit?
Heel veel gezelligheid vooral. Dat is ADE. Mensen die je normaal alleen backstage even kort spreekt daar kun je nu uitgebreid mee praten en afspraken maken. Daarnaast heel veel vette shows. Het niveau ligt heel erg hoog. Amsterdam is het epicentrum van de elektronische muziek. Iedereen is daar, dat is gruwelijk. Ik ga zelf sowieso naar de R&S en Ninja Tune avond in ’t blauwe Theehuis en verder heb ik elke dag één of twee shows. Zo sta ik op donderdagavond in de Red Bull Playrooms en verder draai ik op Straf_Werk, bij de Mary Go Wild in store op de Zeedijk en sluit ik het zondag af met een all nighter in zaal twee van Hyte op de Elementenstraat.

De Sluwe Vos start op 24 oktober met zijn Kontra Live tour door heel Nederland. Zijn eerste show in Deventer is uitverkocht, maar in andere steden zijn nog tickets verkrijgbaar. Hier te verkrijgen. 

Beeld: Management Sluwe Vos / Jeroen Roest
Tekst:
Chris Riemens

Reageer op artikel:
FHM x ADE: interview met De Sluwe Vos
Sluiten