FHM was bij de Europese finale van Nikes straatvoetbaltoernooi ‘Winner Stays’

thomas 27 dec 2015 Entertainment

Afgelopen zondag werd door Nike de Europese finales van het straatvoetbaltoernooi ‘Winner Stays’ georganiseerd. In de tot een waar straatvoetbal tempel omgebouwde Gashouder kwamen de beste straatvoetbalteams van Europa samen om te strijden voor deze prestigieuze titel. Natuurlijk waren ook wij erbij om te genieten van de mooiste goals en panna’s, maar voordat de pro’s los gingen trokken we eerst zelf onze kicksen aan.

Net als op het gras is goed schoeisel natuurlijk van essentieel belang en gelukkig heeft Nike de beste schoenen voor op straat. Om dat zelf te ondervinden hadden ze voor ons in de kleedkamer een paar gruwelijke Nike MagistaX Proximo staan. Net als de nieuwe veldvoetbalschoen van Nike zijn ook deze fonkelende bad boys voorzien van de soort van sok waardoor ze perfect om je voet zitten. Ze zijn zo licht dat het bijna lijkt alsof je geen schoenen aan hebt. Perfect om één te worden met bal. Behalve dat ze goed zitten moeten ze er natuurlijk ook goed uit zien. Om te testen kregen wij een paar vuurrode MagistaX, maar ze zijn er ook in het zilvergrijs. 

Om een beetje aan de schoenen te wennen kregen we een clinic van één van de beste straatvoetballers van Nederland. Niemand minder dan straatvoetballegende Edward van Gils waagde een poging om een paar van zijn beste trucjes aan ons te leren. Als snel kregen we het gevoel te pakken en na een paar geslaagde akka’s was het wel tijd voor een wedstrijdje. De tegenstanders waren niemand minder dan de legendarische Streetkings. Deze gasten hebben, zoals Evert ten Napel zou zeggen, de bal aan een touwtje. Hun hele leven delen ze alle panna’s uit op de straat en dat was te merken. Zelden voelden we ons zo kansloos. Met de benen aan elkaar gelijmd schuifelde we over het veld om maar te voorkomen dat we op een pijnlijk panna getrakteerd werden. Al snel kwamen we er achter dat dit niveau toch net even iets te hoog gegrepen was en dat we het veld maar beter konden ruimen voor de echte pro’s.

Pro’s waren er deze avond genoeg want de beste teams uit Spanje, Denemarken, Duitsland, Rusland, Frankrijk, Italië en Engeland waren aanwezig. Gooi daar nog even de twee beste team uit Amsterdam bij en je hebt een deelnemers veld om u tegen te zeggen. Net als op straat blijft het winnende team elke keer staan. Uiteindelijk gingen de vier teams met de meeste overwinningen door naar de halve finale. De grote favoriet diende zich al snel aan, want Team Mat uit Amsterdam won de zeven eerste wedstrijden en plaatste zich daarmee meteen voor de knock-out fase. De andere teams streden nog anderhalf uur lang door om te bepalen wie er in de race bleef voor de felbegeerde titel. Schaarbewegingen, akka’s, panna’s en andere vernederingen zagen we langskomen. Een heerlijke voetbalshow waarbij het er af en toe hard aan toe ging. Dat zag ook de linksback van Ajax: Mitchell Dijks. “Ik dacht dat het vooral om mooie trucjes ging, maar dat het er ook zo hard aan toe kon gaan wist ik niet!”

Voordat de halve finales begonnen kregen we eerst nog een demonstratie wedstrijd van de Streetkings (die gasten die ons eerder die dag al alle hoeken van het veld hadden laten zien). Deze wedstrijd was de natte droom van iedere voetballiefhebber en we zagen trucjes waarvan we niet eens wisten dat ze mogelijk waren. Hier staken onze skills toch behoorlijk schril bij af. Na deze voetbalshow was het dan eindelijk tijd voor de knockout fase. In de eerste halve finale denderde Mat, in een Amsterdams onderonsje, over Fc Mtioua heen en uit de tweede halve finale kwam het Deense Zen of Futsal als winnaar uit de bus. Een middag vol ongekende trucjes en heerlijke goals kreeg zo dus het toetjes waar iedereen op hoopte. Met de tot MVP gekozen Tarik Tissoudali in de spits won Mat ook de finale. In onze ogen was dat niets minder dan terecht, want deze gasten waren al de hele dag onverslaanbaar.

Zo kwam een heerlijk dagje straatvoetbal ten einde. Het veld was top, de sfeer op de tribune was super, de dj draaide alleen maar vette platen (Shazam maakte overuren) en het niveau op het veld was ongekend hoog. Als fans van straatvoetbal kijken we nu al uit naar de volgende editie van ‘Winner Stays’.

Reageer op artikel:
FHM was bij de Europese finale van Nikes straatvoetbaltoernooi ‘Winner Stays’
Sluiten