FHM krijgt training van bondscoach Guus Hiddink

Redactie 26 mrt 2015 Entertainment

Op handen worden gedragen door een hele natie, scoren in volle stadions, getraind worden door de beste trainers, rijden in de dikste bolides en de mooiste vrouwen aan de haak slaan. Een leven als profvoetballer is de droom van elk jongetje. FHM werd door Nike uitgenodigd voor een training onder leiding van Guus Hiddink zelf, en mochten zo even ruiken aan de jongensdroom. We vaardigden onze beste voetballer van de redactie, da’s Chris, af om een onuitwisbare indruk te maken op onze bondscoach.

De geur van vers gemaaid gras dringt onze neus binnen, een lentezonnetje schijnt op ons bolletje en een zwarte Hummer met veel te grote velgen staat te blinken op de parkeerplaats. Het is rond het middaguur als we aankomen in het voetbalepicentrum van Nederland, Zeist. We zijn niet de enige. Tientallen amateurvoetballers van 16- 17 jaar hebben zich vandaag verzameld voor de selectiedag van Nike Most Wanted. Een soort Idols voor voetbaltalentjes waarbij ze een plaats in de Nike Academy in Engeland kunnen veroveren wat als springplank moet fungeren voor een glansrijke carrière in het profvoetbal. Naast deze selectiedag is vanochtend ook nog eens het nieuwe uittenue van Oranje gepresenteerd. Al met al genoeg reden om de media des vaderlands eens uit te nodigen voor een training onder leiding van Guus Hiddink, Danny Blind en Aaron Winter – de technische staf van het Nederlands Elftal.

Eeuwige held
Voor ons staat de legendarische voetbaltrainer. Hij coachte PSV in 1988 naar de zege in de Europa Cup 1, trainde bij De Koninklijke vedettes als Roberto Carlos, Fernando Redondo en Raúl en wist met fokking Zuid-Korea te stunten door in 2002 de halve finale van het WK 2002 te behalen. Die laatste prestatie leverde Hi Ding Gu in Korea de eervolle onderscheiding ‘Everlasting Hero’ op. ‘We gaan vandaag een hersteltraining van een uurtje doen. Alles met de bal, want we willen jullie natuurlijk niet op de kling jagen. We gaan vier oefeningen doen: passen / trappen, een positiespelletje, daarna spelen we een potje voetbaltennis en als afsluiting een partijtje’, vertelt de mythische voetbaltrainer aan z’n matties van de pers.

In het positiespelletje doen Winter en Hiddink een rondootje mee. ‘Rust aan de bal! Waarom zo veel haast?’, verbaast Aaron zich. Blijkt trouwens dat de inmiddels 68-jarige Guus nog best een balletje kan trappen. Hij springt niet meer als een hinde door de voetbalweide, maar met z’n linker weet ‘ie toch drie volwaardige panna’s aan het journalistengilde uit te delen. Godzijdank blijft FHM’s verslaggever die vernedering bespaard. In het midden gaat Guus wijselijk niet. ‘Nee, jij speelde de bal te hoog. Daar kan ik niks mee joh,’ roept ‘ie lachend tegen Rypke Bakker, de journalist van NUsport.


Guus deelt een panna’tje uit aan Studio Sport. . 

Pirlo
De sfeer is ontspannen. Guus, Danny en Aaron zijn in een goed humeur. ‘Ja, erover schrijven is een stuk makkelijker dan het zelf doen he’, roept een lachende Guus tegen de journalisten. We gaan door naar het voetbaltennis. ‘Dit spelen we bij Oranje heel vaak. Als je dit met de juiste mensen speelt is dit het leukste wat er is’, aldus Guusje. FHM zit in een team met NUsport, ELF Voetbal en Studio Sport. Wie het eerst bij de vijf is wint en de winnaar blijft staan. Voordat we er erg in hebben staan we 4-0 achter. Maar dan mag FHM serveren. Met zijn verfijnde traptechniek stift Chris de bal keer op keer over het net in de vrije ruimte. ‘Juist, met gevoel getrapt!’, erkent ook Danny Blind onze kwaliteiten. Van 4-0 achter komen we onder aanvoering van een ontketende Chris terug tot 4-4. Aaron Winter heeft onze tactiek door. ‘Je zoekt toch niet telkens de zwakste schakel he Pirlo?’ Pirlo… Wellicht heeft het iets te maken met de baard en het kapsel, maar Aaron Winter noemt ons Pirlo. Kunnen we op ons cv zetten. In een zinderende rally weten we de overwinning naar ons toe te trekken en met 5-4 te winnen. Ook de overige vier potjes worden aan de zegekar gebonden en gaan zo als ongekroonde koningen van het voetbaltennis het partijtje in.


Chris aka de Kerlon van Voorschoten’97.


Twee van de vier ongekroonde voetbaltenniskoningen vieren de winst.

Debuut
Nu we zelf met de maestro op het veld staan, begrijpen we gelijk waarom Guus alom wordt geprezen als peoplemanager. Hij is vriendelijk, heeft humor en is gewoon heel relaxed. Niet het type boze schoolmeester, maar de lieve opa die een arm om je heenslaat. Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat spelers hier heel goed onder gedijen. Bij het partijtje knijpt Guus ‘m er tussenuit. Hij heeft genoeg gezien: ‘Ik heb alle hoop verloren. Hier valt geen eer meer aan te behalen.’ Team FHM & co wint met 3-0, mede dankzij twee assist en één goal van Chris. Zou er dan wellicht een plaatsje bij Oranje voor hem bijzitten? Danny Blind ontneemt bij het afsluitende praatje de hoop van elke journalist op een late doorbraak als voetballer. ‘Iemand vroeg net als we afvallers hebben of dan de kans bestaat dat. Ehhh… nee, dat gaan we niet doen. Als er iemand geblesseerd raakt bij Oranje, dan gaan we wel met z’n tienen verder.’ Gelukkig is er één iemand die wel onvoorwaardelijk gelooft in onze voetbalkwaliteiten. Onze lieve, goedgelovige tante Mieke.

Beeld: Pim Ras / Nike
Tekst: Chris Riemens

Reageer op artikel:
FHM krijgt training van bondscoach Guus Hiddink
Sluiten