FHM ging op visite bij Movember oprichter Justin Coghlan en vroeg tips voor de perfecte snor

thomas 28 okt 2015 Entertainment
 

Oktober komt tot zijn einde en dat betekent dat november weer voor de deur staat, of beter gezegd Movember. Ook dit jaar laten miljoenen mannen hun snorremans staan om aandacht te vragen voor de gezondheid van de man. Dit jaar werkt Movember werkt samen met KWF kankerbestrijding. Een mooi initiatief. FHM ging op de koffie bij één van de oprichters van Movember, da’s Justin Coghlan, en KWF ambassadeur Maarten van der Weijden.

Justin, kun je ons vertellen hoe jullie met het idee voor Movember zijn gekomen?
Het begon eigenlijk tijdens een gesprek met vrienden over trends en dingen die steeds weer in de mode komen. We keken terug in de tijd en kwamen uit bij de snor. Veel grote namen uit de wereldgeschiedenis hadden snorren, zoals: Albert Einstein, Jimi Hendrix en ga maar door. Hun geweldige snorren brachten ons op het idee om de snor weer terug te brengen. Niet alleen als een modeding, maar ook om de gezondheid van mannen onder de aandacht te brengen. Ons doel was niet meteen om geld in te zamelen maar vooral om een verandering teweeg te brengen door mannen bewust te maken van hun gezondheid. Zo kwamen we op het idee om een wedstrijd te organiseren waarbij mannen een maand lang hun snor moesten laten staan. Dat was in 2003 en hadden we 30 deelnemers, nu zijn er meer dan 5 miljoen mannen die hun snor laten staan in november.

Wat is de kracht van Movember?
Het gaat niet alleen om geld ophalen. We willen dat mannen meer gaan nadenken over hun gezondheid en dat ze het er meer met hun vrienden over gaan hebben, maar wel op een leuke manier. De snor helpt daarbij. Het is een wedstrijd en het is heel herkenbaar als je elkaar op straat tegenkomt. Je ziet hoe mensen ineens veranderen door die snor. Ik krijg veel e-mails van mannen die door hun snor meer zelfvertrouwen hebben en ineens wel een knappe vrouw durven aan te spreken aan de bar. Dat is de kracht van de snor. Geniet dus van je leven en wat je hebt en laat je niet tegenhouden. Movember probeert dat duidelijk te maken en de snor helpt daarbij.

Een groot deel van de opbrengsten van Movember in Nederland worden besteed aan de onderzoeksprojecten van KWF met betrekking tot prostaat- en teelbalkanker. Het gezicht van de campagne is dit jaar niemand minder dan Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden.

Maarten, hoe gaat de samenwerking tussen KWF kankerbestrijding en Movember eruit zien?
Voor de campagne van dit jaar introduceert Movember een nieuw gezondheidsinitiatief: MOVEmber. Hiermee proberen we iedereen aan te moedigen om meer te gaan sporten en bewegen. De uitdaging is dat iedereen 30 dagen lang 30 keer gaat bewegen. Hoe ze dat willen doen is aan hun zelf. Het kan bijvoorbeeld een workout zijn, lopen naar je werk of een rondje fietsen. Bewegen is het beste wat je kan doen voor je gezondheid en op deze manier proberen we iedereen te motiveren om meer te gaan bewegen. Daarnaast laat ik mijn snor staan. Net als alle lezers van FHM, toch?

Voor onervaren snorgroeiers kan het lastig zijn om een snor te laten staan en daarom willen we deze mensen helpen. En van wie kun je dan beter advies krijgen dan van één van de oprichters van Movember. Daarom vroegen we Justin over zijn snorervaringen en zijn beste tips.

Wat is je favoriete snor en welke snor kan je aanraden voor beginners?
De snor van Dalí, maar dat kost veel tijd en moeite. Of anders de ‘connaisseur’. Met deze klassieker die Magnum P.I. altijd had staan sla je nooit de plank mis. Als je nog nooit eerder een snor hebt laten staan kun je het beste voor de rockstar look gaan met de full handlebars zoals Hulk Hogan. Het ziet er cool uit maar is ook een beetje een grap en daarom is dit een goede snor voor Movember, omdat hij opvalt. Uiteindelijk moet je gewoon kiezen wat je mooi vindt en er vol voor gaan.

Wat is de meeste bijzondere snor die je ooit hebt gezien?
Vorig jaar hadden we een gast die een kattenstaart als snor had. Zijn bakkenbaarden gingen over in zijn snor en zo rond zijn mond. Het leek dus alsof er een staart over zijn gezicht liep, en om het nog beter te maken had hij hem zwart en rood geverfd. Dat was wel een hele bijzondere snor.

Hoe kun je het beste te werk gaan tijdens Movember?
Ik kies niet vooraf voor een snor, maar laat de snor mij vinden. Eerst een week goed laten groeien en dan een keuze gaan maken. Begin groot en pas hem daarna aan om je stijl te vinden. Verder is verzorging heel belangrijk en dat betekent dat je je vaak moet scheren om alles netjes te houden. De eerste vijf dagen zijn het moeilijkst want prikt en kriebelt het heel erg. Gelukkig kun je daar wat aan doen met shampoo. Gebruik de shampoo en conditioner van je vriendin om je snor zachter te maken, dat is voor jezelf en je vriendin namelijk een stuk prettiger.

Wat moet je doen tijdens Movember als je al een snor hebt?
Afscheren en opnieuw beginnen. Op 1 november scheer ik ook mijn snor af en begin ik helemaal fris. Iedereen moet op nul beginnen en opnieuw zijn snor laten staan.

Wat moet je doen met je snor na Movember?
Doe wat je wil! Scheur hem af, laat hem staan of groei er een baard bij. Het is helemaal aan jezelf, alleen kun je dan niet meer het excuus gebruiken dat je er één hebt voor Movember.

Wat is je ultieme doel met Movember?
Onze slogan is ‘change the face of men’s health’ en dat is wat we willen doen. Ik wil dat binnen nu en vijf jaar mannen meer kijken naar hun gezondheid en dat ze met hun vrienden praten over de gevaren die er zijn. Veel kan voorkomen worden door beter op de hoogte te zijn welke gevaren er zijn en wat je er aan kan doen. Ik wil dat mannen ouder worden, en vooral gelukkig ouder worden.

Miljoenen mannen hebben hun snor al laten staan en er is in totaal al meer dan 485 miljoen euro opgehaald. Dat is veel maar er is nog veel meer nodig en daar kan jij bij helpen. Ga naar nl.movember.com en schrijf je in!

Reageer op artikel:
FHM ging op visite bij Movember oprichter Justin Coghlan en vroeg tips voor de perfecte snor
Sluiten