FHM ging langs bij het straatvoetbaltoernooi van Nike Football X

Redactie 4 jun 2015 Entertainment

Vroeger voetbalden we nog op straat. Nostalgische gevoelens maken zich meester van ons jongenshart als we denken aan een met stoepkrijt getekend doel op de muur, kapotte spijkerbroeken en ballen op het dak. Met alle gameconsoles, internet en smartphones zou je het haast niet verwachten, maar er wordt nog steeds gevoetbald op straat. Op hoog niveau ook. Met dikke toernooien en shit. Nike nodigde ons uit om een balletje te trappen op hun nieuwe patta’s en een kijkje te komen nemen bij het Nike Football X toernooi.

Op deze druilerige zondagmiddag heeft Nike een verlaten fabriek in Halfweg omgetoverd in een waar straatvoetbalwalhalla. Het is er duister, industrieel en rauw. Wat een toffe plek om een toernooi te hosten. In de ruimte staan een aantal pannakooien opgesteld, maar de grote blikvanger is de straatvoetbalarena die is gebouwd. Doet erg denken aan The Cage. You know, die briljante reclame waar de grote voetballers der aarde een team van drie vormden en op een verlaten schip onder toeziend oog van Eric Cantona de vetste trucjes en goals etaleerden.

Op het Nike Football X toernooi nemen de beste straatvoetbalteams van Nederland het tegen elkaar op. Ook wij mogen een balletje trappen. Dit doen we onder leiding van Edward van Gils, de Nederlander die alom wordt gezien als een van de beste straatvoetballers ter wereld. Hij heeft niet van voetbal zijn beroep gemaakt. Hij heeft van straatvoetbal zijn beroep gemaakt. En dat is nog veel knapper. Met zijn Streetkings speelt hij toernooien over de hele wereld. Van Abu Dhabi tot New York en van Rio de Janeiro tot Amsterdam. Hij speelde in diverse Nike-commercials en ontmoette wereldsterren als Maradona, Ruud van Nistelrooy en Ronaldinho. Om zijn legend extra luister bij te zetten: hij is een karakter in FIFA Street. Hoe fucking bruut is dat.

Vandaag zijn er drie teams van de media aanwezig, waaronder een team met prominenten. We treffen onder meer de vrouwelijke techno-dj Sandrien en rapper Kraantje Pappie. Edje legt de regels uit. ‘We gaan nu eerst de warming-up doen. Twee tegen twee. De eerste die scoort wint. Winnaar blijft staan. Later gaan we de arena in. Dat zijn wedstrijden van 4 vs 4. De wedstrijden daar duren maximaal vijf minuten. De eerste crew die twee keer heeft gescoord heeft gewonnen en de winnaar blijft staan. ’


Straatlegend Ed van Gils legt de regels uit. Chris (rechts jwz) bedenkt wat voor trucje hij zo gaat doen. 

Duidelijk. We spelen allemaal op de nieuwe straatvoetbalpatta’s van Nike. We kunnen kiezen uit de MercurialX of de MagistaX. Deze laatste schoen is ontwikkeld voor de creatieve speler die altijd in beweging is. Aangezien wij supercreatief zijn en altijd in beweging, gaan wij voor de Magista’s. Voor de ontwikkeling van de schoen hebben ze overal ter wereld straatvoetballers gesproken en die feedback gebruikt bij het maken van de schoen.

Na met een akka 3000 een paar panna’s uitgedeeld te hebben aan Kraantje gaan we kijken bij het echte werk. De regels zijn helder: 4 vs 4, speeltijd is maximaal vijf minuten, het eerste team dat twee keer heeft gescoord wint en de winnaar blijft staan. Per overwinning krijgt elk team een punt. Na de voorrondes zijn er een zes teams overbleven die de finaleronde spelen. Dit toernooi is ook gespeeld in steden als Londen en Parijs. Alle winnaars van de Nike Football X toernooien in Europa kwalificeren zich uiteindelijk voor de grote finale die 5 juni in Berlijn wordt gehouden. Er wordt dus nogal ergens om gespeeld.

Dit zijn dan ook de beste straatvoetbalteams van Nederland, en dat is te zien. De meeste spelers hebben een techniek om van te watertanden en de fraaie acties zijn op geen twee handen te tellen. Na een onnavolgbare sleepbeweging met een magische panna als bekroning overstemd het gejoel van het publiek de hiphopbeats die galmen door het rauwe stadionnetje. Tijdens de finale lopen we 38-jarige Ed tegen het lijf.

Hoe is het allemaal begonnen?
‘Na gespeeld te hebben bij AZ en Haarlem kon ik een amateurcontract tekenen bij Excelsior. Nou, met een krantenwijk verdiende ik nog meer. Dat heb ik dus niet gedaan. Was wel een beetje klaar met veld- en profvoetbal. Maar de liefde voor de bal bleef en ik speelde nog wel veel op straat. Op een dag kwam Edwin van Zaane van Nike langs bij ons pleintje. Hij zag ons voetballen en zag dat daar iets bijzonders gebeurde. Vanaf dat moment is Nike zich met straatvoetbal gaan bemoeien en hebben we met een aantal mensen het spelletje Panna Knock-Out ontwikkeld. Dat is tot de dag van vandaag gigantisch groot geworden en dat is de jumpstart geweest van onze en mijn carrière in het straatvoetbal.

Waar draait het in het straatvoetbal om?
‘Bij ons, Streetkings, gaat het maar om één ding: winnen. Ik heb ook heel veel respect voor bijvoorbeeld Touzani, maar hij zit meer aan de entertainmentzijde van het straatvoetbal. Wij willen altijd winnen. Waar we willen wel mooi winnen. Als we niet mooi kunnen winnen, dan maar verliezen. Mooi winnen is heel dominant zijn, attractief en aanvallend voetbal. Maar ook gewoon die ballen afpakken. Laten zien wie de baas is. En op de momenten dat het kan, dan zet je iemand voor schut. Gooi je er een panna of een akka uit. Dat doe je niet zomaar op de middenlijn. Dat is leuk op de pleintjes, maar als je zoals wij een naam hoog te houden hebt dan moet je altijd winnen. Zeker op toernooien.’

Waar ter wereld kom je allemaal met Streetkings?
‘We gaan elk jaar naar de Caribbean. Daar zitten heel veel leuke voetballers. Voor Suriname geldt hetzelfde. En in Amerika is het echt een gekkenhuis met straatvoetbal. In New York en LA is de straatvoetbalscene nog veel groter dan in Europa. Er worden ontzettend veel toernooien gehouden. Sinds kort hebben we in LA een eigen voetbalschool, Urban Futsal van de academy Streetkings. Verder zijn we bezig met voetbalscholen in Abu Dhabi, New York en Singapore. Het gaat lekker.’

Het is een nogal een cliche, maar jij hebt écht van je hobby je werk gemaakt. 
‘Het is mijn passie. In 2008 raakte ik geblesseerd aan mijn kraakbeen in m’n knie. Toen zei de arts dat ik een andere hobby moest zoeken. Ik zei hobby? Je hebt geen idee. Dit is véél groter dan een hobby. Als je op het plein stapt , iemand voor schut zet en het dak gaat er zo af dat mensen beginnen te gillen, joelen en lachen. Ja, dat is volgens mij hetzelfde gevoel als bij een shot heroïne. Je wil steeds weer datzelfde gevoel. Dat is straatvoetbal voor mij.’

Terwijl Team Kingdom (zie hierboven) het toernooi op zijn naam schrijft en Ilias Bouzid tot MVP wordt verkozen, boeken wij ‘m naar huis. Volgende week meer over Nike Football X, want ook wij reizen af naar Berlijn om hier verslag van te doen.

Reageer op artikel:
FHM ging langs bij het straatvoetbaltoernooi van Nike Football X
Sluiten