FHM duikt in de wereld van het schansspringen

koen 1 jan 2015 Entertainment

Het is een van de lijpste disciplines uit het zweterige sportspectrum. Heldhaftige mannen en vrouwen die zichzelf op een stel latten lanceren en tientallen meters verder weer heelhuids hopen te landen. Het schansspringen. In Nederland spreekt het niet extreem tot de verbeelding, maar in onder meer Duitsland, Oostenrijk en Polen is het megapopulair. Da’s natuurlijk niet voor niets. FHM’s Koen duikt tijdens de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen in het Oost-Duitse Klingenthal onder in de wereld van het schansspringen!

Op tv ziet schansspringen er al eng uit, als je zelf bovenaan zo’n schans staat is het helemaal imponerend. Jezus, wat is dat HOOG. Niet normaal. De schans in Klingenthal heeft een hoogte van 140 meter en dat is nog een kleintje in vergelijking met de allerhoogste in het wereldbekercircuit, die van Vikersund in Noorwegen. Die schans is 225 meter hoog. Ter vergelijking: de Domtoren in Utrecht is 112 meter hoog. Zie jij jezelf al op twee latten lanceren van de Domtoren? Daar hebben de lefgozers en meisjes van het schansspringen dus mooi dikke maling aan. Ballen jongen. Gigantische, harde ballen.

Dit is het laatste wat we van Koen vernomen hebben.

Dat ze van zo’n hoogte naar beneden springen vinden wij al bewonderenswaardig, maar hoe hard gaat dat nou eigenlijk? Wel, op de schans in Klingenthal accelereren ze naar zo’n 90 km/u. In de lucht versnellen ze door een juiste houding nog eens naar snelheden van wel 130 km/u. En dan maar hopen dat je netjes op je twee houten plankjes landt. 

Alsof dit nog niet lijp genoeg is, daar gaat het er in Vikersund gaat het nog extremer aan toe. Vorig jaar is daar het wereldrecord neergezet. Hou je vast. Na de lancering landde de Noor Johan Remen Evensen 246,5 meter verder. Die gast sprong dus ruim over twee voetbalvelden heen. Een record dat volgens de deskundigen van Eurosport nooit meer verbroken gaat worden. 

Waar gesport wordt, daar gebeuren ongelukken. Je kan je voorstellen: bij het curling is het euvel wat minder dan als je op twee skies ruim honderd meter naar beneden springt. Afgelopen jaar ging één van de grootste en succesvolste springers uit de historie van de sport, de Oostenrijker Thomas Morgenstern, verschrikkelijk hard op z’n smoel tijdens een trial jump in Bad Mittendorf. Tijdens de vlucht kreeg de waaghals zijn ski’s niet onder controle en klapte zo met snelheid van meer dan 100 km/u neer op de keiharde piste. Een regelrechte horrorcrash. Gevolg: een schedelbreuk en gekneusde longen op. Opvallend genoeg deed de man na zijn crash nog wel mee aan de Olympische Spelen, maar hij werd nooit meer de oude en zag zo zijn carrière vroegtijdig eindigen. 

Thialf-taferelen bij de Oosterburen
In Nederland kennen we het Thialf stadion waar het altijd gekkenhuis is tijdens het schaatsen. De Duitsers hebben het schansspringen waar bloedfanatieke supporters de springers massaal aanmoedigen. Als wij om 11:30 uur aankomen staat het al zwart van de mensen. Officials weten ons te vertellen dat de eerste supporters al om 08:00 uur bij een temperatuur van -2 C voor de ingang stonden te wachten. En dan te bedenken dat de poort pas om 12:00 uur open gaat en de officiële wedstrijd pas om 16:00 uur begint. Die gekken staan dus een hele werkddag te wachten tot de wedstrijd begint. Dedicated fans!

Máár geen melij met de fans, want er is een feesttent aanwezig. Als er een feesttent is, dan is het goed. Er is tenslotte bier. En worst. En muziek. Wij vinden helemaal mooi. Zeker na het springspektakel wordt het hier flink gezellig. Na de laatste landing stroomt de hele meute en mass richting de tent om het daar flink op een zuipen te zetten. Aangezien er ‘s nachts nog dronken gasten ons hotel binnen kwamen druppelen bleef het er nog lang, lang onrustig.  Net een soort voetbalkantine, maar dan anders. Goed. Er is dus bier en worst. Hebben wij dan nog wat te wensen? Ja! Dat hebben wij! Mooie vrouwen willen we zien! 


BIER!


WORST!

Het vrouwelijk schoon van schansspringen
Nou, die heb je dus he. Mooie vrouwen heb je altijd en overal, waar je ook bent. Ook bij het schansspringen. Wat heet. In het schansspringen! Helaas voor ons zijn er tijdens deze wereldbekerwedstrijd geen vrouwelijke springers aanwezig. Maar er zitten een aantal pareltjes tussen hoor. Neem de Amerikaanse Sarah Hendrickson. Goh, nou. Kijk die glimlach. Er verschijnt bijna een barst in ons beeldscherm zo mooi. 

 De smeltwaardige glimlach van Sarah Hendrickson.

Maar er is altijd een overtreffende trap. Wij presenteren met genoegen… Melanie Faisst. Ex-schansspringster én ex-Playmate. Yep, deze schansspringster heeft vaginanaakt in het Duitse blootblaadje gestaan. Ze heeft dan ook wel een stel schitterende ogen… Dat schansspringen toch maar beter in de gaten houden.


De Duitse Melanie Faisst

Schansspringen voor op je bucketlist
Leuk en aardig om te kijken, maar we mochten het ook nog even zelf uitproberen. Jazeker, in navolging van de Vliegende Hollanders Jody Bernal, Kelly en Emile Ratelband mag onze eigen Koen zelf van een schans jumpen. Schaart ‘ie zich toch maar mooi in een illuster rijtje.

Zonder instructies geen sprong. Normaal als je je afzet met je skies om je poten ben je geneigd om je hakken omhoog te trekken. Met schansspringen moet je juist jouw tenen omhoog trekken en daarbij moet je zo ver mogelijk voorover buigen. Zaak is om je neus tussen de twee latten te krijgen. Lijkt easy, maar het is lastiger dan het klinkt. Bij de eerste sprong gaat het dan ook faliekant mis. Het is maar goed dat we gezekerd zijn anders hadden we met een gipsvlucht terug naar Nederland gekund. Je kan het zien als een kabelbaan, maar dan met twee laten onder je benen en glij je van een schans. Vet om te doen, want het gaat fucking snel. Dikke adrenalinekick. Mocht je ooit in de buurt zijn: zet ‘m op je bucketlist.  Aanrader!  


Daar gaat ‘ie hoor…


Hmm, aan een touw. Toch een beetje als bowlen met een hekje. 

Schansspringen is gruwelijk.
We hadden er nog nooit echt bij stil gestaan, maar wij begrijpen wel waarom dat schansspringen zo populair is. Spanning, adrenaline, gezelligheid, worst en bier. Meer heb je niet nodig. Mocht je eens wat anders willen bezoeken dan een voetbalwedstrijd: ga naar het schansspringen. De Garmisch Partenkirchen-schans is het meest bekend onder de Nederlanders, maar dat is nogal lastig kaartjes hosselen. Goed alternatief is het Poolse Zakopane. Volgens de insiders die wij spraken in Klingenthal is het daar qua sfeer een groot gekkenhuis. 20.000 uitzinnige Polen die de arena daar volledig op z’n kop zetten. Thialf in het kwadraat. Ganz toll! 

Een luchtballon als skybox bij het skispringen in het Poolse Zakopane.

Volg het op tv!
Niet in staat om een wedstrijd te bezoeken maar wil je wel op de voet volgen? Bij Eurosport moet je zijn! Zij zenden alle wedstrijden die ertoe doen live uit. Van wereldbekerwedstrijden tot het vierschansentoernooi tot het wereldkampioenschap. Bij Eurosport mis je he-le-maal niks. Tip: het vierschansentoernooi rond de jaarwisseling. Zeg maar de Grand Prix van Monaco onder het schansspringen. Prestigieus en retespannend. Mis het niet.

Zelf een keer springen?
Wij hebben een lijstje voor jullie gemaakt met plekken waar jullie zelf ook kunnen springen.

  • Rennsteig Outdoor Center in Steinach, Duitsland €36,- per persoon. Meer info vind je op de website
  • Flughunde Wörgl, Oosternrijk. €50,- per persoon voor drie uur. Meer info vind je op de website
  • Höhnart die “Erlebnisschanze” in Oosternrijk €36,- per persoon Meer info vind je op de website
  • Oberstdorf, Duitsland €49,- per persoon. Meer info vind je op de website
Reageer op artikel:
FHM duikt in de wereld van het schansspringen
Sluiten