FHM doet weekendje Nike Football + CL-finale in Berlijn

Redactie 12 jun 2015 Entertainment

Als Nike vraagt of je zin hebt om naar Berlijn te komen om haar nieuwe voetbalschoenen te checken, een kijkje te komen nemen bij het Nike Football X toernooi en ze óók nog een kaartje voor de Champions League-finale voor je in petto hebben, dan ben je wel een oetlul van jewelste als je daar nee tegen zegt. Dus stapten wij vorige week vrijdagochtend heel verstandig in alle vroegte in een makkelijk vliegtuig naar Berlijn.

De nieuwe schoenen die dit weekend worden gepresenteerd zijn de nieuwe Hypervenom II en de HypervenomX. De eerste is de patta waarop Neymar zal gaan shinen in de Champions League-finale. De tweede is de straatvoetbalschoen die het straatvoetbalschoenengamma naast de MercurialX en de MagistaX van Nike complementeert. We moeten zeggen, ze zien eruit als een flanerende Alexandria Morgan met laag uitgesneden decolleté. Spannend, opwindend en niet te negeren. Dat grijs met feloranje, best wel bruut. Dat een frivole Braziliaanse vedette als Neymar hier op kan spelen, oké. Maar als je dit aan je voeten hebt hangen en je speelt in de reserve 4e klasse uit tegen Quick Boys 8, dan mag je wel over stalen achillespeesbeschermers aantrekken wil je niet voortijdig de wedstrijd verlaten in een geel busje met sirenes.


Chris vlak voordat ‘ie een magistrale panna uitdeelt aan een Duitse hipster. 

Nathan VanHook, Senior Footwear Design Director voor Nike Football, geeft uitleg over het nieuwe pronkstuk van Nike: ‘Dit is een schoen voor de echte aanvallers. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor de snelle, vaardige en wendbare spelers. Het project van de Hypervenom II heeft twee jaar geduurd waarbij we heel intensief met Neymar hebben samengewerkt om de schoen te ontwikkelen en te verbeteren. Daarbij hebben we art gecombineerd met science. Zo is de onderkant geïnspireerd op een giftige spin. Alles is gericht op deadly agility’. Ook nieuw is de straatvoetbalversie, de HypervenomX. Deze is nagenoeg hetzelfde, minus de noppen. Hier hebben ze ook een zwarte versie van gemaakt, omdat niet iedereen door het leven wil gaan als die jongen met de opvallende schoenen. Nadat wij de arena zullen inwijden, zullen aan het begin van de avond de gladiolen van het Europese straatvoetbal gaan ballen op de schoen tijdens de Europese finale van het Nike Football X toernooi.

Op leven en dood
Het NikeFootballX toernooi is de grote finale waarbij de beste straatvoetbalteams uit heel Europa zich verzamelen en strijden voor eeuwige roem en niet onbelangrijk: tickets voor de Champions League finale. Streetkings van Edwards van Gils en Team Kingdom verdedigen de vaderlandse vlag. Rond etenstijd is de straatvoetbalarena, met een vette vloer van LED-licht, al volledig afgeladen. De regels zijn simpel: 3 vs 3, maximaal vijf minuten speeltijd, het eerste team dat twee keer heeft gescoord wint en de winnaar blijft staan. De technische skills druipen van de spelers af, maar hier is geen ruimte voor frivoliteit. Het gaat maar om één ding: winnen. Al snel blijkt dat het thuisspelende team Balkan Mix een geduchte tegenstander voor velen is. Zeven potjes winnen ze op rij, alvorens ze tegen de Streetkings aantreden. Nederland-Duitsland, altijd beladen. Ook op straat.


Niet focken met de Streetkings gek. 

Er ontstaat flink wat commotie als er wordt gescoord nadat een bal al dan niet uit is ja of nee. Spelers van Streetkings en Balkan Mix vliegen elkaar aan, er wordt gejoeld vanaf de tribune en Edje gooit z’n hesje weg. De charismatische MC, die een stem heeft dat een mix betreft van Ja Rule en DMX, heeft het er maar zwaar mee. ‘Fair play, fair play. Guys, what is wrong with you?’ Na overleg tussen de refs wordt de goal toch goedgekeurd. Na de korte afkoelingsperiode scoren Streetkings op fraaie wijze de gelijkmaker maar het mag niet baten. Twintig seconden voor tijd prikken de Balkanboys de winnende. Gelukkig hebben we met Kingdom nog een Hollandsch ijzer in het vuur. Ook hier lopen de gemoederen hoog op, maar in werkelijk de allerlaatste seconde maakt Ashraf Azzouz – die ook eredivisie zaalvoetbal speelt voor AORC/LEBO – de 1-0. Lang duurt de zegereeks niet, want de pot erna moeten ze alweer plaatsmaken. Uiteindelijk blijken de Balkan Boys toch de sterkste van allemaal. In de finale pakken ze Gladiators uit Rome met 2-1 en krijgen ze de beker uitgereikt door niemand minder dan Il Fenomeno Ronaldo. Ashraf: ‘Balkan Mix was gretig, agressief, slim en zakelijk. Ze waren goed, maar wij hebben wel van ze gewonnen.’


R9 in tha house.

Like a pro
Het is vroeg als we zaterdagochtend de bus instappen om de nieuwe Hypervenom II uit te proberen. Een kleine jongensdroom komt uit, want we gaan spelen in de thuishaven van 2. Bundesligaclub Union Berlin, een stadion dat plaats biedt aan 18.000 toeschouwers. Als we vanuit de catacomben door de rook de afgemeten grasmat opkomen wordt het profgevoel versterkt door het gejoel en gezang uit de kelen van duizenden fictieve toeschouwers. Dat er geen hond in het stadion zit, maakt effe niet uit.

Na een kleine training met afwerkoefeningen en pass- en trapvormpjes is het tijd voor het summum van elke voetbaltraining: het partijtje. Dit gebeurt onder toeziend oog van Fiorentina spits Mario Gomez en Bayern München spelmaker Thiago Alcántara. Ga je toch nog nét iets harder door lopen. De schoenen zitten lekker trouwens. Ze zijn superlicht en door die sok die aan de schoen vastzit voelt het echt alsof je been één is met je schoen. In het partijtje geeft team Noord-Europa (wij) het journalistengilde uit Azië een pak op de broek door met 4-1 te winnen. FHM’s Chris weet de eer hoog te houden door de 2-0 heerlijk in het dak van het doel te knallen. Zo’n doel met van die strak gespannen netten weet je wel. Een genot om daar in te scoren.


Team Winning.

Toetje
Het smakelijke dessert van deze trip is natuurlijk het bezoeken van de Champions League-finale tussen Juventus en Barcelona. Dit is dé voetbalwedstrijd van het jaar. Alleen een WK of een EK-finale is een grotere wedstrijd. Honderden miljoenen mensen over de hele wereld zetten de tv aan voor deze pot, en wij zijn één van de 76.000 gelukkigen die ‘m in het Olympia Stadion mogen bekijken. Voor het stadion doen toeschouwers die geen kaartje hebben nog een poging een kaartje te kopen. Nieuwsgierig als we zijn, vragen we toch wel effe hoeveel ze ervoor over hebben. Wel, er zijn dus mensen die €1.500,- over hebben om bij deze match aanwezig te zijn. Om maar even aan te geven. In het kader van Eurocard/Mastercard slaan we het aanbod vriendelijk af en lopen we de tribune op.


Magisch momentje.

En ja, als de spelers dan het veld opkomen de magische Champions League hymne klinkt, dan geeft dat een flinke lading kippenvel kunnen we je vertellen. Na vier minuten kunnen we al genieten van een vreugde explosie aan Catalaanse zijde als Ivan Rakitić de 1-0 tegen de touwen schiet. Na de pauze wordt De Oude Dame sterker en scoort Morata de gelijkmaker. Lang kunnen de Italianen er niet van genieten want na een solo van de beste voetballer aller tijden is de rebound een koud kunstje voor Luis Suárez. Het slotakkoord is voor Neymar die aan alle onzekerheid een einde maakt en de treble van Barça complementeert. Tijdens de prijsuitreiking vindt nog een prachtig moment plaats als het hele stadion de naam van Andrea Pirlo scandeert als de bebaarde held zijn verliezersmedaille in ontvangst neemt. Als een halfuur later voor de vier keer het We Are The Champions van Queen klinkt besluiten wij dat het mooi is geweest en duiken we de Berlijnse nacht in.

*Met dank aan Nike Football

Reageer op artikel:
FHM doet weekendje Nike Football + CL-finale in Berlijn
Sluiten