Nieuwe Louis Theroux documentaire wordt heftig

Redactie 4 okt 2017 Entertainment

Onze maatschappij gaat niet altijd alleen maar over rozengeur en maneschijn. Nee, er zijn ook kanten van dit leven die bijna te pijnlijk zijn om te erkennen. Louis Theroux sluit zijn ogen hier niet voor en duikt in de meest donkere hoeken van Amerika. 

Befaamd om zijn ontmoetingen met excentrieke figuren, maakt Louis Theroux al ruim 20 jaar gedenkwaardige documentaires. In zijn nieuwe driedelige documentaire-reeks Louis Theroux: Dark States, tackelt hij  pijnlijke onderwerpen als moord, drugsverslavingen en mensenhandel waar Amerika op dit moment mee te dealen heeft.

In het eerste deel ‘Heroin Town’ duikt Theroux in de wereld van pijnstiller-verslaafden. Meer dan twee miljoen Amerikanen zijn verslaafd aan zware pijnstillers, welke zij simpelweg verkrijgen via de dokter. Wanneer deze voorgeschreven pillen te snel op gaan, grijpen deze medicatieverslaafden al snel naar andere verdovende middelen. Ze kiezen voor een goedkoper alternatief: heroïne. Het aantal doden door deze drug stijgt met de dag en Louis brengt dit pijnlijk in beeld. De documentairemaker maakt ons duidelijk dat dit de realiteit is waarin wij leven.

In het tweede deel begeeft Theroux zich in Milwaukee, district 5. In dit stukje Amerika liggen de moordcijfers maar liefst twaalf keer zo hoog dan op nationaal niveau. ‘Murder in Milwaukee’  brengt de hevige spanningen tussen de politie en de locale gemeenschap haarfijn in beeld.

Het laatste deel heet Seks Trafficking Houston, hierin praat Theroux met meisjes uit de (gedwongen) seksindustrie. Gesprekken die je laten afvragen waarom dit alles ann0 2017 in godsnaam mogelijk is. Pijnlijk, maar realistisch en enorm interessant. Zondag wordt deze documentaire-reeks gelanceerd op BBC Two.

Foto’s: BBC

UniLAD

Reageer op artikel:
Nieuwe Louis Theroux documentaire wordt heftig
Sluiten