Eindelijk antwoord op 10 hardnekkige vragen des leven

luc 20 feb 2015 Entertainment

We vragen ons allemaal wel eens af waarom we in die beschamende situaties terecht komen, zonder dat we het door hebben of er ook maar iets aan kunnen doen. Waarom moet je poepen na koffie in de ochtend? Waarom krijgen we grijs haar? En hoezo hebben wij mannen eigenlijk tepels? Deze vragen en meer hebben wij alvast voor je beantwoord.

1. Waarom ruiken we aan onze eigen scheten?

In een blinde geur test, hebben wetenschappers bevestigd dat we eigenlijk liever de geur van onze eigen scheet ruiken omdat de bacteriën die de geur creëren uniek is voor elke persoon. Wanneer je de geur van iemand anders zijn scheet ruikt, denken je hersenen dat je je eigen lichaam probeert te schaden vanwege de slechte geur. Scheten kunnen zelfs ziekten verspreiden.

2. Waarom stinkt je adem zelfs na het poetsen van je tanden?

Het poetsen van je tanden maakt ze schoon, maar het maskeert slechts een slechte adem, aangezien het probleem in je keel en tong ligt. Wanneer de bacteriën in je mond toegang tot zuurstof verliezen (wat gebeurt als je mondwater op basis van alcohol gebruikt, bepaalde medicijnen neemt of gewoon met je mond gesloten zit voor een lange tijd), stoten ze zwavelsamenstellingen uit die ruiken als de dood. Je kunt deze geur neutraliseren door meer water te drinken gedurende de dag en door het eten van zuurstofrijk groenten zoals peterselie en selderij.

3. Waarom moet je poepen na het drinken van koffie?

Koffie in de ochtend zorgt vaak voor een snel toiletbezoek. Blijkbaar gebeurt dit (bij ongeveer 50 procent van de koffiedrinkers) omdat koffie spiercontracties stimuleert langs het laatste stukje van je dikke darm. Dus voel je iets zitten, dan is koffie waarschijnlijk het gereedschap om het effe goed los te rammelen.

4. Hoe komen we toch aan die ODOL?

Hoewel de wetenschap dit niet bevestigd, zijn de theorieën uiterst interessant. Een ochtenderectie is een volkomen natuurlijk verschijnsel dat ervaren wordt door gezonde mannen zo’n 3-5 keer per nacht, ongeacht wat voor soort droom ze hebben. Het is een theorie dat het lichaam de cavernosum (de twee sponsachtige regio’s die door bloed aan te vullen een erectie veroorzaken) uitstrekt, iets dat bedplassen en erectiestoornissen voorkomt.

5. Waarom plassen we in onze broek als we bang zijn?

Dit is de schuld van je hersenen. Je zou verbaasd zijn om te leren dat, hoewel je de drang voelt om te plassen in de onderste regionen, dat de feitelijke handeling gecontroleerd wordt door je hoofd. Onder stressvolle omstandigheden kunnen de remmende signalen van de frontale kwab [aka wat ons van het plassen weerhoudt zodra onze blaas vol is] zelf ongedaan gemaakt kan worden door het limbisch systeem, een combinatie van hersengebieden die de beroemde ‘fight or flight’ reactie bestuurt wanneer we gestrest of angstig zijn. De elektrische signalen van het limbisch systeem worden zo intens dat de hersenstam moeite heeft met het volgen van opdrachten van de frontale kwab’s. Dit is waarom veel mensen vaker voor belangrijke examens plassen.

6. Waarom heeft een piemel een afwijking naar links of rechts?

Maak je geen zorgen mannen! Het heeft niets te maken met masturbatie. Bijna alle gezonde mannen merken dat hun penis meer naar een kant staat. De curve is meestal gering. De richting waarin het gericht staat wordt bepaald door het ligament dat het corpus cavernosum (in principe het bloed vullende weefsels van de penis) omringt. Verschillen in de elasticiteit van dit twee-kamerige orgaan veroorzaakt lichte kromming van de penis wanneer hij stijf is.

7. Is ‘t oke om scheten in te houden?

Scheten zijn een natuurlijk onderdeel van het spijsverteringsproces. Als je er een aan voelt komen, betekent dit dat je lichaam overtollig gas bevat en het nodig heeft om te verdrijven. Maar wat als het sociaal onmogelijk is er één te laten vliegen? Houd hem dan in, en de drang gaat meestal weg! Maar dat is niet per se een goede zaak voor je darmen. Geen scheten laten kan gas, een opgeblazen gevoel, en andere onaangename symptomen veroorzaken, en als je het te vaak doet, kan het zorgen voor aambeien of een opgezwollen darm. Het goede nieuws is, dat zelfs als je elke scheet de hele dag inhoudt, ze er allemaal uitkomen zodra je in slaap valt.

8. Waarom geven we over wanneer we duizelig zijn?

Het korte antwoord is, omdat je hersenen denken dat ze worden vergiftigd. Braaksel kan drie redenen hebben: iets irriteert je hersenen, iets irriteert je darmen, of iets gooit je hormonen in de war zijn (meestal de zwangerschap). Wanneer je ogen iets anders zien dan wat de vloeistof in je innerlijke oren je hersenen vertellen, is dat irritant (denk aan een achtbaan). Je hersenen vermoeden vals spel, en gewoon om zeker te zijn, werpt het de inhoud van je maag eruit.

9. Waarom worden we grijs?

Haar zelf heeft geen kleur (bizar, toch? De tint van je haar hangt volledig af van pigment secretie. Dit is de reden waarom haarkleur kan lijken te veranderen in de tijd. Wanneer een persoon ouder wordt, stopt het lichaam geleidelijk aan met de productie van het pigment, en keert het haar terug naar zijn natuurlijke staat: grijs of wit. Het tijdstip waarop de vergrijzing optreedt wordt genetisch bepaald, waardoor het bij sommigen eerder gebeurt.

10. Waarom hebben mannen tepels?

Iedereen begint als een vrouw in de baarmoeder. Voor de eerste weken van een zich ontwikkelende embryo volgt een ‘vrouwelijke blauwdruk’ van voortplantingsorganen aan tepels. Pas na ongeveer 60 dagen komt het hormoon testosteron een rol spelen (voor degenen onder ons met een Y-chromosoom). Het verandert de genetische activiteit van cellen in de geslachtsorganen en de hersenen. Maar die tepels gaan vervolgens niet meer weg.

Reageer op artikel:
Eindelijk antwoord op 10 hardnekkige vragen des leven
Sluiten