Eerste officiële opleiding tot bierbrouwer in Rotterdam

Redactie 27 okt 2017 Entertainment

Dit moet toch wel de vetste opleiding van Nederland zijn. Naast alle ambachtelijke beroepen waar in ons land een studie voor te volgen is, komt daar nu toch wel het mooiste vak aller tijden bij. Bij Meesterbrouwer Peter Rouwen kun je nu in Rotterdam in de leer gaan tot een volwaardig bierbrouwer.

Gister zijn twaalf studenten tussen 18 en 32 jaar met de eerste officiële brouwopleiding van het land gestart. Rouwen wil met zijn initiatief de Nederlandse bierbrouwers naar een hoger niveau tillen. “Nederland kent steeds meer biermakers, maar onder hen zijn maar weinig bierbrouwers”, zegt de oprichter van Brouwerij Noordt in Rotterdam. De één is een fanatieke vrijetijdsamateur en de andere een volwaardig ambachtsbeoefenaar, met alle kennis van het vak in de vingers. De vakspecialist kan het weten, die met het afronden van de brouwopleiding aan de Universiteit Gent, zichzelf het plakkaat ‘meesterbrouwer’ mag opspelden.

Foto: Frank de Roo

In de praktijkgerichte tweejarige mbo-opleiding krijgen de studenten een dag in de week les en lopen de leergierige bierfanaten vier dagen mee te snuffelen bij een stagebrouwerij. Aan toekomstvisie geen gebrek, de bier pruttelstudie moet over een tijd uitgroeien tot een heuse hbo-opleiding. Om op de opleiding toegelaten te worden, moet je wel eerst achttien kaarsen uitgeblazen hebben. “Jonger dan 18 mogen ze niet zijn, want er wordt veel geproefd. Als je met alcohol werkt, moet je natuurlijk wel de wet naleven”, laat de meesterbrouwer weten.

Het AD bezocht de brouwketels waar studenten de leer van gouden rakkers in de vingers krijgen.

Foto’s: Frank de Roo

Reageer op artikel:
Eerste officiële opleiding tot bierbrouwer in Rotterdam
Sluiten