Een kijkje in de wereld van de Ultras

redactie 11 dec 2016 Entertainment

De Ultras: een megafanatiek type voetbalfan die in sommige gevallen niet bang is voor een beetje haat en geweld bij het luidkeelse supporten van hun team. Ze slaan dan hun tegenstanders uit de weg en zijn voor niemand bang, zo dagen ze ook graag de politie uit. Hun missie: onrust zaaien en hun team bijstaan.

Ze gebruiken flairs, schreeuwen zo hard ze kunnen en gaan rond in grote groepen. Met grote banners intimideren ze hun tegenstanders; supporters én spelers. Hun gedrag wordt vaak sterk beïnvloed door politieke gedachten van racisme, nationalisme en antifascisme. Dit gebeurd niet alleen rondom het stadion, maar ook vaak ín. Zo springen ze soms uit hun vak om daarna als gekken het veld op te rennen. Toch is het gebruik van geweld vaak niet van toepassing.

De laatste jaren maken veel Ultras, waarvan veel uit Italië, zich sterk tegen het moderne en gecommercialiseerde voetbal. De tickets zijn te duur en je moet zitten in het stadion. Ze willen zich onderscheiden van hooligans, zo is bijvoorbeeld hun hoofddoel niet andere hooligans de hersens inslaan maar hun team supporten. 

Onderstaand filmpje is geplaatst door Ultras World, het YouTubekanaal van de Ultras. Maar als dit de boodschap moet overbrengen dat ze gewoon fanatieke fans zijn, zijn ze toch een klein beetje de mist in gegaan. In de video raken de Ultras slaags met andere supporters, vernielen ze dingen buiten het stadion en gaan ze de strijd aan met de politie.

Reageer op artikel:
Een kijkje in de wereld van de Ultras
Sluiten