Eddy Zoëy: ‘Beroemd zijn is kut’

Redactie 13 mrt 2015 Entertainment

Ken jij Eddy Zoëy nog? Natuurlijk ken jij Eddy Zoëy nog! De Eddy Zoëy van legendarische televisieprogramma’s als Nu We Er Toch Zijn en Take Me Out. Juist, die Eddy! Die vergeten we niet zo snel. Maar ken jij Cindy Pielstroom, Jeroen Post en Falko Zandstra nog? Moet je wellicht even graven he. Wat is er eigenlijk gebeurd met al die coryfeeën? Exact datgene wat Eddy Zoëy en schrijver Marcel Langedijk dachten! Voor hun boek Eeuwige Roem zochten ze talloze ‘vergeten’ beroemdheden op, vroegen hen de hemd van het lijf met als resultaat een heerlijk boek dat barst van de nostalgie. We belden de immer vriendelijke Eddy op over zijn nieuwe boek (waar we er bovendien drie van weggeven).  

Je boek Eeuwige Roem ligt net in de winkel. Gefeliciteerd! Hoe kwamen jullie erop?
Het boek is ontstaan puur uit nieuwsgierigheid. Marcel Langedijk (collega-auteur) en ik zaten een keer whisky te drinken en toen hadden we het over onze eigen jeugdhelden. Waar zouden die zijn? Wat zouden ze nu doen? We hebben besloten om ze op te zoeken maar om er dan ook iets mee te gaan doen, te interviewen. Daarbij gingen we gericht op zoek naar mensen die eeuwige roem verdienen. Mensen die bijzonder zijn geweest. Je moet het echt verdienen om in dit boek terecht te komen. We zijn er niet uit om mensen belachelijk te maken, te rellen of voor leedvermaak. Het is een ere-gallery waarbij de mensen in dit boek in hun discipline de beste of meest opvallende zijn geweest. Jeroen Post was by far de populairste VJ, Ed Nijpels was de meest spraakmakende politicus van zijn tijd en Falko Zandstra won toentertijd de meeste gouden medailles.

Ja Falko! Rintje Ritsma mocht z’n veters toentertijd amper strikken. Welk verhaal heeft het meeste indruk gemaakt? Dat blijft om meerdere redenen Rolf Wouters. A: ik had nooit gedacht dat we hem te pakken zouden krijgen en B: dat hij bereid zou zijn om aan het boek mee te werken. Hij heeft zich twaalf jaar lang afzijdig van de media gehouden. Om hem uiteindelijk te vinden en weten te overtuigen dat hij mee wil werken aan een interview is heel gaaf. Het is natuurlijk ook een bijzonder verhaal. Een man die op de top van z’n carrière besluit om de pijp aan Maarten te geven. Hij is nu een creatieve zelfstandige en woont in Portugal. Voor Marcel en mij was het wel spannend om deze jeugdheld te ontmoeten. Het kan natuurlijk ontzettend tegenvallen, maar het is écht een ontzettend leuke, beschaafde, aardige man met een mooi gevoel humor. Dat is leuk om te merken.

Wie had je graag in het boek gehad die er niet instaat?
Wij hebben geprobeerd om Marco van Basten te pakken te krijgen. Dat blijft een enorm tot verbeelding sprekende voetballer. Als hij niet al die blessures had gehad had hij kunnen uitgroeien tot Cruijff, of meer. Het laatste jaar is hij natuurlijk ook in het nieuws gekomen omdat hij niet zo lekker in z’n vel zat. Het lijkt mij een heel aardige man. Hij is wat bedeesd en houdt niet van pers, dus het was een hele uitdaging om hem te overtuigen. Is helaas niet gelukt. Maar wellicht bij een volgende reeks.

And what about Frank Masmijer?
Ja, bizar verhaal he? Wij spraken de man, en gingen echt met een heel prettig gevoel weer huiswaarts. Wat een leuk mens. Het was ook een schitterende dag waarop we lekker hebben gegeten en gedronken. Alles was hartstikke gezellig. Heel onverwacht dat hij een paar dagen later wordt opgepakt voor vermeende drugshandel of whatever.

Wat is het mooiste dat beroemd zijn jou heeft gebracht?
Beroemd zijn breng je eerlijk gezegd niet zoveel moois. Het is leuk dat jij iets mag doen wat je leuk vindt of je passie mag uitvoeren. Maar beroemd zijn is een heel vervelend bijproduct van iets waar je heel goed in bent. Alles ligt onder dat enorme vergrootglas. Kijk naar Katja Schuurman. Die weet gewoon dat ze de komende maanden op de covers van al die kutbladen staat. Verschrikkelijk. Ja, ik vind het echt kutbladen. Ik vind het ook echt erg voor haar. Je bent altijd de Sjaak als er iets gebeurt op privégebied en dat is gewoon verschrikkelijk. Marcel zei dat als hij iets van dit boek heeft geleerd, is het dat je niet beroemd moet worden. Eigenlijk kan ik maar één voordeel opnoemen en dat is dat je gratis spullen krijgt. Je kan wel eens een paar nieuwe schoenen ophalen of je krijgt een horloge opgestuurd. Dat is best leuk, maar het weegt niet op tegen alle ellende die erbij komt kijken.

Moest je zelf trouwens niet in het boek?
Nee joh. Er zijn twee redenen waarom ik er niet in hoor. Ten eerste ben ik nooit de beste of meeste opvallende in mijn discipline geweest. De andere reden is dat ik nog heel actief ben. Soms minder met TV, maar dan wel met muziek, kunst, theater, of met dit boek, en dat ziet niet iedereen. Trouwens, afgelopen jaar heb ik op TV-gebied alleen al vier programma-reeksen gedaan. Dan zou het heel raar zijn om in zo’n boek te gaan staan. Je hoeft overigens niet weg te zijn om in het boek te staan, maar bijvoorbeeld bij een Nance of Angela Groothuizen is het heel duidelijk dat zij langer geleden zo populair waren in ‘n hele andere discipline dat ze een plek in het boek verdienen.

Wat is het leukste programma dat je ooit hebt gepresenteerd?
Dat blijft toch wel Nu We Er Toch Zijn en De Leukste Mensen Van. Dat laatste is laatst bij FOX te zien geweest. In de kern is het programma vergelijkbaar: gewoon bij mensen aanbellen en op zoek gaan naar mooie verhalen.

Take Me Out was awesome…
Heb ik ook enorm van genoten. Staat zeker in mijn Top-3. Ik heb dat programma vier seizoenen gedaan. We namen zes programma’s op één dag op. In tien dagen hadden we er een hele reeks opstaan. Maar ik ben het afgelopen jaar véél drukker geweest dan in die periode. Mensen denken dat het goed met je gaat als je veel op tv te zien bent of dat je aan lager wal bent geraakt als je weinig meer op de buis bent. Dat is echt zo’n enorme misvatting. Zelden zijn mensen die iets op tv hebben gedaan aan lager wal geraakt.

Hoe gaat het met je auto’s. Rijd je nog altijd in die Aston Martin?
Ik heb nog steeds de Aston Martin, maar die heeft in de winter binnen gestaan. Het is een V8 Saloon uit 1978. Dat zijn auto’s die ondertussen belachelijk veel geld waard zijn. Vorig jaar was ik nog in gesprek met een BN’er, ik mag zijn naam niet noemen, die vroeg of ik ‘m niet wilde verkopen. Het was nooit het doel, maar het blijkt een belachelijk goeie investering. Het zou zomaar kunnen dat ik er over een paar jaar 250k voor krijgt. Wat ik verder heb? Een Dodge Challenger SRT, Hemi 6.1, V8. Een Jeep Cherokee en een Fiat 500 Cabrio. Ik heb ook een tijdje die Abarth gehad, maar die heb ik na een maandje weer teruggebracht want die zou me de kop gaan kosten. Ik heb nog nooit zoveel boetes binnen gekregen. Een maat van me vond het de gevaarlijkste auto waar hij ooit in had gezeten.

Eeuwige Roem is nu verkrijgbaar in je boekhandel. Maar je kan het boek ook hier winnen op FHM!

Effe antwoord geven op de volgende vraag:

Met welke BN’er van vroegâh zou jij wel een biertje willen drinken en waarom? Oftewel: welke coryfee is jouw held en waarom? De drie leukste inzendingen winnen!

Reageer op artikel:
Eddy Zoëy: ‘Beroemd zijn is kut’
Sluiten