Dit schilderij wordt het duurste kunstwerk ooit van een nog levende kunstenaar

redactie 15 nov 2018 Entertainment

Deze week gaat een schilderij van de Britse David Hockney onder de hamer. Het bijzondere aan dit stuk canvas is dat dit waarschijnlijk het duurste kunstwerk ooit van een nog levende kunstenaar zal zijn. De nu 81-jarige kunstenaar beschilderde het doek in 1972, toen ‘ie 35 jaar oud was.  

Balloon Dog

Nu, 46 jaar later wordt het kunstwerk dus geveild. Kenners schatten dat het schilderij zo’n 80 miljoen dollar zal opbrengen. Dat is omgerekend ongeveer 70,6 miljoen euro. Daarmee zou het schilderij genaamd ‘Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)’ het vorige record verpletteren. Het record voor duurste kunstwerk van een nog levende kunstenaar is nu namelijk in handen van Jeff Koons. Vijf jaar geleden ging zijn ‘Balloon Dog’ voor ruim 51,5 miljoen euro de deur uit.

Schilderij David Hockney
Foto: Christie’s

Om mensen een beetje warm te maken voor dit schilderij, is het kunstwerk in verschillende wereldsteden zoals Hong Kong, Londen en Los Angeles tentoongesteld. Toen Hockney in 1964 naar Los Angeles emigreerde ontstond vermoedelijk ook zijn trademark van het verwerken van zwembaden in zijn schilderijen. Veel mensen hebben daar namelijk een backyard pool. Sindsdien hebben de meeste van zijn kunstwerken een zwembad erin verwerkt. Zo ook ‘Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)’. Dit schilderij wordt dan ook gezien als zijn absolute meesterwerk. Dus doe een goed bod en misschien is ‘ie van jou.

Reageer op artikel:
Dit schilderij wordt het duurste kunstwerk ooit van een nog levende kunstenaar
Sluiten