Grote teen transformeert in duim na succesvolle transplantatie

Redactie 14 dec 2017 Entertainment

Met oudejaarsdag voor de deur, belanden er ook dit jaar weer stuntende runderen op de eerste hulp met vingers die eruit ziet als de restjes chili con carne. Voor de prutser onder de vuurwerkgebruikers die een duim verliezen, hoeven misschien niet met een viervingerige handicap door het leven te gaan. Je grote teen biedt mogelijk uitkomst.

Het is handchirurg Robert de Wijn en twee collega’s van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk gelukt om een succesvolle teen-duim operatie uit te voeren. De drie doktoren zijn erin geslaagd om een grote teen om te toveren tot een duim. “Je zou het kunnen zien als de heilige graal van de handchirurgie”, zegt de Wijn. Ook het ziekenhuis is in zijn nopjes over de zeldzame ingreep, “Het is zeldzaam omdat het niet vaak voorkomt dat iemand zijn duim verliest en daarna bereid is om een ingewikkelde operatie en lang hersteltraject in te gaan en zijn grote teen op te offeren”.

De duimloze patiënt is als een kind zo blij en kan weer tien ‘vingers’ opsteken. Door een arbeidsongeval afgelopen juni, verloor de pechvogel een duim. Toen de reddingspogingen faliekant mislukte en er geen goede protheses bestaan, stortte de wereld ineens voor de die hard motorfan. Zonder de dikke vinger is het onmogelijk om een motor te bestijgen en dus moest er koste wat het kost een oplossing komen. Handtovenaar Roberto en zijn collega’s zijn elf uur aan het snijden en naaien geweest, met als resultaat een geslaagde operatie. Nu maar hopen dat motormuis het ‘fingerspitzengefühl’ niet verloren heeft.

Foto: RKZ

RTL nieuws

Reageer op artikel:
Grote teen transformeert in duim na succesvolle transplantatie
Sluiten