Door een kogeltekort roepen Nederlandse soldaten nu ‘Pang pang!’ tijdens een militaire oefening

Redactie 3 aug 2015 Entertainment

Oké, het wordt nu wel een beetje sneu voor onze Nederlandse soldaten. De mannen en vrouwen die hun leven wagen in de gevaarlijkste gebieden ter wereld moeten tegenwoordig hun trainingen uitvoeren als een klein kind. Het euvel: de kogels zijn een beetje opperdepop bij Defensie. En dat heeft consequenties. Door het tekort aan munitie zijn veel schiettrainingen afgeblazen, maar als ze willen trainen dan moeten ze zelf maar wat roepen in plaats van echte kogels af te vuren. Dit blijkt allemaal uit een supergeheime e-mail van de defensietop die zichzelf had moeten vernietigen die het RTL Nieuws in handen heeft gekregen.

Normaal gesproken doe je als militair die uitgezonden wordt naar het buiteland genoeg schietoefeningen. Tegenwoordig kan dat nog wel, maar de militairen die willen trainen moeten tegenwoordig zelf ‘Pang pang’ erbij roepen. Want ze hebben geen echte kogels. HAHA. Dat kan toch niet jongens. Hé. We zitten hier toch niet op de bassischool waarbij we oorlogje spelen met onze vriendjes. Dat je tegen je collega moet zeggen ‘Hé, jij was dood. Jij kan pas over 25 tellen weer meedoen’. Binnen defensie wordt dan ook zwaar terecht schande gesproken van het kogeltekort.

Jean Debie van de militaire vakbond VBM: ‘Ook als je geen kogels hebt, moet je wel met je wapen trainen. Dat betekent dat je als militair pang, pang, pang moet roepen. Dat is natuurlijk desastreus voor het moreel van de militair. Je moet dit een professional ook niet willen aandoen.’ Nou, wat JB zegt.

Tegenover RTL erkent het ministerie van Defensie het probleem. ‘Defensie heeft ruim 400 soorten munitie. Bij enkele daarvan hebben we soms krappe voorraden, vooral wegens hoog verbruik bij een missie, lange leveringstijden wegens lagere beschikbaarheid bij de fabrikanten of omdat ze een lang verwervingstraject kennen.’

‘Daarmee is niet altijd voldoende munitie beschikbaar voor overige oefeningen en trainingen. Defensie begrijpt heel goed dat militairen daar niet altijd gelukkig mee zijn. In de begroting van 2015 is aangegeven dat zodra er extra geld beschikbaar is, de munitievoorraden worden aangevuld.’ Oké dan! Gaarne snel wat aan doen, stelletje lapzwansen.

Reageer op artikel:
Door een kogeltekort roepen Nederlandse soldaten nu ‘Pang pang!’ tijdens een militaire oefening
Sluiten