A Snipers War vertelt het verhaal van een pro-Russische sniper in het Oekraïne conflict

Redactie 28 jun 2018 Entertainment

Soms zijn we zo vastgeroest in onze eigen mening dat we de ogen niet meer kunnen openen voor anderen. Dit is iets wat ons dagelijks belast, daarom dat het zo knap is als iemand probeert deze barricade te doorbreken. Niet dat het de bedoeling is dat je visies en meningen overneemt, maar slechts probeert te begrijpen waar iemand zijn handelen vandaan komt. De documentaire ‘A Snipers War’ laat je een kant zien die we niet gewend zijn. We volgen een pro-Russische sniper die Amerika haat en vecht tegen Oekraïense soldaten.

Inhoud ‘A Snipers War’

We volgen een voor ons onsympathieke pro-Russische sniper genaamd Deki. Deki is een Serviër die nog steeds boos is over de NATO-bombardementen tijdens de Bosnische oorlog in de jaren ’90. Door zijn haat verklaart hij dat: “Amerika de meest genocidale staat ter wereld is.” Zijn haat zorgde ervoor dat hij tegen NATO-soldaten ging vechten in Oekraïne. Daarna reisde hij naar de pro-Russische staat van Donetsk in het oosten van Oekraïne. Daar joinde hij de Russische troepen om daar zoveel mogelijk Oekraïense soldaten te vermoorden als hij maar kon.

“Niks, ze zijn allemaal gewapend”

De documentaire ging in première in Santa Barbara en is geregisseerd door Olya Schecter die het ongewone verhaal van de gebroken soldaat wist vast te leggen. Olya probeert in Deki’s achtergrond te duiken en komt erachter dat zijn moeder een alcoholist was die hem sloeg. Of zijn gewelddadige gedrag daar vandaan komt of door nationalistische haat wegens het westen is moeilijk te doorgronden. Een ding is wel duidelijk, hij vermoord zonder twijfel. Wanneer er naar gevraagd wordt wat hij voelt wanneer hij mensen vermoord antwoord hij: “Niks, ze zijn allemaal gewapend.”

Alhoewel de film de slachtoffers van zijn acties niet in beeld brengt, is de documentaire een krachtige boodschap en laat een verontrustend perspectief zien die vaak verborgen blijft.

Foto: screenshot YouTube

Reageer op artikel:
A Snipers War vertelt het verhaal van een pro-Russische sniper in het Oekraïne conflict
Sluiten