Dit zijn de 12 gevaarlijkste wegen ter wereld

thomas 24 sep 2015 Entertainment

In Nederland zijn we maar verwend met onze mooie wegen. Brede, goed geasfalteerde wegen met voor de veiligheid een vangrail aan beide kanten. In Nederland kan je onderweg wegdektechnisch gezien niet zo heel veel gebeuren, maar dat is in andere landen wel anders. Wij gingen de wereld over en vonden deze twaalf wegen die je beter kan vermijden.

1. Old Yungas Road (Bolivia) 
Deze bijna 60 kilometer lange weg kost jaarlijks 200 mensen het leven en staat beter bekend als ‘The Death Road’. Over een veel te smalle weg met ontelbaar veel haarspeldbochten ga je vlak langs een ravijn met tientallen meters diepe afgronden. Schakel maar even een versnelling terug.


2. Karnali Highway (Nepal) 

Dwars door de Himalaya loopt deze 250 kilometer lange weg en de kwaliteit van het wegdek is niet al te best. Deze onverharde weg zit vol met kuilen en gaten van een meter diep. Ontwijken van deze gaten is al een hele klus en dan moet je ook nog rekening houden met de meters diepe afgronden. Alleen geschikt voor gevorderde bestuurders.


3. Atlantic Road (Noorwegen) 

Op het eerste oog lijkt deze weg perfect voor een lekker ritje, maar dan moet het wel mooi weer zijn. Noorwegen heeft nog al eens last van flinke stormen en dan wil je niet op deze weg rijden. Rukwinden en metershoge golven maken dit ritje een stuk minder plezierig.


4. Vitim River Bridge (Siberië) 

Dit bruggetje over een rivier in Siberië kun je beter vermijden want hij is smal, heeft geen vangrail en is gemaakt van hout dat aan het wegrotten is. Ze zeggen dat de brug sterk genoeg is om met je auto overheen te tuffen. Hm ja, wij rijden wel even om.


5. Guoliang Tunnel Road (China) 

Door dertien Chinezen werd deze tunnel uitgehakt en ondanks het mooie uitzicht kun je deze weg beter vermijden. Deze weg is namelijk één van de steilste wegen ter wereld en dan zit je ook nog in een veel te smalle tunnel. Ondanks het gevaar is deze tunnel een enorme toeristische attractie, maar dan wel om met de benenwagen te bezoeken.


6. James Dalton Highway 

Voor de fans van ‘Ice Road Truckers’ is deze weg vast geen onbekende. Deze bijna 700 kilometer lange snelweg is de enige verbinding tussen de olievelden en de bewoonde wereld. Sneeuw, ijs en storm maken van deze weg één grote glijbaan. Hier ga je het met alleen je winterbandjes niet redden.


7. Commonwealth Avenue (Filipijnen) 

Geen hoge bergen, storm of ijs maar gewoon een snelweg met achttien banen. In Nederland zou dit geen probleem zijn maar op de Filipijnen gaat het er iets anders aan het toe in het verkeer. Tuk-Tuks, bussen, auto’s, brommertjes, voetganger, echt alles kom je tegen in deze verkeerschaos. Met duizenden doden per jaar is het niet zo gek dat ze deze weg de ‘Killer Highway’ noemen.


8. Federal Highway 1 (Mexico) 

Deze weg is met 1.600 km de op één na langste in dit lijstje. Deze weg kronkelt door de bergen langs metersdiepe ravijnen. Dat is natuurlijk al behoorlijk griezelig, maar omdat je in een groot deel van Mexico geen rijbewijs hoeft te hebben deel je deze weg met een stelletje gekke Mexicanen zonder rijbewijs.


9. Nanga Parbat Pass (Pakistan) 

Deze weg ligt meer dan 3.000 meter boven zeeniveau en gaat tien kilometer stijl omhoog. Dat is nog niet zo heel eng. Wel als je je bedenkt dat er geen vangrails zijn en het wegdek van gravel is. Dit is dus geen helling waar je vlak achter een vrachtwagen wil gaan rijden. Zeker niet achter een Pakistaanse vrachtwagen.


10. BR-116 (Brazilië) 

Op het eerste oog is deze meer dan 4000 kilometer lange weg nog niet zo heel slecht. Er zijn een paar slechte stukken en het weer kan hier nogal vervelden zijn, maar het valt best mee. Wat deze weg pas echt gevaarlijk maakt zijn de bendes die je in dit gebied tegenkomt. Als je aan deze route begint is de kans groot dat je halverwege de rit je auto kwijt bent.


11. Stelvio Pass (Italië) 

Volgens veel kenners is dit één van de mooiste wegen ter wereld, maar echt veilig is ‘ie niet. Haarspeldbochten, lage vangrails en een pittige wind maken deze weg behoorlijk gevaarlijk. Geniet niet teveel van de omgeving, want als je even niet oplet lig je onderaan een klif.


12. Kabul-Jalalabad Highway (Afghanistan) 

Deze smalle weg zit vol met vrachtwagens en loopt langs diepe ravijnen, maar het kan nog erger. De weg gaat dwars door ‘The Valley of Death’, en die naam heeft deze vallei gekregen omdat je hier op bezoek bent bij de Taliban. Achter elke steen kan dus een terrorist verstopt zitten. Gezellig!

Foto’s: Wikipedia / Pixabay

Reageer op artikel:
Dit zijn de 12 gevaarlijkste wegen ter wereld
Sluiten