Deze zakenman was voor even de rijkste man ter wereld

redactie 22 sep 2016 Entertainment

Bill Gates is de rijkste man ter wereld. Maar een paar weken geleden was Amancio Ortega voor een paar dagen de man met de allermeeste knaken. Deze Spanjaard, met een geschat vermogen van 78,1 miljard dollar, prijkte bovenaan de miljardairs lijst van Forbes. Maar wie is eigenlijk deze mysterieuze Spaanse ondernemer die ineens Bill Gates van zijn troon stootte.

Amancio Ortega is de zoon van een spoormaker uit La Coruña. Hij begon zijn carrière als medewerker in een simpel kledingwinkeltje. Later opende hij een eigen zaak en met minder dan $100 dollar op zak begon hij en zijn vrouw Rosalia Mera met het maken van kleding. In 1975 opende het koppel, die later zouden scheiden, een winkel genaamd Zara. Acht jaar later waren er negen filialen door heel Spanje.

De Zara en de rijkdom van Ortega groeide. Dat kwam vooral doordat Zara weinig adverteerde en vooral investeerde op de efficiëntie van het bedrijf. Waar bijvoorbeeld de Gap en H&M vijf maanden nodig hadden om kleding te designen, te maken en te distribueren deed de Zara dat in drie weken. In 2001 ging Ortega met Inditex naar de beurs. Dat is het moederbedrijf van Zara, Massimo Dutti en Pull&Bear.

Met de beursgang van Iditex maakte Ortega zijn debuut in de Forbes miljardairs lijst. Destijds was zijn vermogen 6,6 miljard dollar. Bill Gates was toen al de rijkste man van de wereld met een fortuin van 58,7 miljard dollar. Waarschijnlijk had Bill toen nog niet eens gehoord van de zoon van een spoormaker uit La Coruña . Nu 15 jaar later op de dagen 31 augustus en 1 september van 2016 was Amancio Ortega voor even de nummer 1 van de wereld.

Dit is het jacht van Ortega, genaamd Valoria.

Dit is een van de huizen van Ortega

Zijn privéjet.

Een van de kantoorpanden van Amancio, de Torre Picasso. Waarde: $536 miljoen

Dit is een hotel in Miami die in het bezit is van Ortega.

 Amancio met zijn huidige vrouw Flora Perez

Reageer op artikel:
Deze zakenman was voor even de rijkste man ter wereld
Sluiten