De winnende World Press Photo’s zijn van waanzinnige klasse

redactie 26 feb 2016 Entertainment

Een nieuw jaar en dus ook een nieuwe World Press Photo-wedstrijd. Dit jaar was de 59ste keer dat de jaarlijkse wedstrijd gehouden werd . De jury had de immense taak om uit de 82.951 foto’s die werden ingezonden door 5.775 fotografen uit 128 landen de winnaars te kiezen. 

De foto’s laten de schoonheid in al het leed in de wereld zien en de grote thema’s zijn: vluchtelingen, racisme en natuurlijk en menselijk geweld. We hebben een selectie gemaakt van groot deel van de adembenemende foto’s die in de prijzen zijn gevallen. Tussen al het geweld door is er genoeg ruimte voor mooie verhalen, portretten, natuurlijk schoon en sport. De kiekjes staan per categorie in de volgorde van de prijs die ze ontvangen hebben.

World Press Photo van het jaar.

De foto is geschoten door fotograaf Warren Richardson in augustus van het afgelopen jaar. Op de foto is te zien hoe vluchtelingen een baby onder het prikkeldraad van de Hongaars- Servische grens doorgeven.

Contemporary Issues.

1.

Een stad in Noord-China gehuld in een dikke laag smog. Geschoten door Zhang Lei.

2.

Dit is Adem Abdel, zeven jaar, hevige brandwonden zijn het resultaat van een bom van de Sudanese overheid die naast zijn huis ontplofte. Gemaakt door de Amerikaanse Adriane Ohanesian.

3.

In de Verenigde Staten is politiegeweld tegen de Afro-Amerikaanse bevolking een groot probleem. Tijdens een protestmars tegen politiegeweld staart Lamon Reccord een politie agent indringend aan. Op de gevoelige plaat gezet door John J. Kim.

Daily Life.

1.

Omdat China zo afhankelijk is van steenkool om energie op te wekken dragen ze bij aan één derde van de wereldwijde uitstoot van CO2 gassen. Op de foto komt duidelijk naar voren hoe dat komt. geschoten door Kevin Frayer.

2.

Inheemse kinderen spelen in de Tapajos rivier in de Sawre Muybu regio in Brazilië. Door Mauricio Lima.

3.

De Iraneese Raheleh is blind geboren en staat voor het raam om het zonlicht op haar gezicht te voelen. Ze houdt van de warmte op haar gezicht. Door Zohreh Saberi.

General News.

1.

Deze prachtige foto laat zien hoe alweer een boot vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos arriveert. Op zoek naar een beter leven wagen de vluchtelingen, die vaak niet eens kunnen zwemmen, de gevaarlijke oversteek. De foto is gemaakt door de Russische Sergey Ponomarev.

2.

Een Syrische man draagt het levenloze lichaam van een omgekomen kind weg van de plek waar een bom van de Syrische overheid veel schade heeft angericht. Dit is precies de reden adt zo veel mensen vluchten. Foto door Abd Doumany.

3.

Een aardbeving met een kracht van 7.8 op de schaal van richter heeft flink huisgehouden in Nepal. Op de foto is te zien hoe een man zijn bezittingen aan zijn vrouw geeft. Gemaakt door Daniel Berehulak.

Long-Term Projects.

1.

Seksuele intimidatie, aanranding en verkrachting teisteren het Amerikaanse leger. Op de foto zijn de benen van de 21-jarige Natasha Schuette die werd aangerand door haar instructeur in het leger. Ze stond op en sprak zich uit tegen de misstanden. De instructeur zit nu een straf uit van vier jaar voor het misbruiken van Natasha en vier andere vrouwen uit het leger. Foto door Mary F. Calvert.

2.

Een onwijs krachtige fotoserie om stil van te worden. De Amerikaanse Nancy Borowick fotografeerde de aftakeling die haar ouders ondergingen door de ziekte kanker. De vreselijke ziekte trof haar ouders tegelijk en de reeks foto’s laat de kracht, liefde en verdriet van het stel en de familie zien.

3.

De skyline van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang in de schemering. Door David Guttenfelder.

Nature.

1.

Een heuse wolk-tsunami komt op de horizon aangedendert, op weg naar Bondi Beach in Australië. De foto laat mooi het contrast zien tussen het heden en wat er komen gaat. Een mooie metafoor. Door Rohan Kelly.

2.

Prachtige foto van een groep duikers die om een walvis heen zwermt uit de kust van Mexico. Door Anuar Patjane Floriuk.

3.

Een apocalyptisch beeld van de Colima vulkaan die uitbarst in Mexico. Door Sergio Tapiro.

People.

1.

De regenjas van een kind waait in haar gezicht terwijl ze staat te wachten om ingeschreven te worden bij een vluchtelingenkamp in Servië. Door Matic Zorman.

2.

Een mijnwerker uit Burkina Faso geniet van zijn sigaretje tijdens zijn rookpauze. Door Matjaz Krivic.

3.

Een familie foto van Syrische vluchtelingen in een vluchtelingenkamp in Libanon. De lege stoel staat voor een lid van de familie die is omgekomen of vermist is. Door Dario Mitidieri.

Sports.

1.

De Tsjech Ondrej Bank crasht tijdens het WK alpine skiën in Beaver Creek, Colorado. Door Christian Walgram.

 

2.

Een artistieke foto van een potje basketbal. Door de mooie val van de schaduwen zie je het spel vanuit een heel ander perspectief. Door Greg Nelson.

3.

Het kiekje is gemaakt tijdens de kerstshow van het zwemteam Neptun Synchro in Stockholm. Een absurdistische foto waarop moeilijk te zien is wat precies bovenwater en onderwater is en wat boven en onder is. Door Jonas Lindkvist.

Spot News.

1.

2.

Grote protesten braken er uit in Parijs na de aanslagen op o.a. Charlie Hebdo, begin vorig jaar. De frustratie van het Franse volk is door Corentin Fohlen mooi gevangen op deze foto.

3.

Het lichaam van een slachtoffer van bendegeweld in Honduras. Dit was de het vierde slachtoffer van bendegeweld in deze straat in San Pedro Sula op één avond. Door Niclas Hammarström.

Kun je er geen genoeg van krijgen? Dan kan je hier terecht.

Reageer op artikel:
De winnende World Press Photo’s zijn van waanzinnige klasse
Sluiten