De risico’s van het investeren in ICO’s

Redactie 27 jul 2018 Entertainment

We gaan het even over crypto hebben. Je weet wel, die valuta waar eind vorig jaar elk gesprek in de kroeg of op verjaardagen over ging. Het aantal Initial Coin Offers (ICO) groeit in een razend tempo. In 2017 alleen al werd voor een verbazingwekkende 4.8 miljard Euro aan ICO’s gelanceerd. Dit is een interessante ontwikkeling voor beleggers en handelaren in cryptovaluta. Wat je hierbij wel moet beseffen is dat meer dan de helft van alle ICO’s het niet gehaald heeft. Een grote teleurstelling dus. Naast de honderden ICO’s die maandelijks gelanceerd worden geven dagelijks ook tientallen bedrijven aan dat zij van plan zijn om kapitaal op te halen door het lanceren van crypto-tokens. Het is dus zaak eens kritisch te kijken naar de risico’s van het investeren in ICO’s. Helpen wij je bij. 

Het idee achter de ICO

Wil je je onderneming gaan baseren op blockchain? Dan is een overtuigend, realistisch en strategisch idee enorm belangrijk. Zonder is de kans groot dat de investering mislukt. Kijk ten eerste naar de grootte van de adresseerbare markt. Hoe groter deze markt is, hoe groter de kans op het slagen van een ICO. Daarnaast is het belangrijk om het bedrijf achter deze ICO grondig te analyseren. Heeft het bedrijf urgente financiële problemen en met welke technologische of economische aspecten onderscheidt het bedrijf zich van de concurrentie?

ICO Structuur

Uiteindelijk draait alles om de financiële onderbouwing. Net als bij traditionele beleggingen, bepaalt die onderbouwing om wel of niet te investeren in een ICO. Hierbij zijn de kenmerken van de ICO belangrijk voor het uiteindelijke resultaat van de belegging. Er moet een overtuigend plan zijn voor het gebruik van de opbrengsten. Bij de lancering van een ICO is het dus enorm belangrijk dat de waardering van de cryptovaluta aansluit op de marktverwachtingen. Daarnaast moet de handelsstructuur zo worden gestructureerd dat investeerders niet in een nadelige positie ten opzichte van de markt komen te staan. Factoren die hier een belangrijke rol bij spelen zijn de distributie, het distributieschema, de eventuele kortingen en de belangen die de ICO vertegenwoordigt.

Tokenization

In de praktijk blijkt een aantal van de ICO’s niet echt te voldoen aan de richtlijnen voor tokenization die een token nodig heeft om een openbare verkoop succesvol te laten verlopen. De enorme hoeveelheid aan waarde uitwisseling via de blockchain en het genereren van financiële middelen met een beperkt risico voor het eigen vermogen zullen veel bedrijven verleiden tot het lanceren van een ICO. Juist hier schuilt een gevaar: als de methodiek van een ICO gekopieerd wordt, sluit de tokenization van de ICO totaal niet aan op de voorwaarden die vanuit de blockchain gesteld worden.

Glitch Money GIF by Ryan Seslow - Find & Share on GIPHY

Juridische en wettelijke aspecten

Een belangrijke afweging om deel te nemen aan een ICO heeft te maken met juridische en wettelijke aspecten. Dit heeft te maken met de huidige situatie en de groeiende onzekerheid in de markt van de cryptovaluta. Bijna wekelijks zijn de media gevuld met positieve en ook negatieve berichten over een overheidsinstantie in een of ander land die maatregelen neemt om de cryptovaluta te reguleren. In welk land is of wordt het ICO-bedrijf opgenomen en wordt de ICO uitgevoerd? Daarnaast is het belangrijk om te bepalen of de voorwaarden van de ICO aansluiten op bestaande of toekomstige wet- en regelgeving.

Prijsindicatoren

Zelfs als de token voldoet aan alle eerdere voorwaarden is dit nog steeds geen garantie om als investeerder daadwerkelijk deel te nemen aan de ICO. Het is enorm belangrijk dat een token een mechanisme bevat om de prijswaardering te stimuleren. Een gezonde waardering van de token zal zorgen voor een toename in het handelsverkeer van de betreffende cryptovaluta. Belangrijke prijsindicatoren zijn een gezond netwerkvolume, innovatief leiderschap, flexibele aanvoer van de cryptovaluta, prikkels om de cryptovaluta vast te houden, een stimulerende winstdeling en voldoende liquiditeit. Dit allemaal samen vormt het prijsrisico dat anderen stimuleert om hun investeringen te plaatsen en te blijven handelen in de cryptovaluta.

Investeringsteam

Zeker voor de kleinere beleggers is het zaak om gebruik te maken van de kennis en ervaring van een ervaren team. Denk aan een team dat zich bewezen heeft in het ontwikkelen en lanceren van blockchain-technologie. Andere aandachtspunten om bij de keuze van een team op te letten zijn:
– Heeft het team een duidelijke strategie?
– Is het team ervaren en actief betrokken?
– Heeft het ICO project opmerkelijke financiële dragers?

De uitvoering

Je weet waarschijnlijk wel dat in de huidige financiële wereld de concurrentie moordend is. Het resultaat is het enige dat telt. Een briljant idee of een geweldig team is een leuk, maar alles staat of valt bij de uitvoering. Is het concept werkelijk tot in de details uitgewerkt of is het slechts een vaag idee dat nooit is uitgewerkt? Het is daarom verstandig om te investeren in een product dat al langer bestaat. Je kunt hierbij denken aan een altcoin die de belangrijkste eigenschappen van zijn oorsprong heeft behouden.

De risico’s van een ICO

Er wordt verwacht dat de ICO’s de markt voor de cryptovaluta steeds meer gaan bepalen. De traditionele durfkapitaalindustrie ondergaat langzaam een metamorfose om zich aan te passen op de markt voor cryptovaluta. Zeker als deze traditionele bedrijven hun weg in de cryptowereld hebben gevonden, zal het aantal betrouwbare ICO’s aanzienlijk kunnen toenemen. Op dit moment is de wereld van de ICO’s een mijnenveld voor de eenvoudige individuele belegger. Voel je je zo iemand? Dan kun je deze wereld het beste nog even vermijden. Ben je meer een serieuze en professionele belegger, dan zullen je kansen aanzienlijk toenemen als je in staat bent om een goede due diligence (gepaste zorgvuldigheid) op de ICO uit te voeren. Zorg in ieder geval voor een goed doordacht en geanalyseerde investering!

Stock Trader GIF - Find & Share on GIPHY

Vind de juiste investeringsgroep

Het is duidelijk dat ICO’s een mijnenveld kunnen zijn voor de kleine en minder ervaren investeerders. Daarom is het van groot belang de juiste investeringsgroep te vinden om mee samen te werken. Zo biedt het nieuwe project ‘Verified Private Sales’ een aantal belangrijke voordelen voor de kleine investeerder. Zo loop je als investeerder slechts eenmaal het KYC traject door (Know Your Customer), waarna je kunt genieten van de ervaring, de kennis en de bescherming van het bedrijf. Bij juridische kwesties fungeert het platform als mediator, en biedt het juridische bescherming aan zowel de investeerder als het ICO-team. ‘Verified Private Sales’ voert de nodige achtergrondanalyses uit met als doel de investeerders meer informatie te bieden over de ICO’s. Ook ontvang je als investeerder een deel van je inleg retour als de soft cap voor een ICO niet gehaald wordt. Door gebruik te maken van de diensten van ‘Verified Private Sales’ beschikken investeerders dus over meer gereedschappen terwijl de risico’s aanzienlijk beperkt worden.

Foto: oracletimes.com

Reageer op artikel:
De risico’s van het investeren in ICO’s
Sluiten