De mooiste reacties op de dood van Johan Cruijff

Het kan je niet ontgaan zijn. Gister heeft de beste voetballer die ons land ooit zal kennen de strijd tegen kanker verloren. Johan Cruijff was een icoon binnen de voetbalwereld. De legendarische nummer 14 veroverde onze harten. Niet alleen als speler en trainer, maar ook als goed mens. Zijn foundation zal zijn werk blijven doorzetten en de herinneringen van zijn fantastische carrière zullen ons voor altijd bijblijven. Het nieuws sloeg dan ook in als een bom. De gehele voetbalwereld stond even stil en de reacties waren hartverwarmend. Wij hebben de mooiste op een rijtje gezet.

Vele voetballers stonden met mooie woorden en foto’s stil bij de dood van El Salvador. Ronaldinho, Thierry Henry, Fernando Torres, Romario, Alessandro Del Piero, Cesc Fàbregas en vele anderen eerde El Flaco op prachtige wijze, maar misschien wel het mooiste bericht kwam van Toni Kroos. ‘De hemel heeft er een nieuwe spelmaker bij. Rust in vrede, voetbalgenie.’ Aldus de middenvelder van Real Madrid.

Vooral in Barcelona kwam het nieuws hard aan. De Catalaanse hoofdstad was de plek waar Cruijff vele jaren woonde en het voetbal voor eens en voor altijd veranderde. Als trainer van FC Barcelona legde hij de basis voor het voetbal dat we nu kennen en waar we van houden. Messi is van de huidige generatie de speler die het dichtste bij het voetbaltalent van Cruijff komt en ook hij reageerde op de dood van zijn idool. ‘Weer heeft een legende ons verlaten’, schreef het Argentijnse wonderkind. Ook oud trainer Pep Guardiola en voormalig FC Barcelona middenvelder Andrés Iniesta toonde hun respect. ‘een genie, een legende en de man die de mentaliteit van Barcelona heeft veranderd,’ waren de woorden van de huidige trainer van Bayern Munchen die een groot aanhanger is van de spelopvatting van Cruijff. Ook Iniesta legde de nadruk op hoe belangrijk Johan is geweest voor Barça. ‘Een trieste dag. Een legende is heengegaan, iemand die een sleutelfiguur was voor Barça en het voetbal.’ De club waar Johan zijn grootste successen had eerde hun grote held met deze prachtige video.

Ook in Nederland was er veel aandacht voor de verlosser. De oud-speler van Ajax en Feyenoord werd door beide clubs op gepaste wijze geëerd. Zo staakt Ajax direct een oefenwedstrijd toen het nieuws naar buiten kwam. ”Dit viel rauw op ons dak”, aldus Hennie Spijkerman, die Frank de Boer verving op de bank. ”We hebben de wedstrijd gelijk stilgelegd en ook alle andere activiteiten.” Ook clubheld Heitinga had na de wedstijd mooie woorden over voor de clubheld ”Ajax is Cruijff. De verslagenheid hier is groot. Hij is een grootheid voor het Nederlandse voetbal. Zijn overlijden een enorm gemis.”

In Rotterdam werd gisteravond tijdens een benefietwedstrijd tussen Feyenoord en Sparta stilgestaan bij Johans overlijden. Voor de wedstrijd was er een minuut stilte en tijdens de veertiende minuut werd het spel stil gelegd en volgde er een staande ovatie voor de oud-voetballer. Willem van Hanegem noemt zichzelf geen goede vriend van Johan, maar hij had wel veel respect voor het orakel uit Betondorp. ‘Cruijff was echt de allerbeste. Als je samen voetbalt, zie je dat eigenlijk niet. Maar als ik dan later de wedstrijdbeelden terugzag, was dat overduidelijk’ aldus de kromme. ‘Dan zag je hoe fantastisch Johan werkelijk was. Op televisie dus. Dat klinkt misschien gek, maar zo voelde het echt. Johan gaf mij altijd het gevoel dat hem niets kon overkomen.’

Iedereen houdt van johan en dat was te zien aan alle gebaren. Op veel plekken werden door fans bloemen en sjaaltjes neergelegd. Zijn ouderlijk huis in de Akkerstraat, zijn standbeeld in Amsterdam en zijn huis in Barcelona veranderde in plekken waar mensen samen kwamen om hun grote held te herinneren. Vanuit veel hoeken wordt ook gesproken over het voorstel om de naam van de ArenA aan te passen. De thuishaven van Ajax moet volgens velen, waaronder de burgemeester van Amsterdam, omgedoopt worden tot het Johan Cruijff stadion. Dit plan heeft al vele volgers, maar niet iedereen is voor, zoals Aad de mos. ‘Johan was altijd bezig met de jeugd. Ik zou zeggen, maak van De Toekomst de Johan Cruijff Academie. De Toekomst is veel meer Ajax dan de Amsterdam Arena. Op De Toekomst komen ook alle oud-Ajacieden nog van zijn generatie. Aldus de stalen snor.’

Welke keuze ze maken, maakt eigenlijk ook niet zo veel uit. We zullen de naam Johan Cruijff nooit vergeten. De grondlegger van het moderne voetbal is niet meer, maar wat hij heeft achtergelaten zal voor altijd bestaan. Johan, bedankt.

Reageer op artikel:
De mooiste reacties op de dood van Johan Cruijff
Sluiten