De bruutste en gevaarlijkste ‘Big Wave’ surfwedstrijd ter wereld is aanstaande

Zoals we gewend zijn is het in ons koude kikkerlandje ouderwets kutweer. Harde wind, regen in je gezicht en de lucht is al weken achter elkaar grijzer dan het haar van je oma. Maar al dat hondenweer brengt ook goed nieuws met zich mee. De echte surfliefhebber kan binnenkort misschien gaan genieten van het bruutste ‘Big Wave’ surfevenement ter wereld: Titans of Mavericks.

Nog geen 30 kilometer ten zuiden van San Francisco ligt het plaatsje Half Moon Bay en net uit de kust ligt de ‘Mavericks surf break’ die in het winterseizoen de grootste, heftigste en gevaarlijkste golven ter wereld produceren. De golven komen met zo’n geweld naar beneden zetten dat ze zelfs te meten zijn op de schaal van Richter. De reden dat de golven zo hoog en woest kunnen worden komt door de ongebruikelijke rotsformatie onder water. Dat die rotsen voor die hoge golven zorgen is natuurlijk heel tof maar als je van je board flikkert kan het slecht voor je uitpakken. Er zijn tot nu toe drie surfers ten prooi gevallen aan de verraderlijke omstandigheden op het water.

Wat dit evenement zo bijzonder maakt is dat de onzekerheid over het doorgaan van het evenement. Tussen 1 november 2015 en 31 maart 2016 wordt het weer en de golven nauwlettend in de gaten gehouden om te zien of de omstandigheden perfect zijn om het evenement te organiseren. De eerste keer dat het toernooi werd gehouden was in 1999 en sindsdien waren de condities negen keer dusdanig chill om Titans of Mavericks door te laten gaan.

Doormiddel van verschillende ‘alerts’ op de site van de surfcompetitie houden ze ons op de hoogte of er mooien golven op komst zijn. Gisteren werd de kleurcode opgeschroefd naar oranje, wat betekent dat er kans is op een potentiële zwelling in het water door een storm die over de Atlantische Oceaan trok. Als het meezit is de kans groot dat het evenement doorgaat en uiteindelijk zal er een groen balkje op de site verschijnen om ons te laten weten of de wedstrijd definitief doorgaat. De reuzachtige golven kunnen respectievelijk tussen de acht en 24 meter hoog worden.

In totaal worden er voor elk seizoen 24 surfers geselecteerd die de monsters van golven mogen gaan trotseren. De geselecteerde manen met ballen van staal krijgen pas 48 uur van te voren te horen dat het evenement doorgaat en zijn op de site van de organisatie te bekijken.  De mannen die verantwoordelijk zijn voor het selecteren van de surfers en die het groene licht geven voor het hele gebeuren zijn de zogehete ‘C5’, officieel bekend als ‘Committee 5’. Dit is wat het toernooi zo exclusief maakt, je wordt geselecteerd op basis van een aantal flinke criteria. De vijf ervaren mannen zijn de meest toonaangevende surfers in de geschiedenis van Titans of Maverick en maken alle beslissingen rondom het hele avontuur.

Als de wedstrijd dan doorgaat kan je alles live volgen door de aangeboden livestream van de organisatie en Red Bull. Dus hopelijk kan je deze winter, als het met bakken uit de hemel komt, lekker in bed meekijken naar het vetste surfevenement ter wereld. Titans Of Mavericks.

Hier zijn beelden van hoe zo’n dag er achter de schermen uitziet en natuurlijk onwijs geflipte beelden van hoge golven en stoere mannen.

Reageer op artikel:
De bruutste en gevaarlijkste ‘Big Wave’ surfwedstrijd ter wereld is aanstaande
Sluiten