Daarom ben jij zo statisch geladen deze dagen

Redactie 28 feb 2018 Entertainment

Krijg jij ook al de hele tijd statische schokjes? Dat is blijkbaar heel normaal rond deze tijd. Dit komt allemaal door het droge en koude weer waar we ons in begeven. Maar hoe komt dit nu eigenlijk?

FHM’s wetenschapsteam ging op onderzoek uit en kwam tot een aantal mooie conclusies. Normaal gesproken ontstaan er statische ladingen door wrijving van twee voorworpen die uit andere materialen bestaan. Stel je bent dan helemaal statisch geladen, dan gaat de lading weer de grond in. Maar dit wordt tegengehouden als de lucht anders is.

Droge lucht

Dit is wat er nu precies aan de hand is. We merken allemaal dat de lucht net zo droog is als een overleden stokbrood. Helemaal niet fijn natuurlijk. Diederik Jekel, wetenschapsjournalist, vertelt tegen RTL hoe het allemaal zit: “Maar waar deze ladingen normaal je lichaam verlaten, bouwt het zich in de winter juist op. Als deze ophoping van elektrische ladingen dan later je lichaam verlaat, ontstaat er een stroomschokje.” Dennis Wilt, weerman, geeft verdere uitleg: “We hebben te maken met een luchtvochtigheid van 20 procent, dat is ontzettend droog. En binnen staat ook nog eens de verwarming te loeien dus daardoor is het extra droog. Morgen waait er ook nog een stevige schrale oostenwind dus dan wordt het ‘knetterkoud’ zoals we dat dan noemen.”

Dog Hair GIF - Find & Share on GIPHY

Lifehack of the day

Met de type kleding die je draagt kun je de schokjes vermijden. Zo zijn synetische stoffen niet zo chill tijdens dit weer. Ook rubberen zolen zijn niet slim om te dragen. Eigenlijk heel simpel. De stofjes willen naar de grond en rubber houdt dit tegen. Statische haren zijn ook te verwachten. Niet iedereen heeft hier last van. De oplossing is hier heel simpel voor. Bereid je voor de lifehack van dit moment: Wrijf even met een droogtrommeldoekje over je haren. We know, mannen onder elkaar, je weet vast niet waar we het over hebben. Het is zo’n dun doekje waarmee je makkelijk even dat ene stofje kunt wegwuiven. Leren we je ook nog eens een lesje in schoonmaken. Doe je er een plezier mee.

Reageer op artikel:
Daarom ben jij zo statisch geladen deze dagen
Sluiten