Costa Rica heeft de afgelopen drie maanden voor 100% op groene stroom gedraaid

redactie 11 sep 2016 Entertainment

Van alle landen op deze planeet mag Costa Rica wel even in het zonnetje gezet worden. Of een miljoensubsidie op de staatsrekening gestort krijgen. Het landje in Midden-Amerika, befaamd vanwege de waanzinnige natuur, heeft het voor elkaar gekregen om dit jaar al 150 dagen 100% te draaien op groene stroom.

Vorig jaar is dat hun in totaal 300 dagen gelukt, waardoor in 2015 slechts 1,8% van de totale opgewekte stroom te wijten was aan het verbranden van fossiele brandstoffen. Costa Rica is lekker bezig. 

Nu is het natuurlijk wel zo dat er daar ongeveer een miljoen auto’s rondtuffen. Die rijden gewoon op benzine en diesel. Daardoor wordt er dus, net als overal ter wereld, gewoon ranzige gassen de lucht in gepompt. Maar ook al is het landje dus verre van volledig milieuneutraal, het is wel indrukwekkend te noemen dat in ieder geval alle opgewekte stroom groen is.

Ze krijgen dit voor elkaar vooral dankzij de vele regen die er valt. Met slim geplaatste dammen wordt stroom opgewekt dankzij het doorstromende water. In de afgelopen maanden, juni tot en met augustus, produceerden ze maar liefst 80,27% van de stroom dankzij water. Verder produceerden ze 12,62% van de stroom met installaties die diep de aarde in gaan en daar de warmte gebruiken. Dan komt er nog 7,1% bij dankzij windenergie en nog wat minder dan 1% is te danken aan zonne-energie.

Uiteraard zijn de omstandigheden in Costa Rica, om milieuneutraal te zijn, makkelijker dan in de meeste andere landen. Maar laat dit landje wel een voorbeeld zijn in het gevecht tegen de aardbolverkrachting waarmee de mensheid al een tijdje mee bezig is.

Zo. Dan nu nog even een filmpje van de prachtige natuur in dit magisch mooie landje.

Reageer op artikel:
Costa Rica heeft de afgelopen drie maanden voor 100% op groene stroom gedraaid
Sluiten