Bruin haar en een rode baard? Wij weten hoe dat kan

thomas 6 sep 2015 Entertainment

De afgelopen paar jaar is de baard begonnen aan een comeback en dan hebben het dan niet over een paar stoppeltjes, maar over serieuze haargroei op de kin en omstreken. Dit harige sieraad van de man heeft vaak dezelfde kleur als het hoofdhaar maar lang niet altijd. De rode baard is er eentje die je vaak ziet, óók bij mannen met blond of bruin haar. Hoe dit kan? Specialist op het gebied van genen en erfelijkheid ‘Petra Haak-Bloem’ heeft het antwoord.

Allereerst kunnen de genen die je haarkleur bepalen niet dominant zijn en dat betekent dat het haar op je hoofd, gezicht en rondom je geslachtsapparaat niet dezelfde kleur hoeft te zijn. De kleur zelf kun je erven van je ouders, grootouders, en alles ver daarvoor. Hoe het kan dat veel mannen een rode baard hebben zonder dat hun voorouders een rood haar gen hebben, heeft weer een andere reden.

Om dit mysterie te ontrafelen moeten we het natuurkunde lab induiken. Het hele verhaal is nogal ingewikkeld maar het komt er op neer dat door de jaren heen een gen is gaan muteren. Wanneer je van je beide ouders dit gen erft zet je lichaam bepaalde stoffen niet om, dit stofje hoopt zich op in je pigment en daarvan krijg je zo’n mooie rode baard.

Reageer op artikel:
Bruin haar en een rode baard? Wij weten hoe dat kan
Sluiten