Brit bezoekt alle 201 landen in de wereld zonder te vliegen

Redactie 6 jan 2015 Entertainment

Alle landen in de wereld bezoeken, zonder daarbij gebruik te maken van het vliegtuig. Klinkt als een reis die niet te doen is, maar Graham Hughes heeft het schier onmogelijke gepresteerd. Na 257.495 kilometer in precies 1.426 dagen is er een paar weken geleden een einde gekomen aan zijn bizarre backpackavontuur.

De 33-jarige avonturier uit Liverpool bezocht in een kleine vier jaar alle 193 landen die zijn aangesloten bij the Verenigde Naties, plus Taiwan, het Vaticaan, Palestina, Kosovo, de Westelijke Sahara en de vier landen uit de UK. Nadat bekend werd dat de beste man officieel het wereldrecord te pakken heeft, verklaarde Graham het volgende: ‘The main feeling today is just one of intense gratitude to every person around the world who helped me get here, by giving me a lift, letting me stay on their couch, or pointing me in the right direction.’

Graham begon zijn reis in Uruguay en eindigde in Zuid-Sudan. En ja, op zo’n reis maak je natuurlijk nogal wat mee. Zo zat Graham op open oceaan vier dagen in een lekkende boot om Kaapverdië te bereiken. Hij zat hij een week in een gevangenis in Congo vast omdat hij ervan werd beschuldigd een spion te zijn. De man werd gearresteerd omdat hij Rusland in probeerde te ‘sneaken’ en last but zeker not least: hij moest worden gered van moslimfundamentalisten door een Filipijnse ladyboy genaamd Jenn. Zo, die kan even vooruit met verhalen vertellen op de kaasstengelverjaardag van Ome John.


Z’n wereldreis in pijltjes, begonnen in Uruguay.

Je zou je afvragen hoe hij landen als Irak, Afghanistan en Noord-Korea inkwam. Maar volgens Graham waren dat de ‘easy ones’. Veel moeilijker was het om mini-eilandjes als Naura – middenin de Pacific Ocean – te bereiken. Moeilijke momenten? Zeker. Z’n zus is twee jaar geleden overleden aan kanker. Hij onderbrak z’n reis om haar sterfbed te bezoeken. ‘I’d done 184 countries and had only 17 to go and I thought why not leave it there? But she told me not to stop.’ Daarop pakte hij z’n grootse wereldreis weer op.

De belangrijkste beweegredenen om deze reis te maken? ‘I love travel, and I guess my reason for doing it was I wanted to see if this could be done, by one person traveling on a shoestring. I think I also wanted to show that the world is not some big, scary place, but in fact is full of people who want to help you even if you are a stranger,’ aldus de backpacker tegen Christian Science Monitor. Overigens filmde Graham zijn hele expeditie voor een documentaire en haalde hij ook nog geld op voor het goede doel WaterAid. Wij kijken uit naar de docu. Wat een verhaal! Een diepe buiging voor deze globetrotter met de grote G.

Reageer op artikel:
Brit bezoekt alle 201 landen in de wereld zonder te vliegen
Sluiten