Zo zagen de bombardementen op Raqqa eruit van afgelopen nacht

Redactie 9 jun 2017 Entertainment

Terwijl we hier afgelopen nacht een beetje onweer en regen te verwerken kregen, daar ging het er in het Syrische Raqqa een stuk heftiger aan toe. De slag om Raqqa is definitief begonnen met als doel om IS weg te vagen, en die woorden zijn vannacht kracht bijgezet door een indrukwekkende bommenregen.

Dat ziet er spectaculair uit, maar heeft ook een keerzijde. Volgens de geruchten zijn er door de bombardementen al minstens 17 burgerslachtoffers gevallen. Die komen bovenop 8 burgerslachtoffers van dinsdag, en maandag ook al 21 doden. De keiharde, diep trieste realiteit van oorlog.

Het zijn niet zomaar bommen die je ziet. Dit zijn witte fosforbommen, die stof zorgt voor het felle licht en de dikke rookpluimen. Het is geen pretje als je dat spul op je huid terecht komt. Als deeltjes van onstoken witte fosfor op je huid terecht komt, dan kunnen ze door het vlees naar je botten branden. Niet best.

De strijd in Syrië wordt nu geleid door de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Zij worden gesteunt door de Verenigde Staten. Om het IS-bolwerk Raqqa te laten vallen is vanaf drie kanten de aanval ingezet. Mocht Raqqa inderdaad capituleren dan zou dat wel eens de genadeslag voor het kalifaat kunnen betekenen.

Mocht je willen weten hoe het leven als oorlogsverslaggever eruit ziet, dan moet je ons interview met Jan Eikelboom zeker lezen.

Als je echt geen idee meer hebt hoe de oorlog in Syrië in elkaar steekt (wat je niet valt te verwijten), hieronder een uiteenzetting van de Volkskrant.

Reageer op artikel:
Zo zagen de bombardementen op Raqqa eruit van afgelopen nacht
Sluiten