Bizar: jongen lag 12 jaar in coma maar hoorde en zag alles

koen 14 jan 2015 Entertainment

Het zal je maar overkomen. Dat je letterlijk gevangen zit in je eigen lichaam maar je alles wat er in je omgeving gebeurt wel gewoon meekrijgt. Het overkwam de Zuid-Afrikaanse Martin Pistorius.

Martin raakte op twaalfjarige leeftijd door een bizarre ziekte in een coma en belande in een vegetatieve toestand. Dat wil zeggen dat hij niet meer in staat was om te bewegen of te praten. De artsen hadden de hoop al op gegeven, Martin zou door moeten gaan met de hersenfunctie van een baby van drie maanden oud. Aan de ouders werd verteld dat zij hem tot aan zijn dood moesten verzorgen en zij werden dan ook vriendelijk verzocht om de jongen mee naar huis te nemen, om aldaar de tijd die hij nog had uit te zitten. Best bot he? 

Het vreemde was echter dat Martin maar in leven bleef. Hij wilde maar niet dood.  Op 16-jarige leeftijd kreeg hij zelfs zijn bewustzijn terug. Dat hadden omstanders alleen niet door, omdat hij nog steeds niet kon bewegen of praten. Het zal je niet verrassen: Martins leven was nogal eenzaam. Het werd helemaal cru toen Martin zijn moeder hoorde praten over dat het misschien beter zou zijn als Martin dood zou gaan. Maar moeders zijn moeders, en ze bleef gelukkig voor hem en haar altijd liefdevol en trouw voor hem zorgen. 

Maar hoe wist Martin dan te ontwaken? Nou, eigenlijk besloot Martin op gegeven moment Martin dat hij er klaar mee was om opgesloten te zitten in zijn eigen lichaam. Om meer controle te krijgen ging hij onder andere de tijd bijhouden aan de hand van de stand van zon. Op deze manier werden zijn hersenen sterker en sterker.

Na twaalf jaar begon zijn lichaam langzaam maar zeker te ontwaken en kon hij communiceren via een computer. Inmiddels is Martin 39 jaar, getrouwd en werkt hij als webdesigner. Martin heeft zijn bijzondere en vooral brute leven nu vertolkt in een boek: Ghost Boy.


Martin met zijn chick

Reageer op artikel:
Bizar: jongen lag 12 jaar in coma maar hoorde en zag alles
Sluiten