De betekenis achter bekende nationale vlaggen

redactie 11 dec 2018 Entertainment

Er zijn een paar momenten per jaar dat wij vol trots de roodwitblauwe vlag buiten hangen. Als ons elftal een beetje op dreef is zie je er zelfs een paar kekke oranje wimpels bij. Maar even terug naar de vlag. Een heel spannend ontwerp is het niet. Maar, wat is de betekenis achter de vlag eigenlijk? Om je een antwoord te geven op een vraag die je jezelf hiervoor waarschijnlijk nog nooit hebt gesteld, hebben we hier de betekenis van drie bekende nationale vlaggen voor je op een rij gezet.

Nederlandse vlag

vlaggen
Foto: Pixabay

De bekende roodwitblauwe vlag, of als we het helemaal correct willen zeggen, de helder vermiljoen-helderwit-kobaltblauwe vlag. De reden dat onze vlag deze kleuren heeft kent verschillende theorieën. Sommige wetenschappers zeggen dat het de bevolking symboliseerde. Hierbij zou rood het volk symboliseren, de witte kleur de kerk en blauw, je raad het al, adel. Blauw bloed hè. Een andere theorie is dat de kleurtjes afgeleid zijn van de jachthoorn op het wapen van volksheld Willem van Oranje. Dit zijn de meest aannemelijke theorieën, al zijn er nog genoeg wetenschappers die weer een andere idee hebben over de oorsprong van onze vlag.

Vlag van de Verenigde Staten

Vlaggen
Foto: Pixabay

Een andere vlag met zowel rood, wit als blauw in zich is die van de Verenigde Staten. Misschien wel de bekendste vlag ter wereld. De vlag wordt ook wel de Stars and Stripes genoemd. De stars, oftewel sterren, staan voor de vijftig staten in het Noord-Amerikaanse land. De rood-witte horizontale rijen symboliseren de dertien koloniën die zich in de 18eeeuw afzonderden van Groot-Brittannië. Deze vlag werd op 14 juni 1777 aangenomen als officiële vlag, en die dag is sindsdien een feestdag genaamd Flag Day van de trotse Amerikanen. Wil je ook trots kunnen pronken met een vlag, check dan even DVC.nl, daar hebben ze letterlijk elke vlag die je zoekt.

Braziliaanse vlag

vlaggen
Foto: Pixabay

Om ook nog even een ander kleurenpatroon te showen hebben we hier nog de Braziliaanse vlag. De blauwe cirkel in deze groene vlag stelt de aarde voor. Op de witte band die over de met sterren bedekte blauwe bol heen ligt staat ‘Ordem e Progresso’. Dit is het nationale motto van het land en betekend orde en vooruitgang. Hieromheen zit nog een gele ruit. Deze kleur symboliseert het goud dat in de Braziliaanse bodem zit. De vlag zelf is natuurlijk groen. Dit symboliseert de natuur van het enorme land. Denk bijvoorbeeld aan de Amazone.

Zo, nu we je algemene kennis weer naar een hoger niveau hebben getild ben je de koning van elke pub quiz. Dit waren natuurlijk slechts drie van de honderden vlaggen die er zijn. Hoewel je vast geïnteresseerd bent in de betekenis achter al die andere vlaggetjes, kunnen we je die niet geven. Dit stuk zou dan pittig lang worden, dus duik maar lekker zelf de encyclopedieboeken in.

Reageer op artikel:
De betekenis achter bekende nationale vlaggen
Sluiten