Waarom je eten bij het beste restaurant van Amsterdam op je bucketlist moet zetten

Redactie 9 nov 2018 Entertainment

Wij worden hartstikke gelukkig van een portie friet en een frikandel met mayo, maar de snackbarclassic staat niet heel hoog op de culinaire ladder. In tegenstelling tot Ciel Bleu in Amsterdam. Het tweesterrenrestaurant in het Okura is door Lekker500 al drie jaar op rij verkozen bij de top-10 beste restaurants van Nederland en staat dit jaar op plek 4, waarmee het ‘t beste restaurant van Amsterdam is. Als het prestigieuze champagnemerk Armand de Brignac je dan uitnodigt voor een diner bij Ciel Bleu, dan zou je wel gek zijn om zelf een pasta pesto te gaan koken.

Dus staan we op deze vrijdagavond in de lift van het Okura naar de 23e verdieping van het Okura in Amsterdam. Alleen het weidse uitzicht over de hoofdstad is al een bezoekje waard. Het restaurant van chefs Onno Kokmeijer en Arjan Speelman werd in 2016 en 2017 door de Lekker500 uitverkozen als beste restaurant van Nederland en is bekroond met twee Michelinsterren. We verkeren in goed gezelschap, want aan tafel treffen we onder meer Fourcroy Nederland importeur van Armand de Brignac Champagne Niels Zondervan en zitten we naast vriend van de show Jay Jay Boske en kunstenaar Selwyn Senatori.

Beste restaurant van Nederland Armand de Brignac Chris
FHM’s hoofdredacteur Chris proost met een blij hoofd.

Het eerste dat we in ons handen krijgen is een glas Gold Brut (€249 per fles), het eerste lid in de Armand de Brignac familie. Zeer smakelijk glas bubbels, zeker in combinatie met de macaron met zalmforelfilet. Het tweede hapje is een bitterbal met pastinaak en tandoori, afgetopt met een halve cashewnoot. Het lijkt allemaal zo random bij elkaar geplukt, maar die smaken zijn zo verschrikkelijk goed op elkaar afgestemd. Dit zijn de horlogemakers van de gastronomie, precisiewerk op Champions League niveau.

Beste restaurant van Nederland Armand de Brignac
De macaron met zalmforelfilet en de bitterbal met een cashewnoot.

Armand de Brignac champagne a 75.000 euro

Vandaag staat er een 6-gangen diner op het programma, die allemaal gepaard gaan met een andere champagne van Armand de Brignac. Je zou het merk kunnen kennen van de beroemde gouden Ace of Spades flessen. Anders misschien als het merk achter de grootste champagneflessen ter wereld, want Armand de Brignac levert 30 liter flessen van 45 kilo. Daar mag behoorlijk voor in de buidel worden getast, want een Gold Midas van 30 liter gaat voor 55k over de toonbank, terwijl de Rose Midas voor €75.000,- wordt verkocht. Wil je diezelfde fles, maar bivakkeer je op dat moment toevallig in een club in Monaco, dan krijg zo’n fles voor dezelfde prijs als een tweekamer appartement in de provincie. Voor liefst €180.000 euro wordt ‘ie in de duurste clubs ter wereld bij je aan tafel bezorgd. Het vuurwerk krijg je er gratis bij.

Armand de Brignac
De befaamde Ace of Spades flessen van Armand de Brignac.

Jay-Z

Het merk deed het altijd al goed bij de rich & famous. Nadat Jay-Z zo dol was op het merk, besloot hij het gewoon maar over te nemen. Naast vooraanstaand raplegende, is hij misschien nog wel een betere zakenman, dus win-winsituatie voor beiden. Sindsdien houdt Jay-Z zich op de achtergrond en vaart Armand de Brignac verder omhoog over de gouden rivier in het glinsterende champagnelandschap.

We horen het allemaal met interesse aan, terwijl aan tafel de eerste gangen worden uitgeserveerd: een fruits de mer waar alle rijke smaken van de Noordzee in zijn verwerkt, gevolgd door een zeetong met witte druiven, gember en long pepper. We drinken er een Blanc de Blancs (€595,-) bij, een elegante Chardonnay die fris van smaak is.

De Fruit de Mer bij Ciel Bleu.

Beste restaurant van Amsterdam

Na de dubbele ronde vis gaan we over op twee gangen vlees, want nu staat er een reerug ‘Wellington’ voor onze snufferd. Zeg maar de chique variant van de beef Wellington en man, wat is dit hemels. Van binnen is de reerug van extra elan voorzien door de aanwezigheid van zwarte truffel, ganzenlever & kervelwortel. Had jij ooit van kervelwortel gehoord? Wij ook niet, maar wij zijn er nu al dol op. We vervolgen ons carnivoor avontuur met de eend Miéral, die samen met cassia, honing en abrikoos een smaakorgasme in onze mond bezorgd. Helemaal omdat deze gepaard gaat met de hyperexclusieve Blanc de Noirs Assemblage Two. Van deze champagne zijn slechts 2.333 flessen gemaakt en zijn wereldwijd uitverkocht tot 2021. De gelukkige kopers konden voor €795 euro een fles bemachtigen en om deze te aan ons te laten proeven moest Armand de Brignac zelfs een paar flessen terugkopen. Wij zijn ze dankbaar, want dit is heerlijk.

De gastheer vertelt over de hyperexclusieve Blanc de Noirs Assemblage Two.

Na de ganzenlever met kweepeer, bittere chocolade, hazelnoot en echt bladgoud, die gepaard gaat met een prijswinnende rosé, komt onze gastronomische Champions League ervaring tot een finale in de vorm van een speciale Ace of Spades dessert met panna cotta, bramen en jeneverbes. Daar krijgen we misschien wel de lekkerste champagne van de avond bij geserveerd in de vorm van de Demi Sec. Een fruitige en heerlijk zoete champagne smaakt als een vloeibare cup met de grote oren.

Licht aangeschoten wandelen we weer naar onze fiets. Wat een magische culinaire avond was dit zeg. We snappen dat je hier niet wekelijks een vorkje gaat prikken – je gaat ook niet elk weekend parachutespringen – maar je moet het gewoon een keer in je leven meemaken. Het is niet alleen de kwaliteit van het eten en drinken, maar ook de wijze waarop dit wordt gepresenteerd, zowel de kunstwerken op je bord als het ambacht van de je gastheer. Zo’n ervaring kost je best een paar knaken (een Experience van Ciel Bleu is vanaf €195), maar zet het op je bucketlist, want dit is echt een culinaire ervaring van een andere planeet. Drink daar dan vooral een glaasje van Armand de Brignac bij, want doe het niet of doe het goed. Mocht je zo’n champie voor thuis willen bestellen, dan kun je die krijgen via exclusivedrinks.nl of bij de betere speciaalzaken. Om in goed miljonairsjargon af te sluiten: ‘Santé!’

Foto’s: Michael Graste
Tekst: Chris Riemens

Reageer op artikel:
Waarom je eten bij het beste restaurant van Amsterdam op je bucketlist moet zetten
Sluiten