‘Slimme’ camera slingert bellers in verkeer op de bon

redactie 5 mrt 2019 Machines

Opletten gepast voor de niet handsfree bellende autorijders: mobiele flitsapparatuur gooit je vanaf nu ook op de bon vanwege bellen of appen in de auto. De software is inmiddels nauwkeurig genoeg om bellers er tussenuit te pikken. Betrapte bestuurders zijn bovendien 240 euro kwijt aan de bekeuring. 

Met deze torenhoge boete wil justitie nu dus echt korte metten maken met bellen in het verkeer. Voor veel mensen is het nu nog steeds verleidelijk is om even snel de telefoon op te nemen. Met het nieuwe systeem kan je dat dus beter laten want de flitsers hebben geen genade. Zo werd bij een proef in Utrecht maar liefst 10% van de voertuigen als verdacht verklaard door het systeem. Uit deze ruim 6000 man werd bij 464 personen een mobiele telefoon in de handen aangetroffen aldus Egbert-Jan van Hasselt van de Nationale Politie aan de Telegraaf.

Hier stopt het niet bij

De politie hoopt het systeem te verbeteren waardoor er een betere selectie wordt gemaakt. De software zal later ook ingezet gaan worden om bumperkleven of het niet dragen van de autogordel te bekeuren. Als je de agenten te slim af denkt te zijn door je telefoon buiten het zicht te houden kom je bedrogen uit. Zo worden er bijvoorbeeld campers ingezet om mensen vanuit andere plekken te fotograferen. Met tientallen verkeersdoden per jaar is bellen in het verkeer duidelijk een doorn in het oog van justitie. De tijden van stiekem bellen in de auto lijken nu dus voorgoed voorbij. Bespaar je de boetes door die telefoon met rust te laten!

De regels in het verkeer worden zo steeds een beetje strenger. Zo berichtten we eerder ook al over Volvo dat zijn auto’s tot 180 kilometer per uur vanaf 2020 begrensd laat worden. De Europese Unie wil dit ook vanaf 2022 gaan doen.

Reageer op artikel:
‘Slimme’ camera slingert bellers in verkeer op de bon
Sluiten